Jak vrátit pohyb kloubům a zbavit se bolesti

Jak vrátit pohyb kloubům a zbavit se bolesti

Počet kloubních onemocnění roste geometrickou řadou. Tempo našeho současného života je stále vyšší a náročnější jak na psychickou, tak i tělesnou výkonnost. Potíže s klouby mohou mít různé příčiny – stárnutí, úraz, nemoci (dna, artróza), přetížení. Vlivem chladného počasí, které teď právě přichází, se bolesti kloubů zvyšují. Je to tím, že chlad výrazně zhoršuje příznaky dny. Také stav pacientů s revmatickými problémy se komplikuje právě na podzim a v zimě. Totéž platí třeba pro bolesti kloubů a kostí po úrazech a zlomeninách, třeba i staršího data. V zimě bývají klouby také více přetěžovány při zimních sportech.

Úleva díky změně jídelníčku

Problémy s klouby mají různé příčiny a podle toho se řídí i úprava životního stylu a výběr vhodných prostředků. Vážné problémy patří samozřejmě do rukou lékaře, který stanoví diagnózu. Např. dna souvisí se stravovacími návyky, proto by se pacient měl zaměřit hlavně na úpravu jídelníčku. Typickým onemocněním u starších lidí je artróza (může ale postihnout i mladší ročníky), což je opotřebení chrupavky. Prevencí je udržování váhy, pohyb, úprava jídelníčku – zařazovat jídla se sulcem, želatinou.

Pohybem proti atróze

Nedostatek pohybu, nadváha, stres, nevhodná strava přispívají k rozvoji artrózy, která je typickým onemocněním souvisejícím s věkem. Oddálit nebo zmírnit její projevy se dá pravidelným pohybem. Vhodná je jízda na kole nebo rotopedu, plavání, nordic walking. Důležité je také každodenní domácí cvičení. Doporučujeme začít cvičit postupně uvolňovací a posilovací cviky.

Doplňky stravy na bolavé klouby z lékárny

Občasné bolesti kloubů nás dříve nebo později přivedou do lékárny. Tady máme na výběr masti a gely na bolesti kloubů, komplexní přípravky s chondroprotek­tivními látkami, analgetika na akutní bolest a rychlou úlevu, jednotlivé vitamíny (hlavně vitamín C a D). V nabídce jsou i čaje a přírodní preparáty na bolavé klouby. Při přetrvávajících potížích navštivte určitě lékaře, který určí tu vhodnou léčbu právě pro vás.

Článek Jak vrátit pohyb kloubům a zbavit se bolesti byl publikován 6. ledna 2018 v 01.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...