Ženský hlas AI agentky Sky z ChatGPT-4o mizí. Scarlet Johansson žaluje OpenAI, že je jí příliš podobný

22. 5. 2024 | Petr Michl
Přišel vám ženský hlas AI chatbota ChatGPT-4o se jménem „Sky“ až příliš povědomý? Dle herečky Scarlet Johansson to má jasné vysvětlení.


Zdroj: Marvel Studios, film Black Widow

„Podobnost se skutečnými událostmi je čistě náhodná,“ myjí si někdy ruce autoři uměleckých děl nad někdy vyloženě zjevnou inspirací realitou. Když slyšela herečka Scarlet Johansson hlas mluvené verze AI chatbota ChatGPT-4o, řekla si, že tím vzorem byla ona. Vedou ji k tomu z jejího pohledu poměrně silné nepřímé důkazy. Podala proto na společnost Open AI žalobu, a věci se již dávají do pohybu.

Nejprve si přečtěte celé vyjádření Scarlet Johansson.

   

Vyjádření Scarlet Johansson

 V září loňského roku jsem dostala nabídku od Sama Altmana, abych namluvila současný systém ChatGPT 4.0. Řekl mi, že má pocit, že můj dabing by mohl překlenout propast mezi technologickými společnostmi a kreativci a pomoci spotřebitelům při epochální změně pro lidstvo a Al. Řekl, že má pocit, že můj hlas bude pro lidi uklidňující.

Po dlouhém zvažování jsem nabídku z osobních důvodů odmítla. O devět měsíců později si moji přátelé, rodina i široká veřejnost všimli, jak moc se mi podobá nejnovější hlas „Sky“.

Když jsem slyšela ukázku, byla jsem šokovaná, rozzlobená a nevěřila jsem, že by pan Altman usiloval o hlas, který by zněl natolik podobně mému, že by je ani moji nejbližší přátelé nedokázali rozeznat. Pan Altman dokonce naznačil, že ta podobnost byla záměrná, a na Twitteru napsal jediné slovo „her“, což je odkaz na film, ve kterém jsem namluvila hlas chatovacího systému Samantha, který naváže intimní vztah s člověkem.

Dva dny před vydáním demoverze ChatGPT 4.0 pan Altman kontaktoval mého agenta a požádal mě, abych si to rozmyslela. Než jsme se stihli spojit, systém byl na světě.

V důsledku jejich jednání jsem byla nucena najmout právního zástupce, který napsal panu Altmanovi a společnosti OpenAl dva dopisy, v nichž uvedl, co udělali, a požádal je, aby podrobně popsali, jakým způsobem vytvořili hlas „Sky“. Společnost OpenAl pak neochotně souhlasila se stažením hlasu „Sky“. Domnívám se, že v době, kdy se všichni potýkáme s problematikou deepfakes a ochrany vlastní podoby, vlastní práce a vlastní identity, si tyto otázky zaslouží naprosté vyjasnění. Těším se na řešení v podobě transparentnosti a přijetí příslušných právních předpisů, které pomohou zajistit ochranu práv jednotlivců.“  

 

Nyní si poslechněte hlas ChatGPT-4o v podobě AI chatbotky Sky.

 

 

A následuje trailer k filmu Her, v němž uslyšíte hlas slavné herečky.

Dle nás chybí hlasu Sky něco ze zastřenosti hlasu Scarlet Johansson. Posouzení necháme na vás.

Je nicméně zřejmé, že vedení OpenAI neodolalo využít na prezentaci umělé inteligence schopného simulovat emoce využít ženský hlas. Takový, který s inženýry na videoukázkách někdy bezmála flirtuje.

Existují AI služby, které se již zaměřují na tvorbu AI agentů simulujících objekty lásky / virtuální lidské partnery ke konverzaci. Sam Altman se takovému poslání u práce OpenAI vždy bránil. Trocha ženského sexappelu pro prodání nové verze ChatGPT-4o se ale evidentně hodila. A dle vyjádření hollywoodské hvězdy měl Altman v hlavě právě její hlas. Ten je obecně považován za sexy a hrál zásadní roli „AI agentky“ Samanthy ve zmiňovaném filmu Ona (Her) z roku 2013, v němž se do ní nerd Theodor hraný Joaquinem Phoenixem zamiloval. Snímek končí nešťastně. Dozví se totiž, že „AI láska“ má podobných šamstrů online celou řadu a její city nebyly nikdy pravé.

CEO OpenAI nicméně tvrdí, že jeho okouzlení Scarlet Johansson také nebylo zcela ultimátní. Pro CNBC Sam Altman uvedl:

„Hlas Sky není Scarlett Johansson a nikdy nebyl zamýšlen, aby ji připomínal. Dabérku, která hlas namluvila, jsme najali ještě před tím, než jsme oslovili paní Johansson. Z úcty k paní Johansson jsme přestali hlas Sky v našich produktech používat. Omlouváme se paní Johansson, že jsme nekomunikovali lépe.“

Advokáti herečky bezpochyby namítnou, proč ji tedy kvůli využití jejího hlasu oslovoval? V rozporu je to i s oficiálním vyjádřením na blogu OpenAI, kde stojí:

„Jsme přesvědčeni, že hlasy umělé inteligence by neměly záměrně napodobovat charakteristický hlas celebrit – hlas Sky není napodobeninou Scarlett Johansson, ale patří jiné profesionální herečce, která používá svůj vlastní přirozený hlas. Z důvodu ochrany jejich soukromí, nemůžeme zveřejnit jména našich dabérů.“

Z preventivních důvodů navíc OpenAI hlas Sky vyřazuje.

Ve zmíněném oficiálním prohlášení je také uvedeno, že hlasy byly nahrány už v září 2023. I když nyní odstraní z nabídky hlasů „Sky“, zbydou ještě další 4 nazvané Breeze, Cove, Ember, Juniper.

Bylo by jistě zajímavé, jak by dopadl podobný spor u veřejného soudu. Podobné záležitosti jsou nicméně velmi často řešeny civilní žalobou a mimosoudním vyrovnáním, kdy jsou poté informace uniklé na veřejnost poměrně stručné.

Pokud se nicméně OpenAI domnívá, že má „nabito“, co nejveřejnější spor by se mohl zaplatit jako vděčný PR stunt upozorňující na to, že ChatGPt-o mluví jako hollywodské star. Kdo by pak něco podobného nechtěl mít v telefonu?

Jistým poučením pro AI společnosti bude ale pravděpodobně rozvoj umělých hlasů a jejich míchání dle nastavených parametrů, kdy mu přidají několik „esencí“ tak, že bude namíchán k nepoznání od jednoho vzoru, ale směsí několika bude snad o to atraktivnější. Není to hudba příliš daleké budoucnosti. Rozvoj syntetického hlasu v posledních letech je neuvěřitelný a ostatně i živé osoby pro zmíněný dabing hlasů ChatGPT-4o byly najaty jako základ, cvičící materiál různé škály emocí, který je pak využíván v „živé konverzaci“ pro tvorbu nových vět.   

Štítky dokumentu: AI

To nejlepší z moderního marketingu každý pátek do vašeho inboxu.

Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?
Podobné články: