Policejní zákrok, při kterém zemřel pacient z Bohnic, je u soudu. Promluvil důležitý svědek

Policisté zpacifikovali agresivního pacienta, který ale po jejich zákroku zemřel.

Policisté u soudu kvůli zákroku v Bohnicích

Policisté zpacifikovali agresivního pacienta, který ale po jejich zákroku zemřel. Případem, který se odehrál loni v únoru v Bohnické psychiatrické nemocnici, se v úterý zabýval soud. Obžaloba oba zasahující policisty viní z usmrcení z nedbalosti a navrhuje jim podmíněné tresty.

Jeden z pacientů loni v únoru na oddělení pro závislé unikl ze svého pokoje a začal likvidovat vybavení oddělení. Personál nezvládl pacienta uklidnit a na pomoc přivolal policii. Hlídka pohotové motorizované jednoty z pražských Ďáblic musela muže silou zpacifikovat. Kvůli incidentu skončila dvojice policistů před soudem.

ČTĚTE TAKÉ: Pěsti do břicha i kopy. Miss Červová popsala brutální napadení před smrtí maminky

„Při zákroku vůči agresivnímu pacientovi psychiatrické nemocnice Bohnice došlo k jeho úmrtí,“ popsal pro CNN Prima NEWS státní zástupce Jiří Zdražil. Policisté podle výpovědí svědků muže spoutali a nechali ho ležet na břiše. Po chvíli si ale jeden ze zasahujících všiml, že pacient přestal dýchat.

„Podle výsledků přípravného řízení před podáním obžaloby jsme dospěli k závěru, že je to v příčinné souvislosti právě s tím, jakým způsobem policisté na místě postupovali,“ doplnil Zdražil. Advokát ani obžalovaní policisté se k situaci vyjádřit nechtěli. Před soudem v úterý vypovídali další policisté, kteří byli na místě, i personál psychiatrie. Jeden ze zaměstnanců bohnické nemocnice vypověděl, že to byla nejhorší pacifikace agresivního pacienta za celou jeho dlouholetou praxi.

Právě výpovědi očitých svědků budou pro rozhodování soudu stěžejní. Obžaloba pro dvojici policistů navrhuje podmíněný trest na jeden rok. Oba muži zatím stále zůstávají ve službě. Soud by o jejich osudu měl rozhodnout koncem léta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mladík ubodal kvůli absencím ve škole příbuzného. Soud ho poslal na sedm let do vězení

Tagy: