Zatímco na nynější verzi 4.8 již vyšli dvě opravné záplaty, tvůrci nespí a pracují na další verzi s číselným označením 4.9. Nedávno byla vypuštěna první beta verze a to znamená, že již se můžeme podívat na novinky, které se v konečné verzi s velkou pravděpodobností objeví. Finální verze je plánovaná na 14. listopadu.

Widget Galerie

WordPress s verzí 4.8 přišel s několika novými základními widgety, které umožní vkládat video, formátovaný text či obrázek na vámi určené místo. Verze 4.9 jde ještě dále a umožní vkládat přímo celou galerii, kterou si vytvoříte tak jak jste již z WordPressu zvyklí.

Náhled na nový widget wordpress galerie

Ukázka widgetu WordPress galerie

Média v textovém widgetu

Ještě chvíli u widgetů zůstaneme. Jak jsem již v první novince zmiňoval v předchozí verzi byla přidána možnost formátovat text ve widgetu. Nyní textový widget získává další běžnou věc z editoru a to vkládání médií přímo de textu.

Nové tlačítko přidat média u textového widgetu

WordPress text widget tlačítko

Přibylo tedy nově tlačítko pro mediální soubory, které naleznete v levém horním okraji. Hned pod názvem vkládaného widgetu. Dále je také možné vkládat shortcode, oEmbed (ty bylo možné vkládat jen do příspěvků).

Úprava šablon do budoucna

Kdo s WordPressem již dělá nějakou dobu, tak jistě zná sekci přizpůsobit (Customizer). Nyní v této části webu přibyla možnost, která je uživatelům z WordPressu již také dlouho známá z příspěvků. Jedná se o možnost publikovat změny až v budoucnu či uložit změny pro budoucí úpravu (koncept). Přibyla zde ale ještě jedna možnost a to sdílet úpravy i s lidmi, kteří nemají přístup do administrace. Po uložení změn do konceptu získáte unikátní odkaz, na kterém se návštěvníkovi zobrazí vámi provedené změny. Nemusí se přihlašovat a ani nemá možnost jakkoliv zasahovat do vašeho webu.

Výběr nové šablony

V nastavení samotné šablony se udála ještě jedna změna. Tato změna se týká výběru šablony, která se bude upravovat. Nyní jsou šablony rozděleny do dvou sekcí. Sekce s nainstalovanýma šablonami a šablonami z wordpress.org.

Výběr nové šablony pro úpravu v sekci přizpůsobit

Výběr šablony pro úpravu

 

Zvýraznění kódu při úpravách

Nedoporučuje se to, ale když víte kam sáhnout, tak je to ta nejrychlejší možnost jak něco upravit. Jedná se o editor pluginů,šablon a obecně editoru na úpravu kódu. Do verze 4.9 byl kód zobrazen jen jako text, bez nějakého uspořádání. Nyní se vám text obarví (zvýrazní) podle jeho funkce. Také je zobrazen počet řádků. Hlavní pomůckou ovšem je, samotná nápověda a upozornění při chybném zápisu. Nyní se editor chová, jako běžný editor na počítači. Doplňuje text, zvýrazňuje chyby a zobrazuje kód přehledně barevně. Lépe se tedy člověk orientuje a chyby si všimne dříve, než uloží kód.

Úprava kódu pluginu ve WordPressu 4.9

Úprava kódu pluginu ve verzi 4.9

Podbarvení kódu při uprávách CSS

Úprava CSS v šabloně

Komu tato změna nevyhovuje, tak je velice snadné ji vypnout v nastavení profilu uživatele. Stačí zaškrtnout jen jedno políčko a uložit.

Zakázání zvýraznění kódu ve WordPressu 4.9

Zakázání zvýraznění kódu

Další změny

  • Podpora nových poskytovatelů videí i mimo YouTube a Vimeo
  • Sandbox pro úpravu kódu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Post Navigation