Vlajky členských států před budovou Evropského parlamentu ve francouzském...

Vlajky členských států před budovou Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku | foto: Profimedia.cz

EU schválila reformu trhu s elektřinou, nové předpisy více chrání spotřebitele

  • 74
Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii. Cílem nových norem je, aby byl trh cenově dostupnější a přívětivější pro spotřebitele. A také aby byli zranitelní zákazníci více chráněni, třeba i před odpojením od elektřiny.

Reforma trhu s elektřinou byla schválena za belgického předsednictví při úterním jednání unijních ministrů zodpovědných za telekomunikace. Česko na zasedání zastupoval místopředseda vlády Ivan Bartoš.

„Přijetím reformy trhu s elektřinou posilujeme postavení spotřebitelů, zajišťujeme bezpečnost dodávek a připravujeme cestu pro stabilnější, předvídatelnější a udržitelnější trh s energií,“ uvedla belgická ministryně energetiky Tinne Van der Straetenová.

EU reformuje trh s elektřinou. Jak chce ochránit zákazníky i posílit průmysl

Členské státy posílí svá opatření na ochranu zranitelných a energeticky chudých zákazníků včetně zákazu odpojování. Dodavatelé nově nebudou moci jednostranně měnit podmínky smlouvy. Členské státy budu moci naopak zakázat dodavatelům přerušit dodávky elektřiny zranitelným zákazníkům, a to i během sporů mezi dodavateli a zákazníky.

Reforma dále podporuje systémy sdílení energie, které doplňují stávající ustanovení o komunitách obnovitelných zdrojů energie a občanských energetických komunitách.

Ceny energií v případě krize

Europoslanci schválili normu už na začátku dubna. Jejich cílem bylo chránit zákazníky před kolísáním cen. „Spotřebitelé budou mít právo na přístup ke smlouvám s fixní cenou nebo s dynamickým určováním ceny a obdrží důležité informace o službách, k jejichž užívání se zavážou,“ uvedl tehdy Evropský parlament.

Reforma zavádí mechanismus pro případ krize cen energií. V situaci velmi vysokých cen a za určitých podmínek může EU vyhlásit regionální nebo celoevropskou cenovou krizi elektřiny, což členským státům umožní přijmout dočasná opatření ke stanovení cen elektřiny pro malé a střední podniky a energeticky náročné průmyslové spotřebitele.

Evropská unie urychlí výstavbu větrníků, jejich počet se bude násobit i v Česku

Nové právní předpisy stanoví i takzvané „rozdílové smlouvy“ nebo obdobné systémy se stejným účinkem, které mají podpořit investice do energie. V rámci rozdílové smlouvy veřejný orgán poskytne kompenzace výrobci energie, pokud tržní ceny příliš prudce klesnou. Naopak od výrobců inkasuje platby, pokud jsou ceny příliš vysoké. Využití rozdílových smluv bude povoleno u všech investic do nové výroby elektřiny, ať už z obnovitelných zdrojů nebo z jaderné energie.

Členské státy mají na změny šest měsíců

Formálně přijatá regulace trhu s elektřinou mění současnou regulaci elektřiny spolu s cílenými změnami v nařízení ACER. Po podpisu bude zveřejněn v Úředním věstníku EU. V platnost vstoupí dvacátý den po zveřejnění. Až poté se stane přímo použitelným ve všech členských státech.

Z důvodu právní jistoty a jasnosti byla ustanovení o změně stávající směrnice o elektřině a směrnice o obnovitelných zdrojích vyčleněna z navrhovaného nařízení a stala se samostatnou směrnicí, která byla v úterý v Bruselu rovněž formálně přijata. Členské státy EU budou mít až šest měsíců na to, aby svou národní legislativu přizpůsobily ustanovením směrnice o trhu s elektřinou.

Elektřinu půjde sdílet od července. Poslanci schválili novelu zákona

Komise předložila návrhy reformy uspořádání trhu s elektřinou v EU v březnu loňského roku v reakci na vysoké a nestálé ceny energie v roce 2022. V únoru před dvěma lety ceny energií prudce vzrostly v důsledku problémů s dodávkami plynu během války Ruska proti Ukrajině. Vysoké ceny plynu měly bezprostřední dopad na ceny elektřiny, neboť ty jsou vzájemně propojeny v rámci systému založeném na žebříčku nabídkových cen, kdy nejdražší zdroj energie, obvykle na bázi fosilních paliv, určuje celkovou cenu elektřiny.

Balíček reforem zahrnoval nařízení o uspořádání trhu s elektřinou spolu s návrhem nařízení na ochranu proti manipulaci s trhem na velkoobchodním trhu s energií, který byl formálně přijat Radou letos v březnu.

Jednání o reformě trhu s elektřinou mezi Radou Evropské unie a Evropským parlamentem byla zahájena loni v říjnu a uzavřena byla 13. prosince 2023. Prozatímní dohody bylo dosaženo během necelých dvou měsíců.

,