Na požár v Českém Švýcarsku se nedalo připravit, řekl šéf hasičů. Přiznal, že vedení tápalo

Následky požáru v Českém Švýcarsku možná nemusely být tak katastrofální.

Požár v Hřensku: Šéf hasičů musel vyměnit vedení zásahu

S největším požárem v historii země – v Českém Švýcarsku v roce 2022 – bojovalo přes 6 300 hasičů a v akci bylo 400 kusů techniky. Že není jednoduché takový zásah uřídit, vysvětlil v pořadu Spáleniště pro CNN Prima NEWS generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Během operací dvakrát sáhl k výměně vedení.

V lese panovalo extrémní sucho, nacházelo se tam spousta nevykáceného dřeva a také se rychle měnil vítr. Likvidace ohně na skoro 160 hektarech nebyla vůbec snadná. „Viděl jsem, že už se zásah dostal do fáze, kdy to stávající vedení nezvládalo, proto jsem ho vyměnil, a to dokonce dvakrát, takovým způsobem, aby bylo schopno situaci koordinovat,“ popsal pro CNN Prima NEWS Vlček.

Spáleniště... příběhy hasičů

Spáleniště... příběhy hasičů je videopodcast z produkce CNN Prima NEWS. S přímými účastníky se detailně věnuje případům nejničivějších požárů, které se v Česku odehrály.

Šéf hasičů připustil, že se na podobné situace nelze dopředu připravit. Část vedení převzal sám. „Ve finále to stejně skončilo tak, že brífinky, které byly ráno a večer, jsem de facto vedl já,“ popsal Vlček.

Hasiči si během zásahů vyzkoušeli celou řadu novinek. Ráno spáleniště kontrolovaly drony, kterým museli nastavit citlivost, aby rozeznaly ohniska, používaly se také speciální bazénky, ze kterých vrtulníky nabíraly vodu, aby nemusely létat až k řece.

„Ta práce opravdu není jednoduchá a týká se to nejen profesionálních hasičů, ale i dobrovolných, kteří práci dělají ještě nad rámec. Obě skupiny si musely sáhnout na dno svých sil,“ dodal Vlček.

Otevřenou zpověď generálního ředitele českých hasičů Vlčka z pořadu Spáleniště odvysílá CNN Prima NEWS tuto sobotu ve 14:25 a ve 21:30. Na celý díl se můžete už teď podívat zde:

Tagy:
požár Ústecký kraj Hasičský záchranný sbor Praha Vladimír Vlček Národní park České Švýcarsko Spáleniště