Web zabezpečen šifrovaným připojením

autor: Jan Šritter 19.1.2017 archiv

Možná jste poslední dobou zaslechli zprávy, že webové stránky a eshopy hromadně přecházejí na zabezpečený protokol HTTPS, a zajímaly by vás důvody proč. Pokusím se stručně shrnout, o co vlastně jde a jaký to má přínos. (převzatý text)

Důvody, proč přejít na HTTPS:

1. Zabezpečení ochrany dat

Zjednodušeně řečeno pro laiky - váš web běží na jednom z těchto protokolů - rozdíl mezi nimi je, že informace, které se odesílají z http nejsou šifrované, a tak je může kdokoliv snadno odposlouchat - kdykoliv vám někdo pošle dotaz pomocí kontaktního formuláře, kdykoliv vyplní zákazník objednávku. To je důležité hlavně, pokud se návštěvníci přihlašují nebo si prohlížejí Váš web přes veřejnou nezabezpečenou wifi.

Možná si říkáte, že nejde o nic "důvěrného", ale fakt je, že jako provozovatel webu zodpovídáte za ochranu osobních dat, které vám návštěvníci svěří. Takže používáním HTTP si možná zaděláváte na problém s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Pokud se na webu platí kartou nebo paypalem, hodně lidí si rozmyslí, jestli tyto údaje zadá někam bez https.

2. Vliv na SEO - pozice ve výsledcích vyhledávání

Google nedávno oznámil, že do algoritmu, podle kterého určuje pozici ve výsledcích vyhledávání, zařadil i kritérium, jestli je daný web na HTTPS nebo ne. Zjednodušeně se dá říci, že Google bude zvýhodňovat weby na https před weby na http. Stejně jako dříve oznámil, že bude upřednostňovat na mobilních zařízeních weby, které jsou responzivní, můžete si přechodem na https polepšit vůči vaší konkurenci, která zaspala.

3. Google bude označovat nezabezpečené weby ve výsledcích hledání

Stejně jako některé bezpečnostní aplikace i Google už nyní označuje ve výsledcích vyhledávání "nebezpečné stránky", které byly napadeny hackery. Brzy budou podobně označené i weby, na kterých dochází k nešifrovanému přenosu dat - bez https. Google myslí na bezpečí návštěvníků - sice by si mohli sami hlídat, jestli jsou na http nebo https, ale vzhledem k tomu, že tomu vysoké procento lidí nerozumí, řekne jim to víc polopaticky už před vstupem na web tak, že označí weby, které běží pouze na http. Nezabezpečené weby budou mít v prohlížeči Chrome vedle adresy brzy značku červeného „x”. A ruku na srdce, když uvidíte vy ve výsledcích vyhledávání tři výsledky, a u dvou z nich bude napsané, že nejsou "důvěryhodné", na který kliknete?

4. Přednost při indexaci stránek

V prosinci 2015 Google oficiálně oznámil na svém blogu, že bude při indexaci upřednostňovat stránky na https. Pokud tedy chcete mít svůj nový web nebo nově přidané stránky rychleji vidět ve výsledcích vyhledávání Google, HTTPS vám v tom může pomoci.

5. Získáte více informací o svých návštěvnících

Při předávání informací mezi stránkou na HTTPS a na HTTP se předávají jen nejnutnější informace, zatímco dvě zašifrované stránky si předají informace standardně. To platí i o nešifrované, která posílá data šifrované. Získáte tak více informací, které můžete použít pro marketingové účely. Například Google předává data jen šifrovaným stránkám.

Hodnocení: 0 - 0 hlasů
autor: Jan Šritter 19.1.2017

Galerie

letsencrypt.jpg

Vložit komentář

Vkládat nové příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé

Volej TV

Další

Nejbližší akce

Další