Padl rozsudek v kauze vědomého šíření viru HIV

Zdeněk Pfeifer

Dne 22.6.2017 padl rozsudek v kauze, ve které homosexuální muž věděl, že je HIV pozitivní a neinformoval o tom nejméně 26 partnerů, dva z nich (včetně nezletilého chlapce) virem HIV nakazil.

Zdeněk Pfeifer věděl o své HIV pozitivitě od září 2013. Od té doby měl sex s několika desítkami mužů a minimálně 26 z nich o tom neřekl a dva z nich nakazil.

Opakovaně si kupoval sex za 50–300Kč i od kluka, kterému bylo v té době 14 let. Když matka dotyčného mladíka zjistila, že její syn se nakazil virem HIV, policie zahájila trestní stíhání a prověřování osob, na které měl kontakty. Odhalili tak skutečný počet partnerů i to, kdo z nich je nakažen. U třetího nekaženého se nepovedlo s jistotou určit, zda jej nakazil přímo Pfeifer, nebo druhý nakažený, HIV negativní by však bez Pfeiferova přičinění byli pravděpodobně všichni tři.

Během prověřování Pfeifer utekl do Thajska, kde byl ve spolupráci s Interpolem zatčen a poslán zpět do ČR.

Dle krajského soudu v Ústí nad Labem je vinen z následujících trestných činů:

K tomu soud ještě zohlednil útěk do Thajska, popírání viny a věk nejmladší oběti, takže ve výsledku padl nepodmíněný trest 11,5 roku odnětí svobody (možné maximum bylo 12 let). Mimo to musí odsouzený ještě uhradit škodu zdravotní pojišťovně (600 000 Kč), odškodné chlapci v plné výši, kterou jeho rodiče požadovali (1 100 000 Kč) a odškodné v plné výši bývalým sexuálním partnerům, kteří se k řízení připojili a požadovali částky v desítkách tisíc Kč.

Odsouzený se proti rozsudku chce odvolat, ale pokud se nepodaří odvolací soud o chybách ve vedení procesu, na rozsudku se patrně nic nezmění.