Mumie nalezená v Basileji je předkem ministra Johnsona

Mumifikované tělo objevené v 70. letech v Basileji patří příbuzné nynějšího britského ministra zahraničí Borise Johnsona. Příbuzenskou vazbu potvrdily testy DNA, kterou provedli švýcarští vědci. Johnson se k jejich objevu zatím nevyjádřil.

Mumii se podařilo najít v roce 1975 při rekonstrukci jednoho z basilejských kostelů. Žena byla pohřbena před oltářem. Byla dobře živená a měla na sobě kvalitní šaty. U hrobu ale nebyl žádný náhrobní kámen, takže vědci neznali její jméno. Na těle objevili stopy rtuti, která se od konce patnáctého do začátku devatenáctého století používala k léčbě syfilidy. Léčba rtutí častěji vedla k smrti pacienta, právě díky ní ale zůstalo tělo dobře zachovalé.

Pátrání v archivech v roce 2017 ukázala, že mumie byla objevena už podruhé – dochované záznamy o její přítomnosti ve švýcarském kostele mluví už v roce 1843, a právě tyto archiválie vedly vědce k přesvědčení, že žena patřila do bohaté basilejské rodiny Bischoffových. Testy DNA hypotézu potvrdily – a pomohly vědcům zjistit, že ostatky patří Anně Catharině Bischoffové, narozené v Basileji v roce 1719 a zesnulé tamtéž v roce 1787.

Osudná kúra

Bischoffová měla sedm dětí, z nichž se pouze dvě dožily dospělosti. Její dcera Anna si vzala muže jménem Christian Hubert Baron Pfeffel von Kriegelstein. Ten byl předkem současného šéfa britské diplomacie, jehož celé jméno zní Alexander Boris de Pfeffel Johnson.

Anna Catharina Bischoffová tak byla jeho prapraprapraprapraprababičkou.

Syfilidou se pravděpodobně nakazila ve Štrasburku, kde se starala o nemocné. Po smrti svého manžela se rozhodla vrátit do Basileje, kde podstoupila léčbu rtutí – a i jí se tato kúra stala osudnou.