Nerudová: Elektroauta jsou jako kdysi chytré mobily. A zakazovaly se analogové? vmetl jí Mach

Danuše Nerudová a Petr Mach

Nerudová přirovnala elektromobily k chytrým telefonům

Kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová (za STAN) ve speciálním vysílání pořadu 360° obhajovala Green Deal a potřebu elektroaut. Podle ní jsou elektrické vozy na podobné úrovni jako v minulosti smartphony, které také byly drahé, a proto je dříve nikdo nechtěl. Kandidát SPD Petr Mach s Nerudovou nesouhlasil a ptal se jí, jestli se v minulosti zakazovaly analogové telefony podobně jako nyní spalovací motory.

Nerudová v pořadu na CNN Prima NEWS řekla, že zrušit Green Deal nejde a lidé se s ním musí smířit. „Chtěla bych říct jednu věc. Vzpomeňme si na smartphony. Když přišly, tak byly strašně drahé a všichni si říkali, kdo by si to tak asi koupil. Dneska ho máme v kapse každý,“ řekla Nerudová k zelené dohodě a elektromobilům.

ČTĚTE TAKÉ: Usmíření slovenských politiků se odkládá. Pellegrini naznačil, že kulatý stůl stran nebude

Elektrické vozy totiž nabízejí automobilky dráž než běžná auta se spalovacími motory. Toho se chytil Petr Mach, který se ke srovnání chytrých telefonů vrátil. „Nemuseli jsme ale zakazovat analogové telefony. Nebo museli jsme je zakázat? Nemuseli?“ ptal se Mach Nerudové.

Nerudová nakonec otázky svého oponenta nevydržela a obrátila se na moderátora pořadu Michala Půra. „Ukázněte si tady diskutujícího, který není schopen mlčet,“ řekla Nerudová.

Proti Machovi se postavil i Niedermayer

Na její stranu se poté postavil kandidát za koalici Spolu Luděk Niedermayer. Podle něj je potřeba snížit emise skleníkových plynů. „Velká koncentrace těchto plynů ohrožuje život našich dětí na této planetě a vy to nechápete,“ řekl Niedermayer směrem ke kandidátovi SPD.

Mach poté argumentoval tím, že drastickými zákazy a zdražováním energií sice snižujeme emise v Evropské unii, ale globálně je zvyšujeme. „Přesouváme totiž výrobu do jiných koutů světa a poté výrobky vozíme loděmi přes půlku světa,“ dodal někdejší europoslanec za Svobodné.

Tagy:
smartphone Evropská unie Danuše Nerudová Luděk Niedermayer Strana svobodných občanů Zelená dohoda pro Evropu Petr Mach