https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/olomoucky-kraj-chce-prodlouzit-vyjimku-k-odstranovani-bobrich-hrazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Olomoucký kraj chce prodloužit výjimku k odstraňování bobřích hrází

21.5.2024 18:51 | OLOMOUC (ČTK)
Olomoucký krajský úřad chce prodloužit o dalších pět let platnost výjimky umožňující správcům vodních toků rychlé odstraňování či úpravu bobřích hrází a sídel, kvůli kterým by jinak hrozilo vylití vody z koryta řek a potoků. Díky nařízení z roku 2014 odpadlo zdlouhavé projednávání žádostí o odstranění rizikových hrází chráněných bobrů. Výjimka je každoročně využívána na několika místech Olomouckého kraje, kde bobří hráze ohrožují majetek v okolí vodních toků. ČTK dnes informaci získala z návrhu, který hejtmanství zveřejnilo na úřední desce. Povodí Moravy vyčíslilo roční škody způsobené bobry na několik milionů korun.
 
"Bobr evropský je rozšířen prakticky na celém území Olomouckého kraje a každoročně jsou na základě povolené výjimky řešeny desítky opatření k odvrácení škod na majetku a zdraví obyvatel," stojí v návrhu krajského úřadu na prodloužení výjimky, jejíž dosavadní platnost skončí v závěru května. Největší škody bobr způsobuje vodohospodářům narušováním ochranných hrází, stavbou zátaras, které vzdouvají vodu a zaplavují okolní pozemky. Další škody mají bobři na svědomí kvůli kácení a ničení zdravých stromů i dalších porostů v okolí vodních toků. Například v roce 2022 Povodí Moravy evidovalo více než 100 bobřích hrází a stovky okousaných stromů.

"V lokalitách, kde bobr svojí činností nezpůsobuje škody na majetku a jeho aktivita neohrožuje zdraví lidí, sledujeme vývoj a do jeho biotopu nezasahujeme. Jeho činnost ale zaznamenáváme i v zastavěných oblastech, kde může ohrozit majetek nebo dokonce zdraví obyvatel. V těchto případech musíme postupovat dle možností dané platnou legislativou, kdy do teritoria bobra můžeme zasahovat například jen ve vymezeném období či na základě výjimek, které stanoví příslušný krajský úřad," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

V Olomouci se bobři volně pohybují v ramenech řeky Moravy i na jejích přítocích. Loni úředníci řešili nežádoucí aktivitu dvou bobřích rodin na říčce Nemilance v okrajové části Olomouce, kde tato zvířata nemají přirozené nepřátele. Zákon chrání bobra i jeho sídlo a odborníci musí před využitím výjimky zvážit všechny okolnosti. "Bobři jsou velmi vnímaví a činorodí. Pokud jim technikou odstraníme hrázku, tak to hned zjistí a rychle si staví novou. Kácí přitom nové stromy i keře, což jsme zaznamenali nejen v případě Nemilanky, kde nám situaci monitoruje jeden z předních odborníků na bobry v Evropě Vlastimil Kostkan," podotkl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Podle Loyky se jedná o potomky bobrů, kteří byli v 90. letech navráceni do Litovelského Pomoraví při záchranné programu zaměřeném na posílení bobří populace v tuzemské přírodě. "Bobři se tak po mnoha letech vrátili do původního domova, ale jejich počty od té doby výrazně narostly, což je jistě důvodem k zamyšlení nad regulací početních stavů na základě výsledků prací odborníků," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 16:34
Ono stačí, když si postaví hráz na potoce, kde se zvedne voda natolik, že přilehlá polňačka je nesjízdná (zapadnete do bahna), do pole odbočit nemůžete. Prostě bobři patří do lesa, jinde v kulturní krajině to přináší různé problémy. Byl bych i pro regulaci početních stavů, stejně k nim časem dojde, neb "dřevorubci" nemají přirozeného predátora.
Odpovědět
Anyr

Anyr

24.5.2024 00:34
"... k odvrácení škod na majetku a zdraví obyvatel". Jéžišmarjá :D

To jsme už jen kousek ode dne, kdy ranní ptačí zpěv, případně noční houkání (řev :D) sov, bude ohrožovat kvalitu spánku, tedy vážně poškozovat lidské zdraví. A nedej Bože, když si vlaštovky chtějí udělat hnízdo v rohu okna. Okamžitě osadit dráty, přece si nenecháme poškodit majetek! :D
A taky mi to připomíná blbouny, kteří si postavili dům v záplavové oblasti, po povodni si dům udělali ještě hezčí, doufaje, že ty zdraví a majetek ohrožující řeky a potoky přece jen už konečně vyschnou a domeček bude zachráněn XD

Prostě svět patří i fauně, i flóře. Jenže lidi jsou nenasytní a rozpínaví, s jen malou tolerancí (často i ke svým nejbližším) ke všemu, z čeho nekouká měřitelný/sežratelný užitek. Natož pak k věcem, kterým by měli aktivně ustoupit.
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.5.2024 23:31 Reaguje na Anyr
Takže myslíte, že majitel nemovitosti je povinen strpět systematické poškozování vodou jen proto, že poblíž bobři postavili hráz? Že investice do protipovodňových opatření mohou být vyhozené oknem, jen proto, že se přistěhoval bobr?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist