Meteorologové očekávají kvůli intenzivním srážkám vzestup hladin toků, které odvodňují západní část Šumavy a Český les. „V povodí Radbuzy očekáváme překročení druhého stupně povodňové aktivity a nelze vyloučit i krátkodobé dosažení třetího stupně (ohrožení),“ uvedl Štefan Handžák z ČHMÚ. V povodí Mže a Úhlavy meteorologové předpokládají překročení prvního povodňového stupně bdělosti a nevylučují dosažení druhého stupně pohotovosti.

Aktuální situaci sledujte na radaru Blesku

V jihozápadní polovině Čech se dnes večer podle Handžáka stále tvořily bouřky, při kterých v přívalovém dešti napršelo i 30 milimetrů vody za hodinu. „V kombinaci opakovaných bouřek a deště může lokálně napršet i kolem 60 mm srážek,“ doplnil meteorolog.

Zaplavení železničních přejezdů po prudkém dešti Správa železnic oznámila na trati mezi Borem na Tachovsku a Bělou nad Radbuzou na Domažlicku. Omezení by mělo skončit ještě dnes večer.

Silné bouřky se dnes pozdě večer a v noci na středu mohou objevit i na jihozápadě Českomoravské vrchoviny a Jihomoravského kraje, varoval ČHMÚ. Doprovázet je mohou nárazy větru o rychlosti 65 kilometrů v hodině, v přívalovém dešti může i tam napršet 30 litrů vody na metr čtvereční za hodinu. „Během noci bude bouřková činnost slábnout,“ dodal Handžák.

Video
Video se připravuje ...

Šéfka ovocnářů o mrazivé katastrofě: Zničené je úplně všechno. Jak zdraží ovoce v Česku? Bára Holá

Fotogalerie
82 fotografií