Manželka prezidenta České republiky Eva Pavlová navštívila sklárnu Koulier

Prezidentský pár je v těchto dnech na cestě po Pardubickém kraji. V rámci této cesty navštívila paní Eva Pavlová s doprovodem v úterý 21. května mimo jiné sklárnu Koulier na Hlinecku. Byla uvítána netradiční kyticí z foukaného skla, a to skleněnými květinami, které nikdy neuvadnou. Ty ji předala při příjezdu Kateřina Šrámková, obchodní ředitelka a spolumajitelka sklárny. Zdejší skláři dostali příležitost přiblížit první dámě tradiční výrobu foukaných vánočních ozdob. Na Oflendě na Chrudimsku vyrábějí od roku 2021. V rámci hodinového programu paní Pavlová shlédla celý proces ručního foukání a malování. S vědomím, že jde o umění, kterému se jeho nositelé učí dlouhá léta, zasedla pak sama odvážně ke sklářskému kahanu a zkusila, jak náročné je vyfouknutí skleněné baňky. Její první pokus byl odměněn potleskem přihlížejících zaměstnanců. Poté paní Pavlová absolvovala celou exkurzi ve výrobě, a měla také možnost navštívit vzorkovnu s celým sortimentem, který aktuálně čítá 1400 položek.

"Máme velkou radost, že paní Pavlová přijela právě v den, kdy jsme dokončili náš adventní kalendář pro letošní rok, a že se jí líbil do té míry, že se ujala role kmotry při jeho neformálním křtu. Dnešní den byl velkou odměnou pro naše zaměstnance, kteří se tady na Oflendě, společně s námi pustili do záchrany tohoto tradičního sklářského řemesla," uvedla Ing. Kateřina Šrámková, obchodní ředitelka a spolumajitelka sklárny.

Na závěr návštěvy převzala paní Pavlová jako dárek ručně vyrobenou dárkovou kazetu s ozdobami z kolekce Tři oříšky pro Popelku s přáním, aby tyto něžné ozdoby v červánkových barvách přinášely radost. Došlo také na společné foto, které je pro skláře z Koulieru mimořádným okamžikem.

Sklárnu Koulier navštívila paní Eva Pavlová během dvoudenní pracovní návštěvy Pardubického kraje, kde 21.-22. května doprovází prezidenta České republiky. V rámci této dvoudenní cesty zavítali na Krajský úřad Pardubického kraje, Centrální urgentní příjem Nemocnice Pardubického kraje nebo do Centra leteckého výcviku. Dále pak absolvovali prohlídku Hamzovy léčebny, kde se setkali s dětskými pacienty.

Dnes, ve středu 22. května, bude jejich cesta pokračovat prohlídkou statku U Svatého Jána, debatou se zemědělci a návštěvou Muzea starých strojů a technologií. Dále proběhne oběd se starosty a návštěva Policie ČR. Některá místa navštíví prezidentský pár společně, někde se pak rozdělí.

 

Značka českých vánočních ozdob Koulier se vyrábí na Oflendě na Vysočině. Majitelé-manželé Šrámkovi tak navazují na dlouholetou tradici výroby vánočních ozdob v České republice a její založení považují za důležitý krok v uchování rukodělné tradice výroby a malování foukaných skleněných českých vánočních ozdob u nás. Rozhodujícím aspektem pro toto rozhodnutí bylo uzavření jiné provozovny na Chrudimsku, ze které bylo na jaře 2021 propuštěno přes 20 kvalifikovaných sklářů. Šrámkovi jim nabídli pracovní uplatnění. A dále také skutečnost, že současný majitel podniku má rodinné kořeny právě na Vysočině a jednu výrobu již vlastní. Koulier se zaměřuje na nové trendy ve výrobě skleněných vánočních i nevánočních ozdob. Ozdoby značky Koulier naleznou zákazníci na e-shopu http://www.koulier.cz/, dále v podnikové prodejně na Vysočině na Oflendě, v zámecké prodejně zámku Loučeň ve Středních Čechách a u dalších partnerů, jako například ve sklárně Tasice u Kutné hory.

 

Zdroj: Mgr.Kateřina Goroškov, e-mail: katreh@post.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Klíčová slova ČR-sklo-prezident-Koulier-Zámek Loučeň

Oblast
Pardubický (pu)

Kategorie
Zpracovatelský a výrobní průmysl
Média, společnost a životní styl
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.