Microsoft představil Copilot+ počítače. Prozatím poběží na ARMu

22. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Microsoft)
Společnost Microsoft představila novou kategorii počítačů s podporou umělé inteligence. Microsoft ji nazývá Copilot+ a slibuje, že půjde o nejrychlejší a nejinteligentnější počítače se systémem Windows, jaké kdy byly vyrobeny. Novinky přímo od Microsoftu i dalších výrobců nabídnou AI výkon minimálně 40 TOPS, dlouhou výdrž a celou řadu funkcí s umělou inteligencí, které poběží lokálně, nikoli v cloudu.
Brett Ostrum, head of Surface, Microsoft

Všechna nová Copilot+ zařízení prozatím poběží exkluzivně na armové platformě Qualcomm Snapdragon X Elite (se 12 jádry) a Snapdragon X Plus (s 10 jádry). NPU výkon by měl být u obou SoC totožný (45 TOPS). Procesory od AMD a Intelu se přidají později. V současné chvíli bylo představeno více než 20 nových počítačů, kromě nových edic zařízení Surface své novinky představily i společnosti Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, Microsoft a Samsung. Všeobecná dostupnost je plánována na 18. června, v Česku a na Slovensku se však samozřejmě může lišit. Ceny začínají na 999 USD.

Nejrychlejší a nejbezpečnější počítače s Windows, jaké byly vyrobeny

Systém Windows 11 má nově k dispozici kromě CPU a GPU jader také výkonné neurální jednotky (NPU) a ve výsledku by měly nové počítače být až 20× výkonnější a až 100× efektivnější při provozování pracovních zátěží AI a akceleraci AI. Díky vysoké efektivitě mohou počítače Copilot+ na jedno nabití vydržet až 22 hodin lokálního přehrávání videa nebo 15 hodin prohlížení webu.

Microsoft tvrdí, že pro architekturu ARM již bylo optimalizováno velké množství nejpoužívanějšího softwaru (optimalizovány mají být aplikace, ve kterých uživatelé tráví 87 % svého času). Z dílen Microsoftu jde např. o balík Microsoft 365 (a nástroje jako Teams, PowerPoint, Outlook, Word, Excel, OneDrive a OneNote). Dále pak jde např. o Chrome, Spotify, Zoom, WhatsApp, Blender, Affinity Suite, DaVinci Resolve a mnoho dalších. Následovat by měl např. Slack. Díky novému emulátoru (překladači) Prism by však měla fungovat i drtivá většina starších programů.

Zajištěna by měla být také nezbytná bezpečnost – již v základu všech zařízení by měl být aktivní například bezpečnostní koprocesor Microsoft Pluton Security.

Umělá inteligence přináší nové funkce

Copilot+ počítače nabídnou širokou škálu nových funkcí využívajících možností umělé inteligence. Díky možnosti provozovat veškeré potřebné výpočty přímo na zařízení (tedy lokálně, nikoli v cloudu) navíc odpadne řada dřívějších nevýhod a omezení, jako byly vysoká latence či obavy o soukromí.

Mezi nové AI funkce systému Windows 11 patří např.:

  • Vzpomíná (Recall instantly): umožňuje rychle a pohodlně vyhledat a zobrazit dříve prohlížený obsah, ať již jde o webové stránky, e-maily, chaty v Teams, dokumenty nebo soubory. Uživatel si tak již nemusí pamatovat složky, ve kterých má uloženy své soubory. Tato funkce umožňuje organizovat informace na základě vztahů, umožňuje procházet obsah z libovolné aplikace na časové ose. Interakce probíhá pomocí snímků (technologie screenray) a uživateli také přímo na základě rozpoznaných objektů navrhuje další akce. Funkce Recall využívá osobní sémantický index uživatele vytvořený a uložený výhradně v jeho zařízení, vše tedy zůstává lokálně v počítači. Jednotlivé snímky lze mazat, upravovat. Odstraňovat lze i časové rozsahy v Nastavení nebo zaznamenávání v libovolném okamžiku pozastavit přímo z ikony v systémové liště na hlavním panelu. Lze také nastavit, aby se vybrané aplikace a webové stránky nikdy neukládaly.
  • Živý spolutvůrce (Cocreator): Ve funkci Živý spolutvůrce lze pomocí textových nebo obrázkových podnětů generovat nové texty či obrázky inspirované původními podklady.
  • Nové a vylepšené efekty ve Windows Studio: Windows studio pro videlpšení videohovorů není úplnou novinkou, díky výkonnějším NPU jednotkám však přináší nové možnosti včetně práce s osvětlením (portrétní světlo automaticky upraví obraz tak, aby zlepšilo vaše vnímané osvětlení v tmavém prostředí nebo rozjasnilo pixely v popředí při slabém osvětlení) a tři nových kreativních filtrů (ilustrovaný, animovaný nebo akvarelový). Teleprompter pak pomůže udržovat přirozený oční kontakt při čtení z obrazovky. Přibylo také zaostřování hlasu (zvuku) a rozostření portrétního záběru.
  • Živé titulky (Live Captions): Funkce Živé titulky umožňuje v reálném čase překládat audio a video obsah do češtiny ze 44 zahraničních jazyků. Možnost překladu by měla fungovat s jakýmkoli zvukem (živým i uloženým) a neměla by být omezena na žádný konkrétní software či videoplatformu.

Počítače Copilot+ budou nabízet asistenta Copilot s umělou inteligencí prostřednictvím plnohodnotného aplikačního prostředí, s jednoduchým provedením a širokými možnostmi. Rychlý přístup k AI funkcím bude možný prostřednictvím nového tlačítka na klávesnici.

V nadcházejících týdnech uživatelé získají přístup k nejnovějším modelům včetně GPT-4o od OpenAI.

AI a software třetích stran

Možnosti umělé inteligence, respektive lokálních NPU jednotek, budou samozřejmě moci využívat i aplikace třetích stran. Zmínit můžeme např. Adobe (již nyní ve službách Photoshop, Lightroom a Express, v létě pak i Illustrator či Premiere Pro a další), DaVinci Resolve Studio, CapCut, Cephable, LiquidText nebo djay Pro.

Nový Copilot+ hardware od Microsoftu a dalších výrobců

V souvislosti s představením počítačové kategorie Copilot+ bylo ohlášeno také několik nových notebooků, které splňují veškeré potřebné parametry (tedy NPU výkon větší než 40 TOPS v kombinaci s alespoň 16 GB DDR5/LPDDR5 RAM a 256GB nebo větším SSD/UFS úložištěm).

Hned dvě novinky si připravil samotný Microsoft. První z nich je inovovaný notebook Surface Laptop (7. generace) v aktualizovaném designu s tenkými rámečky, dotykovým displejem, kamerou s umělou inteligencí, kvalitním zvukem a nyní i haptickým touchpadem. Zákazníci budou moci volit mezi 13,8" a 15" variantou a čtyřmi dostupnými barvami. Výdrž by měla dosahovat až 22 hodin lokálního přehrávání videa u většího modelu a 20 hodin lokálního přehrávání videa u menší varianty.

Druhou novinkou společnosti Microsoft je Surface Pro 11. generace, tedy notebook typu 2 v 1, který v nové generaci nabízí vyšší rychlost a delší výdrž baterie. Další změnou je (volitelný) OLED displej s HDR nebo kamera s ultraširokým zorným polem. Klávesnice Surface Pro Flex Keyboard, kterou lze používat připojenou i odpojenou, přináší zvýšenou stabilitu, integrované úložiště pera Surface Slim Pen a tichý haptický touchpad.

Novinky dalších výrobců

  • Acer: Kompaktní dotykový Acer Swift 14 AI zaujme hmotností 1,36 kg, baterií s kapacitou 75 Wh, 2,5K displejem s tenkým rámečkem, 1440P IR kamerou nebo podporou Wi-Fi 7. Potěší také bohatá konektorová výbava. Z méně obvyklých funkcí lze vyzdvihnout tzv. indikátor aktivity na touchpadu.
  • ASUS: Novinka od ASUSu, model Vivobook S 15, zaujme nejen kompaktními rozměry (výška 14,7 mm, hmotnost 1,42 kg), ale také 70Wh baterií, která by měla zajistit až 18hodinovou výdrž. O její rychlé dobití se pak postará technologie USB-C Easy Charge. Z další výbavy lze zmínit 15,6" 3K 120Hz displej Lumina OLED, Wi-Fi 7 či audio systém Harmon Kardon s podporou Dolby Atmos.
  • Dell: Společnost Dell uvádí na trh hned pět nových Copilot+ počítačů. Mezi novinky spadají notebooky XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitude 7455 a Latitude 5455, které nabízejí řadu spotřebitelských i komerčních. Model XPS 13 je poháněn procesory Snapdragon X Elite a vyznačuje se prémiovým futuristickým designem, zatímco model Latitude 7455 se může pochlubit QHD+ displejem a čtveřicí reproduktorů s funkcí redukce šumu AI. Počítače Inspiron14 a Inspiron 14 Plus pak disponují procesorem Snapdragon X Plus jsou vyrobeny z lehkého hliníku s nízkým obsahem uhlíku a jsou energeticky úsporné s certifikací EPEAT Gold.
  • HP Inc.: Počítače HP OmniBook X AI PC a HP EliteBook Ultra se Snapdragonem X Elite jsou tenké, lehké a elegantní. Mezi jejich klíčové funkce patří dlouhá výdrž baterie nebo kamera s rozlišením 5 Mpx s automatickým rámováním a zaostřením na oči podporovaná ozvučením Poly Studio.
  • Lenovo: Společnost Lenovo uvádí na trh dva počítače: Yoga Slim 7x pro spotřebitele a ThinkPad T14s Gen 6 pro komerční využití. Yoga Slim 7x míří na kreativce, je vybavena 14,5" 3K dotykovou obrazovkou a Dolby Vision audiem. Byznysový model T14s Gen 6 přináší vlastnosti jako Wi-Fi 7, až 64 GB RAM a další funkce na podnikové úrovni včetně uzávěrky objektivu webové kamery.
  • Samsung: Nový Galaxy Book Edge od společnosti Samsung je ultratenký a lehký, má displej AMOLED s rozlišením 3K a konektivitu Wi-Fi 7. Baterii zajistí až 22 hodin přehrávání videa, takže je počítač ideální pro práci nebo zábavu na cestách.

Ceny a dostupnost

Prozatím nemáme informace o cenách a dostupnosti všech novinek na českém, potažmo slovenském trhu. 

Víme však již například, že notebook Lenovo Yoga Slim 7x bude na našem trhu dostupný od července 2024 s cenou začínající na 34 990 Kč včetně DPH. Předprodej byl zahájen již 20.5. Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 by měl být dostupný během srpna.

Modely Dell Latitude 7455, Inspiron 14 a Latitude 5455 budou k dispozici v nadcházejících měsících. Další novinky od Dellu - XPS 13 a Inspiron 14 Plus - jsou nyní k dispozici pro předobjednávku a budou k dodání v průběhu tohoto roku.

Microsoft si obě své novinky cení v nejnižší konfiguraci na 30 399 Kč, s rostoucí výbavou však ceny samozřejmě stoupají. Například základní varianta Surface Pro s OLED displejem 45 199 Kč.

Obrazová galerie:
Štítky: 

Podobné články

Lenovo představilo Copilot+ počítače Yoga Slim 7x a ThinkPad T14s Gen 6

23. 5. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Lenovo)
Společnost Lenovo rozšiřuje své portfolio zařízení, softwaru a služeb optimalizovaných pro umělou inteligenci o dva nové notebooky pro běžné uživatele i firemní zákazníky – Lenovo Yoga Slim 7x a Lenovo ThinkPad T14s Gen 6. Jde o první notebooky nové generace s aplikací Copilot+ poháněné procesory Snapdragon X Elite. Čtěte více

Dokáže Qualcomm Snapdragon X Elite nastartovat „armová“ Windows?

1. 12. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: DCD Publishing)
Ačkoli to tak na první pohled nevypadá, platforma Windows se s procesory využívajícími architekturu ARM sbližuje již dlouhá léta. Stále se však čeká na „bod zlomu“, který by nastartoval šíření armových počítačů s Windows i mezi běžné uživatele. Stane se jím nedávno představená novinka Snapdragon X Elite od Qualcommu? Ambice na to určitě má… Čtěte více

Intel oproti AMD navýšil svůj podíl na trhu s PC, ale ztratil v serverech

18. 8. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: CRN.com, Mercury Research)
Ačkoli si AMD na x86 PC trhu ve druhém kvartálu 2023 lehce polepšilo mezičtvrtletně, Intel si polepšil meziročně (jeho tržní podíl 82,7 % byl o 6,4 % lepší než ve stejném období loňského roku). Podle dostupných informací si Intel polepšil zejména díky širší adopci jeho CPU v cenově dostupných zařízeních, kam spadají např. chromebooky. V serverech si však Intel již tak dobře nevedl. Čtěte více

ESET uvedl na trh ESET Cyber Security pro macOS ve verzi 7.3 s nativní podporou platformy ARM

13. 3. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Eset)
ESET Cyber Security pro macOS ve své nejnovější verzi přichází s nativní podporou zařízení s procesory ARM, které se stávají oblíbenou součástí nových zařízení díky vysokému výkonu a minimální spotřebě energie. Novinka tak nabízí nepřetržitou ochranu před moderními kybernetickými hrozbami a v souladu s aktuálními trendy má minimální dopady na výkon zařízení. Čtěte více