SALÁT S HALLOUMI A PEČENÝMI RAJČÁTKY

SALÁT / LÉTO / DO 30 MIN / VEGETARIAN / OBĚD / VEČEŘE / BEZ LEPKU
Salát s halloumi a pečenými rajčátky

Salát bez masa či ryby není pořádné jídlo. Ovšem takový salátek s halloumi, to je jiná věc. Znáte halloumi? Je to sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka. Koukejte na složení, protože výrobci začínají prosazovat kravské mléko. Barvou a konzistencí připomíná třeba mozzarellu, ale narozdíl od ní ho můžete dát na gril a nerozteče se. Najdete ho ve velkých supermarketech, my ho kupujeme např. v Kolonial.cz.

Každá ingredience, která je v tomto salátu, hraje důležitou roli. Tento salát je opravdu letní záležitostí, protože máme čerstvé a hlavně mladé cukety. Bez nich to nejde. Pokud máte domácí, tak nádhera! Mladé cukety chutnají naprosto dokonale v syrovém stavu.

Připrava rajčátek v troubě dodá salátu neskutečný šmrnc. Takto připravená rajčátka mají podstatně výraznější chuť. Možná se vám do toho nechce, ale zas na druhou stranu, než si připravíte salát a orestujete halloumi, budou hotova.

Po nafocení salátu jsem nechala Petrův talíř na židličce a než jsem se vzpamatovala Aura (pejsek Petrových rodičů) sežrala všechny kousky halloumi. A sakra, dávejte v létě pozor.

DOBA PŘÍPRAVY

Příprava 10 min. / Vaření 15 min.

INGREDIENCE

2 porce

dresink
1 lžička hrubozrnné hořčice
5 lžic olivového oleje
2 lžíce citr. šťávy
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
špetka soli
špetka pepře

2 hrsti mixu salátových listů
2 hrsti špenátu
3–5 ředkviček
3 lžíce kapari
10 cherry rajčátek
1 malá cuketa
250 g halloumi

POSTUP

  1. Nahřejeme si troubu na 170°C. Rozkrájíme si cca 10 cherry rajčátek na půlky, vyskládáme je na pečící papír, postříkáme je jemně olivovým olejem a lehce opepříme. Dáme do trouby cca na 15 minut.
  2. Mezitím si připravíme dresink. V malé mističce důkladně promícháme 1 lžičku hořčice, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce posekaných bylinek (např. petrželka, tymián, oregano) se špetkou soli a pepře.
  3. Halloumi sýr je velmi slaný, takže se solí opravdu opatrně.
  4. Do větší mísy hodíme 2 velké hrsti špenátu, 2 hrsti mixu salátů, 3 lžíce kapari, na slabounké plátky nakrájených 3–5 ředkviček a na plátky mladé cukety. Do salátů volte vždy drobné cukety, které jsou křupavé. Vše promícháme s 3 lžícemi dresinku.
  5. Halloumi sýr nakrájíme na plátky a orestujeme jej na pánvi z obou stran dohněda.
  6. Nyní rozdělíme salát do 2 misek či hlubokých talířů. Přidáme hotové kousky halloumi, opečené kousky cherry rajčátek a na závěr ještě lehce zakapeme dresinkem.
  7. Zbylý dresink dáme do uzavíratelné nádoby a uložíme do lednice.
imageimageimageimageimage

dobrou chuť

gabi

Líbil se ti recept? Pomož nám ho šířit ...

Mohlo by ti ještě chutnat

Okomentuj recept

Moc rádi uslyšíme, co si myslíš. Povedl se ti recept? Jak jsi si jej upravil? Dej nám vědět a poděl se s ostatními.

Napsat komentář

Okomentuj recept

Tvůj e-mail nebude zobrazen.

Foodblog roku

2019

Foodblog roku přeskočil rok 2018 a rovnou vyhlásil vítěze za rok 2019. Nemůžeme být šťastnější, vyhráli jsme v hlavní kategorii - Food blog roku 2019. Jupíí a moc vám všem děkujeme!
vítěz food blogu roku

2017

Umisťujeme se na 2.místě v kategorii Cestování, na 3.místě ve Food Stylingu, na 5.místě ve Fotografii a jsme čtvrtí v absolutním pořadí. Máme z toho obří radost.

2016

Vyhráli jsme v kategorii Food Styling 1. místo za Foodblog roku 2016. Máme z toho obří radost.
vítěz food blogu roku

Kdo jsme?

Já jsem Petr. Jídlo je pro mě chvíle, kdy přestáváme pracovat a užíváme si. Pokaždé se těším jakou novou kombinaci Gábi na talíř vymyslí.

Já jsem Gábina. Nakupování kuchařek je pro mě stejným potěšením jako nákup bot. Prohlížení fotek jídla mě ale uspokojí podstatně více než listování v módních časopisech.

A kdo jsi ty?

Napiš nám tvoje křestní jméno a e-mailovou adresu a my ti pošleme vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

Mrkni se

Buďme na blízku. Spoj se s námi na sociálních sítích.

Napiš co hledáš & stiskni 'Enter'