Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 3. června 2024

Svátek slaví Tamara, zítra Dalibor

Robert Fico: Lékaři chtěli vědět, jak na tom je. Co se dělo v parlamentu?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Robert Fico: Lékaři chtěli vědět, jak na tom je. Co se dělo v parlamentu?

Andrea Malá

21. května 2024 18:05

Robert Fico, předseda strany SMER - SD

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který zůstává v banskobystrické nemocnici, v úterý podstoupil další kontroly. Poslanci všech stran zastoupených v parlamentu zároveň schválili usnesení, jímž odsoudili atentát na Fica. 

Podle agentury TASR udělali ošetřující lékaři Ficovi kontrolní CT vyšetření břišní dutiny. Premiér je při vědomí a komunikuje. "Zároveň jsou realizovány další úkony směřující ke zlepšení jeho zdravotního stavu," uvedla banskobystrická nemocnice. 

Slovenský parlament dnes jednomyslným schválením příslušného usnesení odsoudil útok na Fica a vyzval k nešíření nenávisti. Lidé podle textu nesmějí být terčem útoku kvůli politickým názorům a postojům. 

"NR SR se zděšením a hlubokým znepokojením přijala zprávu o atentátu na předsedu vlády SR Roberta Fica, který byl zjevně spáchán z politických motivů a zaslouží si to nejostřejší odsouzení. Principiálně odmítá násilí, zejména násilí, které atentátník zjevně spáchal jen proto, že má jiný politický postoj, než prezentuje vláda SR," píše se v usnesení. 

Parlament vyzval politické subjekty, ústavní činitele, veřejně činné osoby či média k respektování volebních výsledků a nešíření nenávisti vůči legitimní demokraticky zvolené vládě. Padl také apel na zmírnění napětí ve společnosti a upuštění od nenávistné rétoriky. 

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra. Obviněného k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. Muž postřelil slovenského premiéra ve středu odpoledne po výjezdním jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. 

Nejnovější zprávy