Jeden mrtvý a desítky zraněných. Let z Londýna do Singapuru zasáhly turbulence

Události: Nouzové přistání letadla Singapore Airlines (zdroj: ČT24)

Jeden člověk zahynul a tři desítky dalších byly zraněny při letu společnosti Singapore Airlines z Londýna do Sigapuru, který postihly silné turbulence. Letadlo Boeing 777-300ER bylo odkloněno do Bangkoku a přistálo v Thajsku v 15:45 tamního času (10:45 středoevropského času).

Čtyři hodiny po přistání letadla bylo hospitalizováno 18 lidí, dalších 12 se bude léčit mimo nemocnici. „Zbývající cestující a posádka podstupují vyšetření a v případě potřeby obdrží péči,“ uvedly Singapore Airlines, podle kterých sedm lidí utrpělo kritická zranění.

Při letu zemřel třiasedmdesátiletý pasažér z Velké Británie, podle úřadů patrně utrpěl infarkt. Čeká se ještě na potvrzení lékařů. Jeho identitu úřady nezveřejnily.

Kvůli silným turbulencím muselo letadlo společnosti Singapore Airlines přistát v Bangkoku (zdroj: EBU/Reuters/Pongsakornr Rodphai)

Stroj začal prudce klesat nad Andamanským mořem nedaleko myanmarské pevniny. „Letadlo se najednou začalo naklánět a třást, takže jsem se začal chystat na to, co se bude dít. Najednou letadlo výrazně kleslo, takže to všechny ty, kdo seděli a nebyli připoutaní, okamžitě katapultovalo ke stropu,“ řekl agentuře Reuters osmadvacetiletý student, který byl na palubě. „Někteří lidé narazili hlavou do zavazadlového prostoru a promáčkli ho, narazili do míst, kde jsou světla a masky, a prorazili je,“ uvedl.

Data specializovaného serveru FlightRadar24 ukazují, že letadlo letělo ve výšce asi 11 300 metrů, než v úterý krátce po 10:00 středoevropského času v průběhu asi tří minut prudce kleslo do výšky 9400 metrů. Zde se drželo necelých deset minut, než pokračovalo v sestupu, a za necelou půlhodinu přistálo v Bangkoku.

Vyjádření úřadů

Let SQ 321 přepravoval celkem 211 cestujících a 18 členů posádky. „Singapore Airlines vyjadřují hlubokou soustrast rodině zesnulého,“ uvedla letecká společnost v prohlášení.

Singapore Airlines oznámily, že spolupracují s thajskými úřady na poskytnutí lékařské péče cestujícím a vysílají do Bangkoku tým, který poskytne další potřebnou pomoc. Thajské úřady poslaly na letiště Suvarnabhumi sanitky a záchranné týmy.

Singapurský ministr dopravy Chee Hong Tat uvedl, že vláda poskytne pomoc cestujícím a jejich rodinám. „Jsem hluboce zarmoucen, když jsem se dozvěděl o incidentu na palubě letu Singapore Airlines SQ 321 z londýnského Heathrow do Singapuru,“ uvedl v prohlášení na Facebooku.

Turbulencí přibývá kvůli klimatické změně

„V poslední době se říká, že klimatická změna zvyšuje intenzitu turbulencí,“ řekl Daniel Hanus z Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického ve vysílání ČT24. „Proudy vzduchu, které vznikají oteplováním povrchu, se zintenzivňují. Mluvíme o takzvané makroturbulenci, to jsou veliké hmoty, které proudí různými rychlostmi,“ dodal.

Pilot se podle něj snaží vyhnout oblasti s nepříznivým počasím, ale turbulence se mohou vyskytovat i v místě, kde je jasná obloha. Pokud se letadlo dostane do turbulence, tak její dopady vyrovnává pružností svých křídel.

Podle Hanuse ke zranění cestujících během turbulence může dojít, pouze pokud je osoba nepřipoutaná nebo se nachází mimo své sedadlo.

Expert na leteckou dopravu Hanus k turbulencím (zdroj: ČT24)