internetWEEK.cz menu TOPlist

Havajští šamani Kahunové

Havajští šamani Kahunové

Před několika lety u nás propukl zájem o nauku usmíření a odpuštění ho´oponopono. Spolu s ním se objevila i dosud neznámá slova huna nebo kahunové.

 

Havajští šamani Kahunové

Ta tři slova souvisejí s původním havajským duchovním životem. Zápaďané ho znovuobjevili a začali využívat jeho léčivou sílu na své rány, zejména psychického důvodu. Šamanismus Havaje hraje svoji roli i v knize od Dana Millmana Návrat pokojného bojovníka. Hlavní hrdina je svým duchovním učitelem – Sokratem – vyslán na Havaj, aby tam našel svého dalšího duchovního učitele – tamní šamanku.

 

Huna

Jak funguje havajské léčení a co je huna, vysvětluje Ray Schild, americký právník, který navštívil Havaj, prožil tam podivuhodné duchovní probuzení a stal se učitelem havajského systému huna. Jedná se o psychologický, etický, kosmologický, duchovní a filosofický systém. Podle něj existuje jeden bůh, který se manifestuje prostřednictvím celé řady duchovních bytostí, včetně zvířat, rostlin, pozemských duchů, bohů a bohyň.

 

Když přijel Ray Schild na Havaj, začal prožívat zvláštní duchovní zážitky – slyšel hlas, který mluvil jako sám bůh. Líbilo se mu hlavně na ostrovech, které nebyly vaužívány k turistice. Dozvěděl se o nich od domorodého obyvatele, že jde o zvláštní druh ostrovů a jsou energeticky nejsilnější. Duchovní a životní síle (čchi, chi, prána) nazývají původní Havajané „manu“, což náhodou připomíná hebrejský pokrm bohů „mana“. Opravdu náhodou?

 

Ray Schild byl tak vyšinut ze svých havajských zážitků, že po návratu domů, zamířil k psychiatrovi. Nakonec pochopil, že se nezbláznil, ale prožil duchovní probuzení, to byl začátek jeho cesty ke studiu havajské domorodé filosofie. Brzy se na Havaj vrátil.

 

Kahunové

Základním principem učení huna je způsobit okamžitou změnu k lepšímu. Kahunové jsou esoteričtí kněží, jejich povaha přitahuje božskou důvěru a umožňuje jim používat manu k léčení. Považují se za pouhé nástroje božské duchovní regenerační síly, která jedině léčí. Mimochodem, totéž se říká také v rámci nauky o reiki, kterou vytvořil Japonec Mikao Usui. Léčení pomocí manu říkají kahunové la´au lapa´au. Pacient nemá svou nemoc vidět jako něco špatného, protože jinak ho jeho vlastní nevědomí zničí. Aby se vyléčil, musí věřit v léčebnou techniku a také ve svého léčitele.

 

Podle huny má každý člověk tři „já“ a každé je spojené s jedním éterickým tělem. Nevědomé já – unihipili – řídí tělo, je zdrojem myšlenek, vzpomínek a emocí. Další já je vědomé a obě sídlí ve fyzickém těle. Mimo nich existuje ještě „vyšší já“, které sídlí mimo tělo. Vyšší já – aumakua – je mystickým spojením individuálního jáství a božského ducha, který nás učí universální pravdě, lásce a vzájemné pomoci.

 

Zázračná léčení

Léčitelé používají svou představivost a vidí nemocná místa jako zdravá. Dokáží v představě vstoupit do poraněných a nemocných míst a poprosí tam duchy, aby to místo zničili. Pak je lokalizována léčivá mana a aplikována na nemocné místo. Jak jsou havajské šamanské techniky efektivní, zjistil Schild, když si jeho syn natřikrát zlomil kotník a během tří dnů byl v pořádku. Podařilo se mu také vrátit do života ženu, která ležela v kómatu, a uvažovalo se o jejím odpojení od přístrojů.

 

Ray Schild se domnívá, že staré duchovní systémy jsou velkou šancí na vyléčení lidstva, na opětovné spojení rozumu a duše. Systém huna totiž neléčí jen tělo, ale i duši.

 

Kahunové se na Havaji odedávna starali o rituály, obřady, léčení, chůzi přes oheň, sbírali bylinky a věštili. Od 19. století byli křesťany vytlačováni do ústraní a jejich aktivity byly ještě nedávno zakázány. Jeden z kahunů Papa Auwae používá k léčbě 2300 rostlin. Léčí rakovinu, srdeční potíže, cukrovku, stres, pracuje také se závislými na alkoholu a drogách. „Vše stvořil Bůh a ve všem také je. I v ďáblovi. Všichni máme své dobré i zlé duchy. Jsou to dvě strany jedné mince,“ říká Papa Auwae.

 

Zdroje: Baraka, 1999, č.7, Wikipedia.org.

 

Další příspěvky autora: heartblue


Články ve stejných kategoriích:

Tajemství   Záhada   Mystéria   Kahunové   Duchovno  


Kategorie Tajemství


Záhadní pravěcí tvorové ožívají!Záhadní pravěcí tvorové ožívají!
Na naší planetu kdysi dávno dopadl asteroid obřích rozměrů a všechny dinosaury a jiná pravěká zvířata zahubil. Takto by to mělo být. Co když se ale přizpůsobili změnám a kdesi v hlubokých pralesích a vodách žijí dodnes?



Záhadní staří KréťanéZáhadní staří Kréťané
Odkud se vzali a jak mohli na skalnatém ostrově uprostřed Středozemního moře vytvořit původní obyvatelé Kréty skvělou civilizaci před několika tisíci lety? To člověka napadne, když navštíví tento středomořský ostrov.



Skryté poselství dolarové bankovkySkryté poselství dolarové bankovky
Všechny měny na světě mají svůj určitý význam. Jsou na nich zobrazeny osobnosti, či znaky země. Jednodolarová bankovka má však skrývat něco víc!



Americké špionážní tajemství odhaleno! Americké špionážní tajemství odhaleno!
Video na LiveLeak názorně předvádí, jak moderní tajné služby dokážou sledovat každého člověka na zemi. Američané se obávají, že přijdou o své soukromí, až budou mít nad hlavami tisíce dronů.



Fenomén jménem GuadalupeFenomén jménem Guadalupe
Turínské plátno zná asi každý. V Latinské Americe (Mexiko) existuje jeho obdoba, která ovlivnila dějiny kontinentu a dala za vznik některým národům. Obraz Panny Marie Guadalupské je stále opředen tajemstvími. Co na to věda a co mýty?



Vzrušující tajemství pyramidVzrušující tajemství pyramid
Už desítky let jsou pyramidy za mediální hvězdy. Stále fascinují. Sfinga je symbol tajemství. Dokonce i Česká televize odvysílala cyklus „Pyramidy“ Carmen Boulterové s alternativním pohledem na tyto stavby.



Ukrývá podzemní továrna Richard poklad?Ukrývá podzemní továrna Richard poklad?
Nacisté získali mnoho pokladů. Předpokládá se, že některé jsou ukryty i stovky metrů pod zemí v bývalé podzemní továrně Richard. Jaká tajemství jsou pohřbena v prostorech s nejasným účelem?



Co vlastně viděl Neil Armstrong na Měsíci?Co vlastně viděl Neil Armstrong na Měsíci?
První pozemšťan, který vkročil na Měsíc, zemřel 25. srpna 2012. Neil Armstrong se po návratu Apolla 11 uzavřel do sebe. Možná k tomu byl donucen. Podle některých svědectví viděli kosmonauti na Měsíci UFO.



Isla del Coco aneb co ukrývá Kokosový ostrov?Isla del Coco aneb co ukrývá Kokosový ostrov?
Na světě je mnoho krás, které ukrývají svá tajemství. Právě jednou takovou je ostrov v Pacifickém oceánu. Na tomto nevelkém ostrově totiž mají být ukryté poklady uloupené piráty!



Tajemná Mona Lisa aneb kdo byla Vinciho modla?Tajemná Mona Lisa aneb kdo byla Vinciho modla?
Záhadná, krásná žena, přesně taková byla Mona Lisa. Kdo ale Vinciho modelka vlastně byla? Objevilo se mnoho teorií a domněnek. Která je ta správná?




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí