Macháček: Slovenští politici nezklidní vášně mávnutím kouzelného proutku. Jde o sociální sítě

Komentátor Jan Macháček

ZPRÁVY PLUS (141)

Situace na Slovensku má po středečním atentátu na premiéra Fica k usmíření daleko. Stávající hlava státu Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini sice vyzvali ke zklidnění, nicméně politické strany navrhované setkání odložily. Podle komentátora Jana Macháčka to má svou logiku. „Předseda vládnoucí strany je indisponován. Navíc i kdyby politici prohlašovali cokoli, nemohou situaci zklidnit mávnutím kouzelného proutku,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Macháček.

Ve společnosti, a to nejen v té slovenské, totiž poslední dobou panuje silné napětí. „Polarizaci vytvářejí hlavně sociální sítě, které pracují s emocemi lidí. Ti si odtud berou informace a jejich předsudky a postoje jsou na sítích posilovány,“ vysvětloval komentátor.

ČTĚTE TAKÉ: Usmíření slovenských politiků se odkládá. Pellegrini naznačil, že kulatý stůl stran nebude

Sociální sítě podle něj hrají v případném usmíření zásadní roli. „Pokud chce někdo nějakým způsobem utlumit vyhrocené emoce a polarizaci, tak by bylo důležité mluvit s majiteli a provozovateli sítí globálně,“ uvedl Macháček. Měly by se upravit a utlumit algoritmy, které podporují negativní emoce.

„Což by se samozřejmě muselo udělat globálně, to se nedá šít na jednotlivou zemi. Ale bez toho se nikdy žádná atmosféra nezlepší nebo nezklidní,“ nechal se slyšet komentátor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Atentátník nemusel být osamělý vlk, varuje slovenský ministr. Riziko dalšího útoku je vysoké

Tagy: