Ruská ERB banka v Česku krachuje. Náhradu vkladu vyplatí klientům garanční systém

Ruská ERB bank finančníka Romana Popova není schopná dostát svým závazkům. Oznámila to v úterý Česká národní banka a informovala o tom Garanční systém finančního trhu. Rozhodným dnem je podle mluvčího centrální banky Marka Zemana je 11. říjen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

„V podstatě jsme dali Garančnímu systému finančního trhu informaci o tom, že ERB Bank není schopná dostát svým závazkům. Znamená to, že Garanční systém do sedmi pracovních dnů od tohoto rozhodného dne musí zahájit výplatu náhrady vkladu,“ uvedl mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruská ERB krachuje. Více si poslechněte v reportáži Jitky Hanžlové.

Banka s ruským kapitálem ERB bank se zaměřuje hlavně na financování českého exportu do Ruska, ale poskytuje i běžné bankovní služby. V České republice má pobočky v Praze a v Karlových Varech.

Letos v březnu zakázala centrální banka ERB Bank poskytovat úvěry a přijímat vklady od veřejnosti. Toto pondělí pražská pobočka ERB bank neumožnila klientům výběry peněz, zdůvodnila to technickými problémy.

Vklady občanů i firem jsou ze zákona pojištěny u Garančního systému finančního trhu do 2,7 milionu korun na klienta. Náhrady se poskytují do 100 procent jejich výše. Klienti ERB bank budou vypláceni buď prostřednictvím poboček České spořitelny, nebo Moneta Money Bank.

Ruský bankéř má problém. Banku ERB kvůli podezření z tunelu šetří policie

Číst článek

Garanční systém nejpozději do 19. října stanoví den zahájení, místo a způsob vyplácení všech náhrad. Je povinen zahájit výplatu základních náhrad vkladů nejpozději do sedmi pracovních dní od oznámení ČNB, tedy nejpozději 20. října. Výplatu institucionálních vkladů musí zahájit nejpozději do 2. listopadu 2016 a zvýšenou náhradu do 11. února 2017.

Garanční systém předpokládá, že na náhradách vyplatí 3,6 miliardy korun

Ředitelka garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová popsala, které náhrady bude systém vyplácet jako první. „Pojištění vkladů se vztahuje na účty, které jak fyzické, tak právnické osoby založili u ERB banky a které jsou identifikovány podle zákona, to znamená jsou vedeny na jméno, příjmení, případně název právnické osoby, adresu, rodné číslo fyzické osoby,“ vysvětlila Kadlecová.

Další na řadu přijdou tzv. institucionální vklady, třeba obchodníků s cennými papíry. S jejich náhradou by garanční systém měl začít do 2. listopadu.

Klienti ERB banky musí přijít s průkazem totožnosti na výplatní místa, která garanční systém teprve zveřejní na svých internetových stránkách. Speciálně žádat ale musí o své náhrady za tzv. dočasně vysoké zůstatky. „Jedná se o vklady, které byly do ERB bank učiněny v určitých specifických situacích, jako je na příklad prodej nemovitosti, případně získání nějakého dědictví,“ objasňuje Kadlecová.

Systém předpokládá, že vyplatí náhrady ve výši 3,6 miliardy korun. Banka měla ke konci roku přes šest tisíc klientů, ti měli otevřeno asi deset tisíc účtů a vklady nad pět miliard korun. Na konci roku 2014 měla banka ztrátu 63,25 milionu korun.

Podle ruského finančníka Romana Popova, který ERB bank ovládá, mu opatření České národní banky brání v prodeji novému vlastníkovi. Ten by prý banku dokázal ozdravit a zachránit, informoval portál iHned.cz. Banka má podle Popova dostatek prostředků a pracuje na splnění požadavků regulátora. Navíc prý již podepsal předběžnou dohodu s investorem, který banku koupil a navýšil její jmění o 700 miliónů korun. Jméno investora odmítl zveřejnit. Jedná se ale o finanční holding s evropskými akcionáři se sídlem ve Švýcarsku.

ČNB udělila licenci ERB bank, dříve známou pod názvem Evropsko-ruská banka, v roce 2008. Bance tak dala právo působit po celé Evropské unii. Šlo o první ruský finanční ústav, který od rozpadu bývalého Sovětského svazu získal novou licenci v zemi EU.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme