Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (817. den): Za tři dny chtěli dělostřelectvem ostřelovat Charkov. Plány Rusů byly odvážnější než realita

Zničený Časiv Jar: ČTK/AP/Uncredited
Zničený Časiv Jar: ČTK/AP/Uncredited

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

  • Economist získal ruské plány, které říkají, čeho chtěli dosáhnout v Charkovské oblasti.
  • Ruský kanál Wargonzo říká, že zde Ukrajinci mají početní převahu.
  • Rusové obnovili útoky na důležité město Časiv Jar – Ukrajinci je odrážejí.
  • U hranic Sumské oblasti může být kolem deseti tisíc ruských vojáků.
  • Videa dne: dron, který střílí, zničená želva a prostřelený motor.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí za pondělí 20. května. Situace na některých místech už může být jiná.

Ruský postup na severu Charkovské oblasti se prozatím zpomalil, někde zastavil. Ukrajinští velitelé na místě však říkají, že je situace náročná a může se kdykoliv rychle změnit. Momentálně se bojuje o před válkou sedmnáctitisícové město Vovčansk, podle účtu DeepStateUA většinu z něj stále drží Ukrajinci.

V úterý se objevilo video, které naznačuje, že ruští vojáci byli v budově místního soudu. Ukrajinci se tak mohli stáhnout za řeku Vovča (v překladu vlk), která město rozděluje.

Ruský postup pomohly zpomalit ukrajinské posily, Economist píše, že sem nasadili několik zkušených brigád (zřejmě myslí jejich části).

Otázkou je, jaké přesně byly ruské plány v této oblasti, protože z počtu vojáků (třicet tisíc, ne všechny nasadili) je jasné, že Charkov nedobudou. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden řekl, že se jedná o vytvoření nárazníkové zóny.

To se Rusům do jisté míry daří. Jak napsal ruský nezávislý think tank CIT, na hranicích se poprvé za dlouhou dobu objevily ruské náklaďáky KAMAZ nebo samohybné houfnice 2S19 Msta-S, které mohou ze vzdálenosti sedmi a více kilometrů ostřelovat Vovčansk. Dříve je drželi od hranic dál.

Co říkaly ruské plány: Vytvoření nárazníkové zóny, která Ukrajincům ztíží ostřelování Bělgorodské oblasti, případně odláká ukrajinské vojáky z jiných částí fronty, ale nemusí být jediným ruským cílem. Britský časopis v článku píše, že ruské plány byly odvážnější. Novináři tvrdí, že vědí o detailech z ruských vojenských plánů, přestože přesně nenapsali, jak se k nim dostali.

Tyto plány naznačují, že Rusové chtěli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější