Eurotrip - druhá část

Kategorie: Úvod
Eurotrip - druhá část

Druhá polovina reportu o Eurotripu přes 6 zemí severozápadní Evropy.

Předchozí díl naleznete zde.

Den šestý - Nizozemsko/Belgie

Ráno jsme opět prošli město Rotterdam, ve kterém jsme nocovali, začali jsme věží Euromast. Na tu jsme se dostali bez tlačenice a byli jsme tam pouze my tři. Což nám opět vyhovovalo, protože se člověk dostal ke všemu bez nějaké tlačenice. Po sjetí výtahem opět dolů byla před vstupem fronta takových 50 lidí, měli jsme štěstí.

Když jsme již zvládli rozhled z vrchu, namířili jsme si to do Manhattan části a následně do historické části města. Poté se opět nalodili do auta a vydali do nedaleké vesnice Kinderdijk, která se proslavila soustavou 19 větrných mlýnů.

Opět využili navigaci od Seznamu. Akorát jsem si tedy nevšiml že nás nevede pouze po cestách, ale i přes trajekt. Nakonec jsme se tedy úspěšně dostali do Kinderdijku, auto odstavili na parkovišti a šli se podívat na tuto Unesco památku. Měli jsme štěstí, protože dva větrné mlýny byly plně funkční a navíc se do nich dalo dostat k nahlédnutí. Prošli jsme se tak okolo nich, zjistili že fungovaly jako čerpadla k odčerpávání vody a pokračovali dále směrem do Belgie.

V Belgii jsme chtěli jako první navštívit město Antwerpen, proto jsme hledali i ubytování tam. Poprvé nás nechalo Airbnb ve štychu (možná kvůli Tomorrowlandu?), proto jsme využili služeb Bookingu a spali opět v hotelu.

Den sedmý - Belgie/Lucembursko

Ráno po probuzení jsme začali zjišťovat co tady vidět. Jelikož Antwerpy mají podobnou zelenou zónu jako Berlín, nechtěli jsme do města autem. Na rozdíl od Berlínu je však možnost vyřídit povolení pro vjezd elektronicky na LEZ Antwerpen, tohle doporučuji vyřídit dopředu (nám to trvalo cca 5 hodin, nakonec jsme to stejně nevyužili).

Okrajová část Antwerp nebyla nijak hezká, až poté co jsme se dostali pomocí MHD do centra se nám město zalíbilo. Podobně však jako Amsterdam bylo plné turistů, ti se však lépe rozložili takže jich nebylo na ulicích tolik.

Dále jsme nevěděli, co zde podnikat, naštěstí nás nakopl ještě kamarád Petr, ten nám poradil navštívit ještě město Brugge. Jedná se o nádherné historické město, jeho centrum je opět zapsáno do Unesco. Město jsme si prošmejdili a pomalu jsme se vydávali na další zastávku a to do Lucemburska.

Po 20 hodině jsme překročili hranice Lucemburska, proto jsme začali hledat ubytování tam. Jelikož se jedná o relativně malou zemi, tam kdekoliv bychom sehnali ubytování tak do hlavního města by to byla maximálně tak hodina jízdy. Obrátili jsme se tak opět na Booking a vybrali nějaký hotel. Trochu jsme si nevšimli že pokoj pro 3 osoby má 12 m2 (včetně sociálního zařízení). Každopádně na těch našich pár hodin spánku byl pokoj dostačující a spát v malé zemi v malém pokoji bylo alespoň trochu kuriózní.

Den osmý - Lucembursko/Německo

Ráno jsme se vypravili z hotelu rovnou do hlavního města - Lucemburku. Prvně jsme začali historickou části v kopcích plnou tvrzí (např. Fort Thüngen). Mělo to výhodu v tom, že jsme za celou dobu potkali pouze 2 osoby. Poté jsme se vydali do centra města.

Na to, že se jedná o tak malou zemi, byl zde čilý letecký ruch (nějak ty lidí musí odvážet, aby nebylo přelidněno...). Taktéž v celém centru jsme potkávali Wi-Fi Cisco accesspointy šířící Eduroam síť. Po projití centrem města jsme se vydali na cca 500 km přesun do Německa k Mnichovu. Zde jsme cestou našli na Airbnb penzion v městě Schongau, kde jsme se taky večer okolo 20 hodiny ubytovali.

Den devátý - Německo/Rakousko

Jelikož jsme byli opět v Německu, pršelo. My však měli plán jasný - vidět Hitlerovo Orlí hnízdo. Proto jsme se ráno sbalili a vydali do města Berchtesgaden. Zde jsme nechali auto na placeném parkovišti (GPS 47.6308628N, 13.0414919E) a nechali se za 16 € na osobu vyvézt autobusem až před Orlí hnízdo. Cestou autobusem jsme se dozvěděli něco málo o Orlím hnízdě a taky to, že je v soukromém vlastnictví. Což nás lehce překvapilo, protože jsme čekali to, že si budeme moci prohlédnout (alespoň část) vnitřních prostor.

Z Česka jsme zvyklí že na takových místech jsou často technické památky, zde bohužel nic. Lehké zklamání, ale přešlo díky nádherným výhledům do okolí. Jedná se tak o turistickou atrakci, nahoře je pouze otevřená restaurace a kromě náhdherných výhledů zde moc nenajdete. V nepříznivém počasí zde není co pohledávat, za příznivého počasí stačí cca hodina a půl času.

Poté jsme se vydali do nedalekého města Salzburg. Do Salzburgu jsme dorazili k pozdnímu odpoledne, ale návštěva stála za to. Historická část je opět nádherná a taky zapsána v Unescu. Navíc z města je stále dobrý výhled na vrcholky Alp. Zároveň se stal Salzburg naším posledním městem, které jsme trochu podrobněji navštívili.

Po Salzburgu jsme se opět vydali na cestu, tentokrát do samotného centra Linzu, kde jsme přes Airbnb sehnali ubytování.

Den desátý - Rakousko/Česko

Ráno jsme si v Linzu nakoupili jen to nejpotřebnější (snídani) a vydali se po rakouských okreskách směrem do České republiky.

Naše cesta nám vyšla víceméně podle plánů, ujeli jsme skoro 5 000 kilometrů. Celou cestu jsme naráželi pouze na normální lidi a litujeme pouze toho, že jsme nezačali jezdit dříve :-)

Celá galérie z výletu je k nahlédnutí na Google Photos.

Sdílet

Komentáře

postPřidat komentář

Nebyly přidány žádné komentáře.