Sdílejte
Počítače - IT specialista, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay / CC0 Creative Commons

Praha – Kritický nedostatek vývojářů se stále prohlubuje, a pokud bylo v minulém roce vývojářů nedostatek, letošek překonává veškerá očekávání. Současný ekonomický rozvoj a příznivý vývoj v ČR i zbytku Evropy tak ještě více vyostřuje boj o ty nejlepší specialisty.

Ani v zahraničí není situace příznivá, proto hledání kandidátů venku není pro české společnosti řešením. Dlouhodobý nedostatek panuje také na Slovensku, v Polsku a prakticky celé východní Evropě. Třebaže je zmíněné Polsko s 250 tisíci vývojáři nefalšovanou IT velmocí regionu, Česko nezůstává pozadu. Se čtvrtinovou populací je domovem pro více než 100 tisíc vývojářů. Bohužel ani to nestačí, protože se Česká republika v uplynulých letech stala oblíbeným cílem celé řady společností, které se v ní rozhodly vybudovat vlastní vývojovou centrálu.

Výsledkem kritického stavu je praktické srovnání mezd v celé východní Evropě. Rozdíly v odměnách českých vývojářů a západoevropských kolegů se výrazně zmenšují. „Mzdy některých vývojářů v ČR leckdy přeskočí i mzdy specialistů v Německu,“ prozrazuje Petr Kapitán provozující pracovní portály  << v Německu.


ZAUJALO NÁS: Nejlepší vánoční dárky pro herní nadšence


To je pro české vývojáře jednoznačně dobrá zpráva. Ostatně neexistuje jediný důvod, proč by zkušený „ajťák“ v tak propojeném odvětví, jako je vývoj softwarových aplikací, měl vydělávat méně než v západních zemích.

V ČR jsou kvalitní IT specialisté, které chtějí okamžitě zaměstnat ty nejatraktivnější firmy a startupy. „Jsme přesvědčeni o tom, že špičkový vývojář by měl dostávat také špičkovou odměnu. A my děláme maximum pro to, aby tomu tak skutečně bylo,“ doplňuje Petr Kapitán.

Komentáře
  • TAGY
  • EMPIRE media
  • IT
  • svět
  • Tech
Sdílejte
Předchozí článekVe Vyškově bylo otevřeno nové obchodní centrum
Další článekČesko zasáhne další silný vítr. Nejhůře na tom bude Morava!
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.