Založili jste oheň Green Deal a nyní ho hasíte, tepal Vondráček Zaorálka. Ten ukázal na lidovce

Předseda Svobodných Libor Vondráček a Lubomír Zaorálek (SOCDEM)

Vondráček vyčetl Zaorálkovi souhlas s Green Dealem

Předseda Svobodných Libor Vondráček se opřel do někdejšího ministra kultury a zahraničí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM). Ve speciálu 360° na CNN Prima NEWS mu vyčetl, že za jeho působení ve vládě došlo ke schválení Green Dealu. Zaorálek podle něj nemá měnit pozici a po letech se snažit evropskou zelenou dohodu kritizovat. Podle Zaorálka se Green Deal bude ještě měnit. Odmítavý postoj k zelenému údělu v debatě zastávali také kandidátka za koalici Stačilo! Jarmila Dubrovská a Vladimír Pikora za hnutí Přísaha a Motoristé sobě.

Vondráček se ve své kritice vrátil do roku 2019, kdy vládl Babišův kabinet. V něm seděli i sociální demokraté a právě Lubomír Zaorálek. „Nerozumím tomu, proč teď lidovci a sociální demokraté začali proti Green Dealu bojovat. Vždyť přece vy jste ho schválili,“ řekl kandidát do Evropského parlamentu za Svobodné.

ČTĚTE TAKÉ: Daň na slazené nápoje? Trend obezity to nezvrátí. Potřeba je plošné řešení, míní expert

Podle něj jsou politici falešní, pokud nyní chtějí zelenou dohodu přes dřívější schválení měnit. „Mám pocit, že se tady založil oheň a ti, kteří ho založili, ho najednou chtějí před volbami hasit,“ řekl Vondráček.

Zaorálek na jeho kritiku přímo nereagoval. Uvedl pouze, že zelená dohoda se bude jistě měnit. „Je celkem jasné, že Green Deal dozná změn. Dokonce bych řekl, že se už mění nyní,“ řekl dřívější ministr kultury a zahraničí.

Jako příklad uvedl francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který zasáhl do zemědělské politiky. „Nebavme se o tom, protože ty dveře jsou v podstatě dnes otevřené a je slyšet velká kritika,“ řekl lídr kandidátky SOCDEM.

Zaorálek navíc odmítl, že by tehdejší sociální demokraté měli podíl na schválení Green Dealu. „Nechci nikoho shazovat, ale skutečně klíčovou silou byla lidová strana se všemi svými vazbami, které má na velký průmysl. Včetně Škody Auto, Volkswagenu a další,“ dodal.

Evropa Green Deal nepotřebuje, říká Dubrovská

Kandidátka do Evropského parlamentu za koalici Stačilo! Jarmila Dubrovská řekla, že Green Deal není potřeba. „Evropa ho nepotřebuje, protože je to jen závazek ke snižování emisí, ke kterému se Evropa přihlásila. Je to nesmyslné ve srovnání se zemědělstvím a celkově Evropou a s ostatními státy,“ řekla ve speciálním pořadu Dubrovská.

Stejně odmítavý postoj měl i čtvrtý host ve studiu – ekonom Vladimír Pikora za hnutí Přísaha a Motoristé sobě. „Je to ohromný průšvih. Zatímco v minulosti si hospodářská politika kladla za cíl růst a ve středu politiky byl člověk, tak nyní se dělá vše proti lidem,“ řekl Pikora. Dodal, že spousta kroků se dělá pro klima a ne pro hospodářský růst, který byl vždy v historii určujícím ukazatelem úspěchu.

Tagy:
Andrej Babiš Lubomír Zaorálek ČSSD volby Evropský parlament Libor Vondráček Strana svobodných občanů Zelená dohoda pro Evropu