Ejakulát a ejakulace

Od puberty až do smrti se ve zdravém těle tvoří zajímavá směs sekretů různých žláz, která hraje silnou roli v sexualitě muže. Nejen, že je tato polévka nepostradatelná v lidském rozmnožování, ale formovala vše, co se sexu u muže týká. Ovlivňuje prožívání orgasmu, délku styku a další věci. Ale kde vlastně ejakulát vzniká? Co obsahuje? A jaké jsou možnosti v těle pro jeho doplňování?

Počáteční znalosti

Než začnete číst, doporučuji nastudovat , vhodné je znát i .

Co se často plete

Pánové si ve zdejších diskusích často pletou následující podobné pojmy:

  • = ztopoření – pohlavní úd ztvrdne a napřímí se
  • = výstřik – močovou trubici opustí za doprovodu velmi příjemných pocitů ejakulát
  • = ejakulát – tekutina, která vyletěla z močové trubice při ejakulaci
  • = mužská pohlavní buňka – jedna malá potvůrka, která plave ve spermatu a nese v sobě kopie poloviny vašich genů

Výstřik (ejakulace)

Ejakulace

Samotná (výstřik) je sice jediný okamžik, kdy muž vnímá svůj ejakulát, ale předchází tomu dlouhé přípravy. To, co se děje v okamžiku ejakulace (resp. během sexu či ), je dáno stahy hladkých svalů po prakticky celé cestě od nadvarlat až do močové trubice.

Nutno říci, že zatímco někteří muži urychlí ejakulát až na desítky km/h, u jiných si penis jen „odplivne“. Liší se i konzistence a objem ejakulátu, množství spermií a jejich kvalita. Pokud si tedy chce muž udělat obrázek o svojí plodnosti, může si nechat u lékaře udělat .

Cesta ejakulátu

Zajímavější, než samotné stahy svalů, je vlastní produkce ejakulátu.

je tvořený směsí sekretů z několika žláz. Pochopitelně, že každá ze žláz je jinde a jsou zde i nějaké přesuny a čekání.

Za zmínku stojí i to, že proces tvorby spermatu záležitostí několika týdnů, ale probíhá trvale od puberty do smrti, a tak má zdravý muž schopnost pohlavního styku a oplodnění partnerky kdykoliv.

Varlata

Asi každý tuší, že na začátku cesty jsou . Jsou to dvě žlázy, které produkují pohlavní hormony (hlavně ) a .

Varlata jsou dvě a jsou uložena mimo tělo, v koženém vaku zvaném . Důvodem je, že pro tvorbu spermií je ideální teplota zhruba 32–33 °C. Podle potřeby se přitahuje k tělu, aby se ohřál, nebo uvolňuje. I uspořádání žil a cév ve varleti je řešeno tak, aby odtékající krev ochlazovala tu přitékající.

Ve varlatech najdete tři speciální druhy buněk. je buňka, jejímž dělením vznikají spermie. je specializovaná na výživu dělících se semenných buněk, má za úkol tvořit testosteron.

Celé varle je protkané kanálky, které jsou naplněny dvěma až třemi vrstvami spermií. Když jsou dostatečně vyvinuté, putují do nadvarlete.

Nadvarlata

U každého varlete je i jeho nadvarle. Je to velmi těsně stočený kanálek, který začíná na vrcholu varlete, pokračuje po jeho zadní straně a vespod ústí do chámovodu. Délka tohoto kanálku je až šest metrů.

V nadvarleti dozrávají spermie. Získají tak pohyblivost a schopnost oplodnit vajíčko. Zrání trvá dva týdny, po dalším týdnu, pokud se nedostanou ven z těla, spermie odumírají.

Odumřelých a defektních spermií se tělo zbavuje pomocí makrofágů – bílých krvinek, pohlcujících, co není v tělu potřebné. , požírající spermie, se označuje jako .

Protože , vzhledem k jejich velikosti a hbitosti, nemají zásobu energie, je zde produkován i hlen, sloužící k jejich výživě.

Chámovody

Následně se musí spermie dostat do těla k přimíchání dalších látek. K dopravě slouží chámovody, které jsou ve společném svazku s žílami, tepnami a nervy vedeny do varlat. Samotný je tvořený hladkou svalovinou a při ejakulaci funguje jako taková malá pumpa.

Chámovod vede z varlete tříselným kanálem k močovému měchýři, na jeho zadní straně se rozšiřuje na takzvanou ampulu chámovodu, následně se oba chámovody spojí u prostaty.

V přerušení dodávky spermií z varlat dále do procesu spočívá nejspolehlivější mužská antikoncepce – .

Semenné váčky

Aby spermie odvedly svou práci, je třeba jim připravit cestu a vybavit je. Prostředí v pochvě je kyselé, jako obrana proti infekcím. Aby v něm spermie přežily, je nutno je zneutralizovat. A dodat jim zásoby na dlouhou pouť. O to se postará tekutina ze semenných váčků, která tvoří cca 1/2 – 3/4 objemu ejakulátu.

V sekretu je vše, co spermie potřebují

  • bílkoviny,
  • enzymy,
  • fruktóza – pro spermie je to něco jako benzín pro auto,
  • vitamín C,
  • flaviny
  • prostaglandiny (lokálně působící hormony, nepřenášené krví – v tomto případě schopné vyprovokovat stahy dělohy a nasát ejakulát dovnitř).

jsou na zadní straně močového měchýře, jejich velikost je 4–5 cm. I jejich obal je tvořený hladkou svalovinou, která při ejakulaci pošle v nich nahromaděný obsah dále. Vývod váčků ústí do prostaty v místě, kde vstupují i chámovody.

Prostata

je žláza, která obepíná močovou trubici těsně pod močovým měchýřem, velká asi jako vlašský ořech. Její sekrety tvoří 15–30% objemu ejakulátu.

Sekret prostaty obsahuje látky, které při ejakulaci aktivují spermie. Zjednodušeně řečeno, spermie odpočívají a čekají, dokud nedostanou výměškem z prostaty signál, že jsou do akce. Jedná se o

  • imunoglobuliny (protilátky imunitního systému),
  • kyselou fosfatázu ,
  • proteázy a prostatický specifický antigen,
  • spermin,
  • spermidin,
  • prostaglandiny,
  • kyselinu citronovou
  • zinek

je zapouzdřena v hladké svalovině a její pouzdro je protkáno nervy. Protože je možné ji nahmatat skrz stěnu konečníku, u mnoha mužů je jejím drážděním možné vyvolat orgasmus. Tato technika se nazývá dojení prostaty.

Cowperovy žlázy

Poslední žlázky na naší cestě jsou specifické, a to hned z několika důvodů. Ústí přímo do močové trubice a jejich sekret může tělo opustit samostatně, i bez ejakulace. Jejich sekret je známý jako .

Fyziologicky má několik významů:

  • Neutralizace pH v močové trubici (moč je kyselá a to nedělá spermiím dobře)
  • Neutralizace pH v pochvě
  • Pomáhá při lubrikaci
  • Zvyšuje viskozitu ejakulátu a zvyšuje pohyblivost spermií.

Močová trubice

začíná na vývodu močového měchýře, pokračuje prostatou do penisu. Cestou do ní ústí vývody a prostaty a Cowperových žláz. Její délka bývá kolem 20cm.

Ústí do otvoru v žaludu. Při erekci je zaškrcena v prostatě tak, aby do ní nevnikla moč a připravena na ejakulaci zneutralizováním pH a promazáním pomocí sekretu Cowperových žláz.

Během orgasmu je do ní vtlačována emise, tj. směs sekretů výše uvedených žláz. Když emise opustí tělo, přejmenuje se na .

Shrnutí

Dnes jsme si osvětlili, co vše se děje v mužském těle, než připraví porci ejakulátu, a které svaly jsou třeba k tomu, aby ejakulát opustil tělo. Je to dlouhý, nikdy nekončící proces, kdy stále vznikají další spermie a ty starší opouští, v doprovodu všemožných látek, tělo. Popřípadě zemřou věkem a stanou se potravou bílých krvinek.

V tomto procesu ale mohou nastat i nějaké chyby. NA ty se ale zaměříme v některém z dalších článků.

Pánům (a samozřejmě i zvědavým slečnám) bych ještě doporučil, než do diskuse zopakují již zodpovězené dotazy, že na vše to, co je ohledně ejakulátu zajímá, se již ptal někdo před nimi a nejsou první, kdo má stejnou obavu. Namátkou třeba:

a mnoho dalších.

Komentáře

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na „OK“.

Lushi01 říká:

Mám dva kamarády, oběma je 13 let a s oběma si občas tak hraji s jejich čůráčky. Když jednomu ho honím, tak asi po 5 minutách z něj začne stříkat sperma, které je docela husté, mazlavé a žlutobílé. U toho druhého začne brzy z pyje vytékat taková vodová kapalina, řídká jako voda a po nějaké době, třeba 5 až 10 minut začne vystřikovat ejakulát, který ale je velice řídký, jako voda a ani to nelepí. To je úplně jiné než to sperma u prvého kluka. V tom druhém případě se nejedná o sperma a když by mi ho kluk vstříknul do pochvy, nebylo by to nebezpečné?

petmk říká:

Je to . Zkus si o ní něco nastuidovaat, ať víš, co a jak…

Nebezpečí je vždycky. Ať už nákazy (klidně i kvasinky, HPV,…), nebo otěhotnění. Proto se návod na použití kondomu zmiňuje o tom, že kondom musí být nasazený od prvního vniknutí až do konce, jinak je zbytečný.

Lushi01 říká:

Díky za poučení. Ale jestli je to v tom druhém případě preejakulační tekutina, tak je divné, že po nějaké době vzrušení mu tato „preejakulační tekutina“ stříká z pyje v dost velikém množství. Myslela jsem, tak mi to alespoň vysvětloval taťka, že preejakulační tekutina jen tak maličko, pozvolně, může vytékat z konce penisu při jeho vzrušení, před případným výstřikem sperma.

petmk říká:

Jenomže v tomhle je každý chlap jiný. Někdo „slintá“ hned, kddyž se mu postaví, někdo vůbec. Někdo má sperma hustý, jiný řidší (podle straavy, zdravotního stavu, dispozic, času od poslední ejakulace,…).

Každopádně, cokoliv vyteče z penisu a není to moč nebo krev, je potřeba považovat za rizikový z pohledu otěhotnění. A cokoliv včetně výše zmíněnýho za infekční, dokud se neprokáže opak.

Martina (věk: 14) říká:

Kamarád když si ho honí, tak si kůžičkou jezdí po žaludu, tady ten pán ji má úplně vzadu, nebo ji tam nevidím. Já nechápu, jako to tady ten pán udělal, když si nehladí žalud. Jinak ten pyj se mi líbí, je pěkně dlouhý. Kamarád ho má menšího, ale taky se mi líbí.

Majka říká:

Myslím že si ho honil normálně a přestal až těsně před výstřikem. Kamarádky brácha to tak taky dělá, honí si ho přes kůžičku a pak když mu začne stříkat tak už nehoní a kůžičku nechá staženou. Akorát když stříká tak to není tak silný proud jako tady natom obrázku. Nevím jak to popsat prostě nevystříkne toho tolik najednou, spíš mu jakoby pulzuje a je to třeba 10 kratších výstřiků za sebou. Jinak zajímavý článek, netušila jsem jak je to vlastně složité než se sperma vyrobí a vystříkne ven. A i ten penis na obrázku jak stříká je pěkný, taky mi přijde docela dlouhej. Navíc mě se právě ten odkrytý žalud líbí. Nemám ráda když kůžička nejde stáhnout úplně, to má jeden spolužák a i když ho má docela velkýho tak to prostě není moc hezký. Jinak jsem na tom stejně, kamarád má taky menšího než je tenhle, ale líbí se mi. Ale mě to nevadí prostě se mi musí líbit na pohled, a tak nějak celkově.

t říká:

Každý to dělá jinak, ale většina honí přes kůžičku že s ní rukou jezdí nahoru dolů, někdo stahuje úplně a někdo jen z části, a stejně tak i u vystřiku. Ale je to u každého jinak, já třeba mám kůžičku staženou trvale a žalud odkrytý pořád

Drink (věk: 45) říká:

Užitečný článek, který tu chyběl. Nový pro mě byly ty druhy buněk, co dělí spermia a spermofágy. Akorát jsem se nedozvěděl, v jakém pořadí, se to přímíchává to výsledku.

petmk říká:

Spermatofág ve výsledku vůbec není. Ten přijde ke slovu jenom v případě, že je spermie mrtvá nebo defektní. Je to součást imunitního systému.

Jinak kromě výživy spermií v nadvarleti se všechno přimíchává v okamžiku ejakulace… Ono by asi nemělo smysl přidat povzbuzující látky, který línou spermii nakopnou, dva dny před ejakulací.