Hlavní obsah

Rusové začali nacvičovat použití nestrategických jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda zahájila manévry zahrnující nácvik přípravy a použití nestrategických jaderných zbraní. Podle agentury TASS se cvičení koná v Jižním vojenském okruhu, jehož součástí jsou i Ruskem okupované části ukrajinského území.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruská střela Iskander-K může nést jadernou hlavici. Ilustrační foto

Článek

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že manévry jsou nyní ve své první fázi, která má zajistit, aby jednotky a vojenská technika byly připraveny na „bojové nasazení nestrategických jaderných zbraní, aby byla bezpodmínečně zajištěna územní celistvost a suverenita Ruska v souvislosti s provokativními prohlášeními a výhrůžkami různých západních činitelů na adresu Ruské federace“. Vojáci v rámci nácviku nasadili rakety Iskander a Kinžal, uvedla agentura TASS.

Nacvičovali také přebírání „speciální munice“ pro rakety, tedy jaderných válečných hlavic, osazování odpalovacích vozidel těmito raketami a „jejich utajený přesun na určené pozice“. Jednotky letectva trénovaly osazování hypersonických raket Kinžal speciálními válečnými hlavicemi a lety nad určeným prostorem. Ministerstvo zveřejnilo video z převozu raket v konvoji a jejich nastavení do pozice k vystřelení.

Podle dřívějšího prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina se nynějších manévrů účastní také běloruská armáda.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

MiG-31K vyzbrojený raketou Ch-47M2 Kinžal

Ruská jaderná doktrína předpokládá „přísně obranné“ použití jaderných zbraní v případě útoku na Rusko zbraněmi hromadného ničení nebo v případě jeho napadení konvenčními zbraněmi, které bude „ohrožovat samotnou existenci státu“.

Rusové zatkli generála Popova, bývalého velitele jedné z invazních armád

Evropa

Když Kreml před časem vojenské cvičení ohlašoval, řekl, že jde o reakci na výroky některých západních politiků včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ohledně možného vyslání vojáků NATO na Ukrajinu. Macron opakovaně hovoří o případném vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu, která se už více než dva roky brání ruské invazi. Názor v rámci Aliance na takový krok ovšem není jednotný.

Válku na Ukrajině v únoru 2022 odstartovala invaze ruské armády, kterou Putin nařídil s argumentem, že je třeba zajistit denacifikaci a demilitarizaci sousední země. Moskva od té doby opakovaně naznačuje možnost použití jaderných zbraní a v březnu 2023 Putin oznámil, že v Bělorusku, které také sousedí s Ukrajinou, Rusko rozmístí taktické jaderné prostředky.

Velké manévry v Rusku. Západ prý provokuje

Evropa

Výběr článků

Načítám