Měsíční mléko: Vylepšené teplé mléko s medem

Mléko s medem doporučovaly i naše babičky a odborníci jim pak museli dát za pravdu. Pak je tu ale ještě měsíční mléko. Je to vlastně jen taková vylepšená verze a navíc není jedna. Každý si rád něco přidá nebo ubere a když je to pak ještě v hezkém hrnku, takový nápoj pohladí po těle i po duši. Měsíční mléko však obsahuje jednu zvláštní a zajímavou ingredienci.

Příprava měsíčního mléka v podaní Stephanie Mary vypadá báječně. Na její příspěvek se můžete podívat zde a na YouTube kanále najdete také spoustu dalších receptů na limonády, ale i vlasové či pleťové masky.

Zdroj: Youtube

Co patří do měsíčního mléka?

Měsíční mléko je jedním z receptů pocházejících z ájurvédy, ale jak víme, v různých obměnách se používalo teplé mléko s medem jako uklidňující prostředek před spaním ve všech možných koutech světa.

Ájurvéda je tradiční léčitelství dnešní Indie, které má patrně až tři tisíce let staré kořeny a krom měsíčního mléka můžete znát také mléko zlaté s kurkumou. Čím se liší měsíční mléko od našeho starého dobrého teplého mléka s medem? Dává se do něj navíc řada koření a je to spíš čaj s mlékem, což je pro indické nápoje typické.

Koření můžete rovnou nasypat do horkého mléka nebo jej spařte jako čaj a zalijte mlékem podle vaší chuti. Do měsíčního mléka patří například vanilka, muškátový oříšek, skořice, kardamom, černý pepř, kurkuma, ale také ašvaganda. Slyšíte to prvně?

Do měsíčního mléka patří také ašvaganda

Prášek z ašvagandy je prodávaný jako přírodní prostředek pro relaxaci a dobrou náladu a v malých baleních se prodává jemně drcený kořen krémové barvy, který nemá zvláštní chuť ani zápach.

Český název této rostliny je vitánie snodárná, a kromě snů umí také spoustu dalších věcí. Má antivirové, protizánětlivé a antioxidační účinky, prý zpomaluje stárnutí, pomáhá při stresu a při vyčerpání. Navíc je to prý také účinné afrodiziakum, které mohou užívat ženy i muži.

Ve spojení s ašvagandou jste také mohli slyšet o adaptogenech. Je to pojem alternativní medicíny, který náleží všem rostlinným produktům, které by měly nejen uklidňovat, ale také zvyšovat odolnost proti stresu, únavě a prý i zranění.

Za adaptogeny jsou považovány různé rostliny používané nejen v ájurvédě, ale také čínské tradiční medicíně. Patří sem například i známý ženšen, kustovnice čínská nebo lesklokorka lesklá.

Ašvaganda se sice používá tisíce let, ale západní medicína ani věda zatím neznají její přesné účinky. I když se zdá, že má skutečně potenciál, studie, které se této bylině věnovaly jsou zatím velmi malé, nicméně závěry jsou slibné. Aby však bylo možné mluvit o potvrzeném faktu, bude třeba ještě provést mnoho dalších rozsáhlejších bádání.

Další babské rady na nespavost

Mezi nejčastěji doporučované babské rady na nespavost patří pití teplého mléka s medem před spaním, které má uklidňující účinky a napomáhá relaxaci. Dalším osvědčeným trikem je užívání bylinných čajů, zejména heřmánkového, meduňkového nebo levandulového, které mají přírodní sedativní vlastnosti. Doporučuje se také vytvoření pravidelného spánkového režimu, kdy chodíte spát a vstáváte ve stejnou dobu každý den, což pomáhá stabilizovat vnitřní biologické hodiny. Kromě toho může pomoci teplá koupel před spaním, která uvolní tělo a připraví jej na odpočinek. Důležité je také vyhnout se těžkým jídlům, kofeinu a obrazovkám elektronických zařízení těsně před spaním, jelikož mohou negativně ovlivnit kvalitu spánku.

Související články

Zdroje: audaciouswellness.com, healthline.com