Sípot a chrčení je u psa příznakem brachycefalického syndromu

29. září 2015

Je to soubor anatomických zvláštností, které se vyskytují hlavně u krátkolebých plemen, tedy těch, které mají krátké čumáky.

Mezi krátkolebé patří mops, francouzský buldoček, bostonský teriér, buldoci, boxeři. „U těchto plemen se dá brachycefalický syndrom předpokládat,“ říká veterinář Michal Alexa z nemocnice AA-Vet. U koček se syndrom může vyskytnout taky, ale je vzácnější.

Příčiny?

Zvířata mají problém s dýcháním, které je způsobeno genetickým zúžením nozder, prodlouženým měkkým patrem, s postižením hrtanu a v neposlední řadě jde o zúžení průdušnice. To prý hlavně u anglického buldoka a jorkširského teriéra.

Sípot není normální


Michal Alexa, veterinářPrůdušnice krátkolebého plemene je často už od narození velmi úzká, třeba jen půl centimetru. A to tomu pejskovi pak v aktivním životě nestačí!

Tento syndrom, tedy soubor příznaků, doprovází sípání, chrápání a další dýchací obtíže. „U štěněte to začíná jako noční chrápání, které se ale může rozvinout v těžké dýchací obtíže. Třeba v horkých letních dnech pes sotva popadá dech.“

Může dojít i na bezvědomí

Dojít to může až k velmi ostrým, sípavým zvukům s apnoe. Pes se chce nadechnout, ale prostě nemůže. Začne mu modrat jazyk, pysky a může dojít i k bezvědomí. „V horkém létě k nám přichází francouzští nebo angličtí buldočci absolutně přehřátí, kteří se nebyli schopni ochladit vydýcháním.“

Kdy jít k veterináři?

Pes nemůže popadnout dech nebo se vůbec nadechnout, jen leží a chrčí, není schopný zvládnout udýchat ani krátkou procházku. Pak je čas na návštěvu lékaře. „Existují totiž korekční zákroky, které mu mohou významně pomoci. Je to operace nozder a měkkého patra.“

Ostatně, představte si sami, jak by se vám dýchalo, kdybyste si přivřeli jednu nosní dírku a dýchali jen jí. A tak se psovi dýchá celý život.

Pozor na komplikace!

Když problémy chovatel podcení, může dojít ke komplikacím v podobě kolapsu hrtanu, infekce horních cest dýchacích. A to už pes nemůže dýchat skoro vůbec!

Boxer Bruno je záchranářský pes

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.