Maliny jsou výživově bohatým ovocem, které nabízí mnoho zdravotních přínosů. Jsou zvláště ceněné pro svůj vysoký obsah vitamínu C, který je klíčový pro podporu imunitního systému, zlepšení absorpce železa a celkovou regeneraci těla.

Kromě toho obsahují maliny také vitaminy skupiny B, vitamín K, vitamín E a množství minerálů jako je mangan, hořčík a měď. Tyto vitamíny a minerály přispívají k ochraně před chronickými onemocněními, zlepšují metabolismus a podporují zdraví kostí, kůže a vlasů.

Navíc maliny obsahují antioxidanty, které bojují proti volným radikálům, snižují záněty a zpomalují stárnutí.

Podívejte se na video z YT tvorby kanálu MOMables – Laura Fuentes: Jak udržet čerstvé bobulovité plody?

Zdroj: Youtube

Jedním z klíčových aspektů pro udržení čerstvosti malin je správné skladování. Maliny by měly být skladovány v chladničce, ideálně mezi 2 a 4 °C. Důležité je uložit je na místo, kde nejsou vystaveny přímému proudění vzduchu z chladiče, které by mohlo způsobit jejich přesušení nebo poškození.

Pokud vaše lednice disponuje speciální zónou pro uchování ovoce a zeleniny, je ideální maliny umístit právě tam. Tato zóna obvykle nabízí optimální vlhkost a teplotu pro delší uchování choulostivého ovoce.

Horká lázeň

Prodloužení životnosti malin může být významně podpořeno prostřednictvím metody krátkého namáčení v horké vodě. Tento postup je zvláště efektivní při eliminaci mikroorganismů na povrchu plodů, které mohou urychlit jejich zkázu.

V praxi se postupuje tak, že maliny jsou nejprve důkladně odděleny a položeny na papírový ručník, kde mají dostatek prostoru k uschnutí bez vzájemného kontaktu. Důležité je zajistit, aby se plody před zahřátím vody dotýkaly co nejméně, což pomáhá předejít jejich poškození.

Mezitím je třeba ohřát vodu na specifickou teplotu, která se pro maliny pohybuje kolem 50 °C. Tato teplota je ideální pro eliminaci většiny povrchových patogenů bez poškození samotných plodů.

Když voda dosáhne požadované teploty, maliny se do ní ponoří na krátkou dobu, obvykle na 30 sekund. Po této proceduře jsou maliny opět rozloženy na čistý papírový ručník, kde mohou volně vychladnout a dodatečně uschnout.

Tato metoda může výrazně prodloužit dobu, po kterou zůstanou maliny čerstvé a zároveň zachovat jejich chuť a strukturu.

Při správném provedení této techniky mohou maliny zůstat čerstvé až o několik týdnů déle, což je obzvláště výhodné pro spotřebitele, kteří si chtějí užívat toto zdravé ovoce po delší dobu. Tímto způsobem lze také snížit množství potravinového odpadu, což je důležité nejen z ekonomického, ale i ekologického hlediska.

Související články

Zdroj: nytimes.com, tastingtable.com