Rozvoj digitálního rádia DAB+ brzdí nízká penetrace přijímačů

středa, 22. května 2024, 06:20 Rádio MediaGuru

V Česku se rozjíždí výstavba komerčních sítí pro rádiové vysílání DAB+. Vzniknou vedle stávající sítě Českého rozhlasu. Faktorem, který rozvoj DAB+ v Česku zpomaluje, je nízká penetrace přijímačů. Mluvilo se o tom na konferenci Innovation Day.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Nízká penetrace přístrojů pro příjem rádiového vysílání DAB+ je zásadní negativum pro rozvoj platformy DAB+ v Česku. Protože stávající FM vysílání se při budování rádiové digitalizace vypínat nebude, posluchači nemají důvod kupovat si nové přijímače. Na úterní konferenci Innovation Day to uvedl Marcel Procházka, ředitel úseku právní a regulace společnosti České Radiokomunikace (CRA).

Procházka se domnívá, že je nutné rychle dostat úroveň pokrytí DAB+ přijímačů na úroveň FM přijímačů. Proto by bylo podle jeho slov dobré, kdyby stát podpořil penetraci DAB+ přístrojů. Inspirovat se lze podle jeho slov Itálii, kde mají mít nové přístroje povinnost umět přijímat i DAB+ vysílání. „Není to v rozporu s unijní legislativou a díky tomu roste penetrace DAB+ v Itálii rekordním způsobem,“ doložil.

Také Karel Zýka z Českého rozhlasu, jehož síť pro DAB+ už pokrývá 95 % území, považuje rozšíření přístrojů pro DAB+ za klíčové pro další rozvoj DABu. Vedle toho se domnívá, že rozvoj DAB+ podpoří i příchod komerčních vysílatelů.  

Jejich zástupce, Martin Hroch ze skupiny Radio United Broadcasting (Kiss, Country, Radio 1 a další) odhaduje, že celoplošná komerční rádia nakonec i přes rezervovanost k této platformě do DAB+ nastoupí. „Monetizace vysílání v DABu je klíčem k jeho rozvoji, penetrace přijímačů je největší brzdou,“ uvedl. „Stále ho (DAB+, pozn. red.) vnímáme jako další distribuční kanál pro audio vysílání. FM se bude těžko v dohledné době vypínat. Podle našich informací je v Česku 26 milionů rádiových přijímačů, v každé rodině několik. Až bude v každé rodině DAB+, pak bude možné uvažovat o nějakém přechodu k DABu. To je asi vzdálená budoucnost,“ uvedl. Poslechovost rádií Radio United Broadcasting je podle jeho slov nejvyšší v FM vysílání, poté na internetu, dále v AM a až čtvrtá v pořadí je platforma DAB+, vysvětlil Martin Hroch.

České Radiokomunikace (CRA) podle Marcela Procházky odstartují výstavbu celoplošné sítě DAB+ pro komerční rádia v letošním červenci. Předpokládá, že první vysílače pak zahájí vysílání v září. Do konce roku chtějí pokrýt 50 % území republiky a do března 2025 síť dostavět na pokrytí přesahující 80 %.

V případě regionálních sítí v Praze, Plzeňském kraji a severních Čechách použije CRA stávající vysílače pro finální regionální sítě. V Praze zahájí vysílaní v červnu a v prosinci pak v Plzni. V dubnu 2025 začne budovat sítě v severních Čechách a do srpna 2025 předpokládá pokrytí více než 40 % dotčených regionů.

Další informace o plánované výstavbě sítí CRA pro komerční vysílatele můžete najít v prezentaci níže.

Při výstavbě chtějí CRA nejprve zahájit ve velkých aglomeracích, pak se zaměří na pokrytí dálnic a silnic, poté na pokrytí menších měst a obcí a na závěr přijde na řadu zlepšování indoor pokrytí, což má být nákladově nejnáročnější část.

Kmitočty pro celoplošnou síť DAB+ Radiokomunikace vydražily prostřednictvím své společnosti Czech Digital Group v aukci vypsané loni Českým telekomunikačním úřadem. Získaly i některé regionální sítě, celkem i s celoplošnou za 30 mil. Kč. Vedle toho by měla vzniknout ještě jedna komerční celoplošná síť na kmitočtech, které vydražila firma RTI cz. Obě komerční celoplošné sítě se budují vedle sítě DAB+ pro stanice Českého rozhlasu, kterou ČRo rozvíjí v posledních deseti letech.

V loňské aukci ČTÚ se soutěžilo také o 27 regionálních sítí, které si rozdělilo sedm společností (Play.cz, Broadcast Services, Czech Digital Group - CRA, Teleko, Fiera Touch, GG Omikron a Joe Media). Celkem aukce sítí pro DAB+ (celoplošných i regionálních) vynesla 80 mil. Kč. Celková kapacita sítí je až pro 120 stanic.

-mav-