Vietnam, země rozmanitosti

Kdo se chystá navštívit Vietnam, určitě bude mít posléze na co vzpomínat. Tuto podlouhlou zem v jihovýchodní Asii jsem si představovala úplně jinak, než jaká doopravdy byla.

  • Tak zaprvé, před mou měsíční cestou jsem skoro nevěděla nic o válce ve Vietnamu, jejich následcích a tak celkově o hrůze, která se ve Vietnamu odehrála. Stačilo navštívit válečné muzeum plné drastických fotografií, Cu Chi Tunnels a nebo továrny, ve kterých pracují lidé s tělesnými vadami kvůli „biologické zbrani“ Agent Orange, která byla použita za války a člověku se chtělo brečet.
  • Dále pro mě byli dříve Vietnamci jenom malí usměvaví lidé z českých tržnic.
  • Při našem putování z jihu na sever mě čekalo zjištění, že ne všichni Vietnamci jsou stejní
  • ...a že ne všude vám bude teplo
  • Tři dny na motorce s místními mladými Vietnamci nám představily divočinu, o které se nám ani nezdálo.
  • A v neposlední řadě si zasloužíte se dozvědět o městě lucerniček, o vodním trhu, životě v horách a noci v zátoce.

Vietnamci - Vietnam

Jak jsem cestovali po Vietnamu

Začnu tím, že Vietnam není vůbec složité navštívit, jak si možná mnozí myslí. A nepotřebujete k tomu ani velký obnos peněz. O turistické vízum si zažádejte předem, ale dostanete ho až na letišti. 

(Komunisticky vypadající letiště vás možná vyleká, ale časem si na asijskou exotiku v často komunisticky vyhlížejícím okolí zvyknete.)

My přiletěli na jih země do Ho Chi Minh City a celý měsíc jsme pomalu putovali směrem na sever. Putovali jsme rozdrncanými autobusy, spacími autobusy, vlakem a na motorce. Cestovali jsme tak, abychom co nejvíce poznali vietnamskou kulturu, místní lidi a tak celkově se jim co nejvíce přiblížili. 

Skútry - Vietnam

(I když občas, třeba když na vás v přeplněném vlaku chlápci chrchlají ze všech stran, o přiblížení ani nestojíte. :-) )

Kde a jak se dají zakoupit dlouhé přejezdy autobusem a místní dopravou? 

Vždy v nějaké cestovní agentuře. Ale pozor, tyto agentury a pobočky na každém rohu všude ve Vietnamu nejsou jenom pro turisty. Často jsme v autobuse cestovali celé hodiny pouze s lokálními lidmi. Doporučovala bych spací autobusy, protože to má hned dvě výhody. Ušetříte peníze za noc/ubytování a čas díky nočnímu přesunu. Cena se samozřejmě liší vzdáleností, ale třeba z Ho CHi Minh City se dostanete se zastávkami za přibližně 50 USD až do Hanoje. (Vyměňte si doma koruny na americké dolary, vyplatí se to.)

Když už jsem u toho ubytování, kde seženete ve Vietnamu střechu nad hlavou? 

Jednoduše vystoupíte z dopravního prostředku a už se vás „smlouvači“ ujmou. Neměli jsme ani problém s knižním průvodcem – Lonely Planet si vybrat hostel a dostat se na danou adresu a ubytovat se. A pokud byste chtěli „Homestay“, přespat u nějaké rodiny, poptejte se ve městě, na tržišti a nebo v cestovní kanceláři. Místní vám vždycky něco najdou! Za ubytování jsme zaplatili přibližně 200 – 300 Kč za osobu/noc.

Trh - Vietnam

A pokud máte strach, že ve Vietnamu neodešlete ani email, nemějte, internetové připojení je téměř všude. Když nepočítám odlehlé vesnice. Jen nám občas nepovolili sociální sítě. V tom ale nevidím takový problém. :-)

Pronikli jsem do vietnamského způsobu života

Myslím, že nejvíce se nám podařilo proniknout do vietnamského způsobu života dvakrát. 

Poprvé, když jsme projeli kus země na motorce s místními chlapíky. Potkali jsme je úplnou náhodou ve městě Dalat a za velmi rozumnou cenu nám ukázali spoustu vodopádů, chrámů a zapadlých vesnic, kde na nás ušmudlané děti mávaly jako na honosnou návštěvu. Sdíleli s námi své poznatky a vědomosti o místní politické situaci, válce a farmaření. A celý výlet voněl po výborném jídle, protože věděli, kam se vyplatí zajít na vietnamské speciality. 

A cena? 1200 Kč/osoba (3 dny, motorka, průvodce, ubytování, strava.)

Vodopády - Vietnam

Podruhé, když jsme se setkali s opravdovým Vietnamem, tak to bylo v horách na severu země ve vesnici Sapa. Sapa je známá svými barevnými rýžovými políčky, ale když vám prší a hory pokrývá hustá mlha, zaměříte se na něco jiného. Třeba se vydáte s místní rodinou na 3 dny do hor jako my. Joy jsme potkali v šedých a deštivých ulicích Sapy hned vedle tržiště. Netrvalo dlouho a už jsme se domluvili na ceně (přibližně 1500 Kč za 3 osoby, stravu a ubytování), a že nás bude další den v 8 hodin ráno čekat u kostela, a vyrazíme k ní domů. Přes pole a hory, přes lesy a horské vesničky. 

Sapa - Vietnam

Když se prý neobjevíme, uřízne nám malíček. Malíčky máme, což znamená, že jsme slovo dodrželi a zažili třídenní putování s horskou ženou. Poznali jsme těžký život v horách, seznámili jsme se s její rodinou, spali v chatrči a jedli na zemi chudé, ale vynikající jídlo s místními vesničany. 

Vietnamské děti - Vietnam

Tak třeba zrovna tady jsem poznala, že ne všichni Vietnamci vypadají stejně. Horští lidé jsou více vrásčití a opálení, mají vystouplejší lícní kosti a jsou zvyklí na těžší podmínky, než třeba Vietnamci v Nha Trang, kteří obsluhují ruské dovolenkáře na pláži. 

A navíc hory obývá spousta kmenů, které se liší například jiným krojem. Nejzajímavější kmen, jestli se to tak dá nazvat, jsou takzvaní „Mountain people“. Drobní, ale velmi silní lidé, kteří žijí daleko od civilizace starým způsobem života. Viděla jsem dva, úplnou náhodou, většinou se schovávají - a nikdy na ně nezapomenu. 

Proměnlivost klimatických pásem ve Vietnamu

Sapa je také velmi dobrý příklad na vietnamská proměnlivá klimatická pásma, o kterých jsem vám chtěla napsat pár řádků. 

Halong Bay - Vietnam

Dole v Ho Chi Minh City a v Mekong deltě jsme se pekli zaživa, kousali nás komáři a tropické deště nás nečekaně překvapovaly. V Hanoji mě studily nohy v žabkách a v Sapě jsem ráda seděla kolem ohně!

Máme také zkušenost s tajfunem. Zastihnul nás na motorce, když jsme se přemísťovali z krásného městečka plného lampionků a světýlek jménem Hoi An do města Hue, známého svou pevností. 

Lampiony - Vietnam

Mimochodem víte, kde si vypůjčit motorku a kolik vás to bude stát?

Ve Vietnamu budete každou chvíli narážet na skupinky Vietnamců polehávajících na svých strojích a čekajících na vás, na turisty. Nemají problém se domluvit na ceně a místě vyzvednutí skútru. Počítejte 300 Kč – 500 Kč na den.

Spící motorkář - Vietnam

Článek zakončím „nocí v zátoce“ a „vodním trhem“

Do Mekong delty na asi největší říční trh jihovýchodní Asie, by si měl udělat čas každý návštěvník Vietnamu. Tolik lodí plných ananasů, banánů, koření a všemožných předmětů a surovin jen tak někde neuvidíte. Řeka není čistá a už vůbec není místem relaxace a odpočinku. Tady se smlouvá a prodává, zde není čas na zaváhání.

Trh v deltě Mekong - Vietnam

Noční dobrodružství v zátoce hledejte v Halong Bay. Bez cestovky se zde asi neobejdete. Věřte, že nebudete mít problém si zamluvit noc na lodi s programem, který zahrnuje navštívení domorodců, kteří žijí na plujících „domech“ v zátoce, prohlídku krásných krápníkových jeskyní a v neposlední řadě vietnamské lodní hostiny, které si zamilujete.

Pokud nevíte, kam jet na levnou dovolenou, která nabízí hory, pláže, přírodu, kulturu, exotiku, divočinu, válečnou historii a výbornou kuchyni, zamyslete se, co třeba Vietnam?

Přečtěte si také článek o Srí Lance, která se řadí mezi nejlepší asijské destinace a pokud se vydáte na cesty a poletíte z pražského Letiště Václava Havla, zaparkujte třeba u nás, budeme se na vás těšit :-) 

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej