Dobře chlazený procesor je spokojený procesor… Jak vybrat CPU chladič?

Široké produktové portfolio značky Zalman nabízí i velký výběr chladičů pro procesory Intel a AMD pro využití u stolních počítačů. Jaké faktory brát do úvahy a jak vybrat nejvhodnější chlazení pro dané aplikace?

U vybraných modelů procesorů Intel a AMD je chladič součástí dodávky, případně je uveden doporučený typ chladiče. Tyto boxové chladiče představují jednoduché řešení pro běžnou denní práci procesoru. Bohužel, nejsou navrženy pro dlouhodobý, několikaletý spolehlivý provoz. S přibývající dobou provozu se chladiče mohou stát hlučnějšími a poskytovat nižší účinnost chlazení.

Účinné chlazení

Nový chladič je instalován především proto, aby snížil teplotu procesoru a také úroveň hluku počítače. Nízká teplota znamená zlepšenou stabilitu operací procesoru.  Umožňuje to dále zvýšit výkon procesoru, automaticky nebo i manuálně, a zajistit si tak dodatečný výkon, který vyžadují náročné počítačové hry a další aplikace. V neposlední řadě samostatně dodávané zdroje vypadají lépe.

Z čeho jsou vyrobeny?

Při výrobě chladičů je většinou používán hliník nebo měď. Oba tyto kovy absorbují podobné množství tepla, ale je to měď, která má lepší tepelnou vodivost. Chladiče používající měď mají ale vyšší cenu. Ty, které využívají pouze hliník, jako například Zalman CNP S80F, samozřejmě také dokáží poskytovat potřebný výkon a zajistit uspokojující provoz počítače i pro chlazení procesorů, jako jsou například Intel Core i3 nebo i5.

Optimální řešení

Nejlepším konvenčním řešením je kombinace měděných trubic heatpipe a hliníkového žebrování, které je chlazeno ventilátorem. Čím větší je ventilátor, tím pomaleji a tedy tišeji se může otáčet a přitom poskytovat dostatečný proud vzduchu. Chladiče s tímto řešením, například Zalman CNPSTX LED+ se využívají pro procesory s vysokým výkonem.

Pasivní chlazení, chlazení vzduchem nebo vodou?

Pasivní chlazení probíhá bez využití dalších mechanických prvků. O chlazení procesoru se stará pouhé mřížkování chladiče. Chlazení je tak zcela tiché, ale odvod tepla není efektivní. Tento typ chlazení nalezne využití u běžných kancelářských počítačů, u kterých nejsou procesory nadměrně zatěžovány. Zlatou střední cestu představuje souběžné využívání mřížkovaného chladiče a ventilátoru. Chlazení při využití kapaliny je pak pokročilým způsobem, který mimo jiné díky své ceně může být instalován v případě vysoce výkonných procesorů s automatickým přetaktováním.

Jak vybrat velikost chladiče

Velikost a design chladiče jsou dalšími důležitými faktory. Před tím, než zvolíte správný chladič, se ujistěte, že je kompatibilní s počítačovou skříní. Informace o rozměrech poskytuje každý výrobce chladičů.

Ukazatel Thermal Design Power

TDP (Thermal Design Power) označuje maximální množství tepla, které vyzáří procesor a které musí být odvedeno. Je důležité se ujistit, že úroveň TDP, kterou zvládne chladič, je shodná nebo raději vyšší, než množství tepla vytvořené procesorem. V opačném případě to může vést k neefektivnímu chlazení a ztrátě stability výkonu, případně k přehřátí a automatickému vypnutí celého systému.

A na závěr

Všechny chladiče Zalman představují univerzální řešení kompatibilní se sokety procesorů AMD a Intel, mohou být opakovaně používány, a to i v případě, že se změní motherboard počítače. Například většina chladičů Zalman je kompatibilní s nejnovějšími procesory Ryzen.