Med z obchodu – kvalita nebo risk?

Tento článek je reakcí na zveřejněnou kontrolu kvality medu provedenou SZPI v maloobchodní síti.

Právní prostředí v oblasti prodeje potravin je v České republice poměrně transparentní a jasně stanovené podmínky pro jednotlivé potraviny jsou jasně dány výrobcům, logistickým firmám i prodejcům.

Přesto dochází k někdy až neuvěřitelným zvěrstvům v nakládání s potravinami a to jak v oblasti jejich výroby, distribuce i prodeje. Jde o problémy způsobené neodborností, laxností a jindy může jít i o úmysl. Spotřebitele však nezajímá, zda jde o úmysl nebo nedbalost, spotřebitele zajímá pouze kvalita výrobku a garance, že si skutečně kupuje bezpečnou potravinu ve složení odpovídající etiketě. A že někdy může jít o zdravotní riziko nebo riziko ohrožení života nejlépe vypovídá například methanolová aféra. Státní zemědělská a potravinářská inspekce je státní orgán, který dbá nad kvalitou a bezpečností potravin v naší republice. Jejich kontroly přinášejí někdy až hrozivé výsledky a to i každoročně opakované kontroly. Jedním z takových příkladů je test medu prodávaný v maloobchodní síti po celé ČR.

18 z 30 testovaných medů nevyhovělo!

Pokud se podíváme na kontrolu prodávaných medů provedenou v letošním roce, tak více než polovina testovaných výrobků nevyhověla podmínkám pro prodej. 18 z 30! A to není vše, 4 testované výrobky nesplnily 3 ze 4 testovaných kritérií.

Z výsledků vyplývá, že pokud chcete koupit v obchodních sítích koupit med, který není obarvený (nepovolený karamel E150d), který není naředěný oligosacharidem, který obsahuje odpovídající hladinu enzymu diastáza (hladina se snižuje právě ředěním), a který zároveň nemá vyšší přítomnost hydroxymetylfurfuralu (látka snižuje kvalitu medu) – máte 40% šanci, že koupíte med, odpovídající právním normám v ČR.

Opakující se problémy dodavatelů medu

Potravina je jistě problematičtější komoditou než šrouby a matice, ale pokud některé firmy respektive jejich produkty opakovaně v testech SZIP neprochází, tak by měl státní aparát postupovat tak, aby k uvedeným problémům nedocházelo. A právě opakovaný test medu SZPI ukázal, že taková firma existuje a v podstatě si dělá ze spotřebitelů srandu. Proč se výrobky uvedené firmy objevují v obchodech, by nám měli asi zodpovědět představitelé obchodních řetězců.

Jako spotřebitelům nám nezbývá asi jiná varianta než se snažit kupovat potraviny v obchodech, kde máme dobrou zkušenost a zároveň i sledovat stránky SZPI, případně další zdroje, abychom byli v obraze.

Výsledky kontrol medů SPZI v obchodní síti

Celou zprávu o kontrole medů publikovanou 16.6. 2014 naleznete na stránkách Státní zemědělské a potravinářská inspekce - Aktuální výsledky kontrol medů v obchodní síti.


Autor článku: Petr

Počet zobrazení článku: 5044







Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Ostatní články

Články, které není možné zařadit do předchozích kategorií, ale věnují se problematice alergie nebo zdraví či zdravého životního stylu

Všechny články sekce: Ostatní články



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





Hledám práci.czVolná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás
zaměstnání, práce, brigáda


IT/telekomunikace
Práce, zaměstnání telekomunikace, informační technologie

administrativa
Zaměstnání v oboru administrativa (asistent, asistentka, recepční atd.

personalistika
Nabídka zaměstnání personalistika a řízení lidských zdrojů

finance
Finanční, účetní a ekonomické pracovní pozice

management
Management, nabídka manažerských příležitostí a zaměstnání

provoz/výroba
Práce výroba, kvalita, provoz

logistika/doprava
Nabídka práce logistika, doprava

obchod/nákup/marketing
Práce zaměstnání obchod, prodej, marketing, nákup