logo

Dieta při zvýšeném a vysokém cholesterolu

Zdravotní diety Zdraví Diety
žena cholesterol

Zhubněte s unikátními produkty:


Cholesterol je strašákem pro mnoho lidí, jelikož každý druhý Čech má problém se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, která se považuje za rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Přitom správnou volbou potravin můžete cholesterol snížit a tím i riziko vzniku cévní mozkové příhody, aterosklerózy, ischemické choroby a jiných nemocí.

Cholesterol je v těle důležitý

Pro naše tělo je cholesterol nezbytný a účastní se tam mnoha procesů. Významně se podílí na tvorbě pohlavních hormonů, vitamínu D a žlučových kyselin, pomáhá zpracovávat tuky. Organismus si jej sám vytváří a zároveň jej přijímáme při konzumaci různých potravin.

Existuje dobrý a špatný cholesterol. Dobrý (hodný) cholesterol (HDL cholesterol) je lipoprotein s vysokou hodnotou a špatný (zlý) cholesterol (LDL cholesterol) je lipoprotein s nízkou hodnotou. Špatný je z toho důvodu, že se ukládá na stěnách cév, kde mohou vzniknout nánosy a tím zúžit průchodnost cév a zvýšit riziko kardiovaskulárních nemocí.

Máte-li vysokou nebo zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, je vhodné upravit své dosavadní stravování a svůj jídelníček. Tato změna by měla být dlouhodobá, nepomůže vám vyloučení špatných potravin týden před kontrolou u lékaře, neboť se tak rychle hladina cholesterolu neupraví, lékař to tudíž pozná a hlavně to děláte pro sebe, pro své zdraví. Pokud máte předepsané nějaké léky, bez porady s lékařem je nevysazujte.

Stravování významně ovlivňuje cholesterol

Strava má významný vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Z tohoto důvodu je potřebné hlídat si, co jíte. Vhodné je omezit potraviny s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin (živočišné tuky) a transmastných kyselin (ztužené tuky) a raději konzumovat pestrou a nízkotučnou stravu. Jen tímto způsobem můžete snížit hladinu cholesterolu přírodní cestou.

slanina

Nízkocholesterolová dieta je založena na principu snížení konzumace cholesterolu, dávání si pozor na to, co jíte a naopak na jedení vhodných potravin. Kromě jídla v ní hrají roli i další faktory, jako je redukce stresu, více pohybu a dodržování zásad zdravého životního stylu.

Potraviny zvyšující hladinu cholesterolu

Nejméně vhodné potraviny jsou takové, které obsahují živočišné tuky a transmastné kyseliny. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, proto je nutné jejich příjem omezit a nahradit je jinými, vhodnými. Jednou za čas určitě nevhodná potravina v rozumném množství neuškodí, ale obecně by jejich příjem měl být omezen.

  • Živočišné tuky - sádlo, máslo
  • Tučná masa - vepřové, tučné hovězí, drůbež s kůží
  • Vnitřnosti
  • Uzeniny - salámy, paštiky, klobásy, zabíjačkové výrobky, škvarky
  • Tučné mléčné výrobky - smetana, tučné sýry, smetanové jogurty
  • Jídla z fast-foodů
  • Slané a smažené pokrmy
  • Moučníky - zákusky, koláče, buchty, dorty
  • Sladkosti - cukrovinky, oplatky, sušenky
  • Sladké a míchané nápoje

Potraviny snižující hladinu cholesterolu

Na druhou stranu také existují potraviny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi nebo alespoň mají pozitivní vliv na jeho snižování.

Červené víno

Polyfenoly, které se vyskytují v červeném víně, zabraňují oxidaci špatného cholesterolu. Za den stačí vypít dvě deci vína, víc už ne.

Rajčata

Rajčata obsahují lykopen, který zabraňuje vstřebávání cholesterolu a navíc pozitivně působí na metabolismus tuků. Výhodou je, že lykopen své účinky má i po tepelném zpracování rajčat.

Jablka

Pektin, který se nachází v jablkách, na sebe váže žlučové kyseliny, na jejichž tvorbě se podílí cholesterol a díky tomu se omezuje jeho ukládání.

zdravá strava

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny pozitivně působí proti vysoké hladině cholesterolu v krvi. Bohužel si je tělo nedokáže vyrobit, proto je musíme přijímat ze stravy (tučné ryby, vlašské ořechy, avokádo, dýňová semena atd.).

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina je bohaté na mnoho vitamínů a vitamín C z tepen odstraňuje cholesterol, rovněž jsou důležité vitamíny skupiny B a vitamín E. Proti ukládání cholesterolu na stěnách cév pomáhá mrkev, dále má čistící účinky česnek, pór a cibule regulují poměr mezi špatným a dobrým cholesterolem. Dále jsou prospěšné hrozny, grapefruity nebo již zmiňovaná rajčata a jablka.

Luštěniny

Luštěniny a hlavně fazole pomáhají na snižování cholesterolu díky tomu, že se při jejich trávení uvolňují látky, které působí na játra. Játra sníží výrobu cholesterolu a pomáhají odvést špatný cholesterol z těla.

Vláknina

Váže na sebe škodlivé látky a cholesterol, zabrání jejich vstřebávání a poté je vyloučí z těla. Vlákninu najdete v celozrnných potravinách, otrubách, ovoci, zelenině a dalších potravinách.

Lecitin

Lecitin účinně bojuje proti špatnému cholesterolu, který ho dokáže rozpouštět v krevním oběhu a pak se neusadí na cévách. Obsahují ho žloutky, játra, sójové boby, arašídy, slunečnice, oves, čočka, květák atd.

Olivový olej

Olivový olej pomáhá jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelná konzumace zastudena lisovaného oleje může podle výzkumů dokázat divy. Obsahuje látku oleuropein, která je právě v této oblasti velmi důležitá.

olivový olej

Jak jíst pro snížení cholesterolu?

Naučte se jíst zdravě a nahraďte nevhodné potraviny právě těmi zdravými. Místo tučného masa se dejte kuřecí, krůtí, jehněčí nebo libové hovězí. Drůbež by měla být zbavena kůže. Zařaďte do stravy celozrnné pečivo a chléb, který místo másla namažte čerstvým sýrem, olivovým olejem nebo kvalitním margarínem.

Dále to stravy zařaďte luštěniny, obiloviny, ovoce a zeleninu. Nezapomínejte ani na ořechy a semínka. Důležitou složkou jsou také ryby, které by měly být tučné. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, rýže natural, celozrnné potraviny, quinoa, pohanka nebo bulgur.

Co se týče vajec, tak jedno vejce denně neuškodí, naopak je doporučené. Žloutek obsahuje dobrý cholesterol, lecitin i omega-3.

K pití je nejvhodnější čistá voda, ovocný či zelený čaj. Klidně si dejte i dvě deci červeného vína denně. Alkohol a sladké limonády omezte. Takto by měla vypadat nízkocholesterolová dieta.

Jak dále snížit cholesterol?

  1. Místo živočišných tuků používejte rostlinné.
  2. Jezte nejméně dvakrát týdně ryby (i tučné)
  3. Preferujte nízkotučné mléčné výrobky.
  4. Jezte dostatek čerstvé zeleniny a ovoce.
  5. Jezte celozrnné výrobky, luštěniny a obiloviny.
  6. Dostatečně se hýbejte.
  7. Snižte konzumaci sladkých potravin.
  8. Omezte konzumaci alkoholu nebo alespoň pijte s mírou.
  9. Místo smažení upravujte jídlo dušením nebo pečením.
  10. Pokud kouříte, přestaňte s tím.
  11. Zhubněte na normální váhu.
  12. Nestresujte se.

Nový komentář do diskuze: