Většina lidí si reflexní vesty spojuje pouze s jízdou v automobilu. I u nás je povinností řidiče si ji obléci, pokud by například zastavil u nehody a musel vyjít z automobilu. V některých zemích musí být v autě vesty pro všechny pasažéry. Avšak užijete je i v jiných situacích. Rozhodně se vyplatí mít aspoň jednu vestu doma ve skříni.

Pravděpodobně víte, že od února platí zákon, který ukládá osobám pohybujícím se za snížené viditelnosti po silnici mimo obec povinnost nosit reflexní prvky. Může se jednat jen o jednoduchý pásek, přívěsek, tkaničky, nebo právě vestu.

Nestyďte se ve vestě jít či jet na kole

Na běžné nošení asi reflexní vesty moc neužijete, ovšem pokud se vydáte někam ve tmě, vezměte si je s sebou. Až se budete pozdě vracet z nějaké akce, nebo budete přejíždět od známých na kole, oblékněte si vestu. Není to žádná ostuda, pouze chráníte svůj život a potažmo zdraví.

Zamyslete se nad situací z druhého pohledu – ze strany řidiče. Jistě se vám už také kolikrát stalo, že jste chodce či cyklistu málem přehlédli. Není se za co stydět, pokud nejsou osvětlení nebo na sobě nemají nějaký reflexní prvek, kolikrát je téměř nelze vidět. Když si jich řidič všimne pozdě, už nemá šanci zareagovat. Myslete tedy i na ostatní motoristy a nepřidělávejte jim potíže.

Ochraňte děti na cestě do školy

Bezpečná reflexní vesta může také skvěle ochránit vaše děti. Teď přes zimu budou nejspíš do školy chodit ještě za tmy a dost možná už nebude světlo ani při cestě z družiny a z kroužku. Děti ještě nevědí, jak se mají na silnici chovat, a jelikož jsou drobnější postavy, pro řidiče může být obtížnější si jich všimnout. Ochraňte své nejmenší třeba vestou s veselými obrázky zvířátek. Široký výběr dětských vest najdete například v e-shopu Altima.cz. Specializuje se na veškeré reflexní prvky, a tak se nabízí šance vybavit celou rodinu.