Máte vysoký cholesterol a čekáte na lék nové generace? Na podzim je (snad) tady

11. únor 2016

Dědičně vysoký cholesterol má u nás každý 200. člověk. Odborně se tomu říká familiární hypercholesterolémie. Na nový lék ale netrpělivě čekají i ti, kteří mají další poruchy metabolismu tuků.

Podle lékaře a vedoucího laboratoře pro výzkum aterosklerózy Jana Piťhy jsou lidé, kteří tuto nemoc mají, ve vysokém riziku. A to hned ze dvou důvodů.

Jednak máte vysoký cholesterol už od dětství a jste tak jeho nežádoucím účinkům vystaveni daleko déle než ostatní, kteří ho teprve „získají“. Druhým problém je, že u dědičné hypercholesterolémie nepomůže dieta, správná životospráva ani třeba to, že jste maratónským běžcem nebo vegetariánem.

Vysoký cholesterol mají i děti

Dědičná hypercholesterolémie je o to vážnější, pokud se sejdou rodiče s tímto onemocněním a dítěti ji předají. „Hladiny cholesterolu pak mohou stoupat do závratných výšek, třeba i 25 jednotek. Četl jsem o úmrtí dítěte na infarkt v 16 měsících. Naštěstí je to ale velmi vzácné,“ dodává lékař.

Čtěte také


Jan Piťha, lékařJe tady tikající bomba v podobě několika desítek milionů obézních evropských dětí. Hrozí jim velký průšvih v podobě cukrovky II. typu a samozřejmě i vysokých hladin cholesterolu.

Podle Jana Piťhy se lékař vždy rozhoduje individuálně. Třeba mladá žena s cholesterolem 7,5, bez dalšího rizika v rodině, nedostane hned léky. Jinak je to s pacientovi po infarktu myokardu nebo po mozkové příhodě ischemického původu! Nejvíc se bojíme cukrovky, kouření a vysokého krevního tlaku.

Nežádoucí účinky léků?

Tvrdí se o nich, že způsobují svalovou atrofii. „To je ale velmi vzácný projev. Pacienty obvykle jen bolí svaly, které je nutí léky odložit.“ Ale každý kardiolog, pokud máte po infarktu, vás bude k farmakoterapii opravdu nutit. „Takové vysoce rizikové osoby ale musíme léčit a léčit!“


Co vám prozradí výsledky krevních testů?
Zvýšená hladina cholesterolu znamená jeho koncentraci v krvi vyšší než 5 mmol/l. Jako hypercholesterolémie se často uvádí nejen porucha jeho metabolismu, ale také zvýšená hladina ostatních tuků v krvi, hlavně triglyceridů nad 2 mmol/l nebo LDL cholesterolu nad 3 mmol/l.
zdroj: ordinace.cz

Léky nové generace jsou tady!

A pro ty, kteří netrpělivě čekají na lék nové generace, má Jan Piťha dobrou zprávu: snad už na podzim by měly být dostupné léky, které nemají vedlejší účinky a které se jednou měsíčně budou aplikovat přímo pod kůži. „Vypadá to, že navíc mají velký efekt na zlý cholesterol (LDL), který vadí nejvíc a který se usazuje v tepnách.“

Jsou ale určeny jen pro pacienty ve vysokém riziku infarktu nebo ischemické mozkové příhody, kteří nesnesou statiny. Zároveň se otevírá možnost léčby i pro nemocné familiární hypercholesterolemií.

Cholesterol

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.