Dunhill Bruyere Liverpool (33) 1974

Při jedné ze svých plaveb na eBay jsem z vod internetu vylovil tuhle starou dunhillku ze sedmdesátých let. Prodejce nebyl dýmkař, nýbrž nějaký zasmrádlý antikvář bez patřičného vzdělání, a tak ji označil coby lovat. Ovšem my kuřmeni se na rozdíl od svých dýmek z morty a vřesovce nenecháme snadno napálit, protože dobře víme, že prodlouženému billiardu z delšího přířezu a s klasickým fishtailem na konci se říká odjakživa liverpool.

Dunhill Bruyere Liverpool 33

Aukci jsem vyhrál lacino, většinu nákupčích patrně odradila poznámka, že hlavička je zbroušená, zkosená směrem od náústku. Na fotkách to moc zřetelné nebylo, tak jsem lehce zariskoval a fajfku zakoupil. A skutečně, hlavička byla snížena ve přední části, působilo to trochu divně a celá dýmka poněkud padala na prdel. Nejdřív mě napadlo, že majitel dýmku zbrousil, aby odstranil zeshora opálené dřevo, pak se ale ukázalo, že má v sobě hlavička dvě jemné vlasové trhliny, z čehož vyplývá že v průběhu let praskla, a to byl zřejmě i ten důvod, proč je kus dřeva pryč. Podrobná inspekce nakonec ukázala, že prasklina je opravdu jen jemná a navíc pokrytá souvislou vrstvou karbonu, tak bych řek’, že na funkci rostlináře ani kuřbuřta to nakonec snad nebude mít žádný vliv.

Nu ale aby mi ta neodborně uříznutá hlavička nekazila celou fazónu a nezpůsobila citlivějším lidem v blízkém okolí neštovice a kurděje, klekl jsem si (už zase!) před Dejmalem na hrách a nasliboval mu modré z nebe, jen když mně tu horní hranu trochu srovná. Jak řekl, tak i udělal, úhel decentně zjemnil a vše svými medvědími tlapami zapravil. Klaním se, pane, děkuji a rukulíbám, ponížený služebník!

Fajfka je to opravdu malá, z původní dunhillovské jedničky nebo dvojky jsme udělali miniaturu s průměrem hlavičky 19 a výškou 28 milimetrů. Ale kouří se mi z takových dýmeček většinou dobře, neboť člověk se vždycky víc soustředí, když má v ústech lehkou lulku s tenkými stěnami — je třeba bafat trpělivěji a opatrněji než z těch velkých vykotlaných dubů, co vám vypáčí panty ještě dřív, než je vůbec zastrčíte mezi zuby.

Komentáře (2)

  • Dýmka vypadá hezky. Hodil by se obrázek nějakého detailu dřeva, zdá se že je tam velice pěkná kresba. Mohu se zeptat na cenu? Také zvažuji nějaký lov na ebayi.
    Kocour

Píše Martin T. Pecina, dýmkař, typograf, publicista. Portfolio mám na adrese book-design.eu a typografický blog na typomil.com. Napsat mi můžete na info@book-design.eu.

Archivy

Rubriky