Hlavní navigace

Dvanáctijádrové CPU Intel Skylake-X pro desktop potvrzeno. Intel je odhalí 30. května

22. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Tento měsíc se objevily zprávy, dle nichž Intel údajně posunul dopředu vydání své nové generace highendových desktopových procesorů Skylake-X – a s nimi i jejich nové platformy s čipsetem X299 a socketem LGA 2066. Plán jejich uvedení ještě nedávno počítal se srpnem, ovšem už dva zdroje (BenchLifeDigiTimes) teď uvádějí, že ho Intel posunul na červen. Zpočátku se nezdálo pravděpodobné, aby Intel riskoval ztrátu tváře krokem, jenž bude zákonitě vykládán jako přiznání, že podcenil konkurenční architekturu Zen. Nicméně tato věc je již asi definitivní realitou.

Web BenchLife.info včera publikoval kousek dokumentu od Intelu, který již vydání jasně stanovuje na už běžící druhé čtvrtletí letošního roku. Stejný zdroj podobné dokumenty již několikrát ukázal pro předchozí generace CPU Intel (dříve ještě pod hlavičkou čínské VR-Zone) a pokud vím se nikdy nemýlil. Na ořezaném slajdu je jako den uvedení platformy X299 uveden dokonce již 30. květen. To bude první den veletrhu Computex 2017, kde by Intel měl mít úvodní prezentaci, atedy datum pro podobný „launch“ velmi příhodné.

30. května ale nastane jen formální uvedení, CPU budou fyzicky dostupná až později – což se při posunutí termínu o tři měsíce dopředu dá pochopit. Podle BenchLife by recenze procesorů měly vyjít zhruba po dvou týdnech 12. června, v obchodech by se pak procesory Skylake-X a jejich desky začaly prodávat 26. června.

Skylake-X, Kaby Lake-X a platforma X299 se socketem LGA 2066 mají být odhalené 30. května (Zdroj: BenchLife.info) Skylake-X, Kaby Lake-X a platforma X299 se socketem LGA 2066 mají být odhalené 30. května (Zdroj: BenchLife.info)

Dvanáctijádro už je jisté

Respektive – nejen Skylake-X, ale dle dokumentu také čtyřjádra Kaby Lake-X, což jsou mainstremové čipy Kaby Lake zapouzdřené pro použití v socketu LGA 2066. Slajd ale především potvrzuje jednu zásadní věc: ačkoliv podle dřívějších materiálů měly být na spotřebitelském trhu dostupné jen šesti, osmi a desetijádrové Skylake-X, Intel toto také změnil a nyní už oficiálně (tedy oficiálně v NDA dokumentech pro své partnery) avizuje i dvanáctijádrový model. Stávající generace Broadwell-E na desetijádru končí (původně snad měla dokonce mít maximálně jen osmijádra), takže Skylake-X bude v tomto ohledu posouvat hranice.

Cloud24

O tom už dříve spekuloval web Bits and Chips, situaci tehdy zřejmě odhadl správně. Díky dvanáctijádru bude mít platforma X299 větší náskok ve vícevláknovém výkonu nad osmijádry Ryzen mainstreamové platformy AM4. Ale bude rovněž lépe připravená k souboji s až šestnáctijádrovými (ale nenativními) procesory platformy AMD X399 – pokud se tyto skutečně potvrdí.

Platforma X299 počítá s šesti až desetijádry Skylake-X a čtyřjádry Kaby Lake-X. Původní plán počítal s uvedením v Q3 nebo Q4 2017 (Zdroj: BenchLife.info) Platforma X299 počítá s šesti až desetijádry (dříve) Skylake-X a čtyřjádry Kaby Lake-X. Původní plán počítal s uvedením v Q3 nebo Q4 2017 (Zdroj: BenchLife.info)

Podrobnosti platformy LGA 2066 a čipové sady X299 co do výbavy a možností konektivity už jsou známé delší dobu. U procesorů Skylake-X bude možné použít až 44 linek PCI Express, osm portů SATA a 24 linek PCI Express 3.0 z čipsetu (u nějž ale bude limit daný tím, že je samotný k CPU připojen jen přes ekvivalent PCI Expressu 3.0 ×4, funguje tedy trochu jako přepínač). Naopak USB 3.1 zatím podporováno nebude, to dostanou až čipové sady generace Cannon Lake/Coffee Lake. Procesory do socketu LGA 2066 budou mít čtyřkanálový řadič pamětí DDR4 s oficiální podporou taktu 2666 MHz – tedy pokud mluvíme o Skylake-X. Čipy Kaby Lake-X budou mít stejná omezení, jako socketu LGA 1151 – tedy jen dvoukanálové paměti a jen 16 linek PCI Express 3.0 ×16 z CPU.

Byl pro vás článek přínosný?