Pečená zelenina se zakysanou smetanou

by Meg

Jednoduché jídlo, které bych mohla jíst snad pořád. Pečená zelenina se dělá skoro sama, je potřeba ji jen na začátku nakrájet. Většinou prostě vyberu z lednice cokoliv, co mi pasuje k sobě, a upeču. Protože je zima, používám rajčata z plechovky, ale v létě bych rozhodně vzala ta čerstvá, sladká a šťavnatá. Moje základní verze je hodně podobná ratatouille. Má v sobě lilek, cuketu, papriky, rajčata, cibuli a bylinky. Někdy přidávám i česnek, ale tentokrát jsem připravila jemnější variantu.

Miluju tuhle zeleninu samotnou (pořád chodím ujídat z pekáčku), nebo právě se zakysanou smetanou a sýrem. Recept berte jen jako inspiraci, většinou jde dobře adaptovat na aktuální obsah lednice. Tahle zelenina si rozumí skvěle i s feta sýrem (nebo balkánským), nebo třeba měkkým kozím sýrem. Komu nestačí samotná, je skvělá ke grilovanému masu, sýru anebo na topince.

Pečená zelenina se zakysanou smetanou
Vytisknout
Doba přípravy
20 minut
Doba nečinnosti
60 minut
Doba přípravy
20 minut
Doba nečinnosti
60 minut
Pečená zelenina se zakysanou smetanou
Vytisknout
Doba přípravy
20 minut
Doba nečinnosti
60 minut
Doba přípravy
20 minut
Doba nečinnosti
60 minut
Suroviny
Pečená zelenina
K podávání
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Lilek, cuketu i papriky dobře omyjeme a nakrájíme na kousky o velikosti přibližně jednoho sousta. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Všechnu zeleninu spolu v míse promícháme.
  2. Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem a nasypeme do ní zeleninu. Lehce ji zvrchu ještě olejem pokapeme a dáme do trouby. Pečeme za občasného promíchání asi 30 minut.
  3. Po této době už by měla být zelenina změklá, místy na krajích lehce opečená (podle toho, jak vám peče trouba).
  4. Zeleninu osolíme a opepříme, přidáme bylinky dle chuti. Mohou být čerstvé i sušené, já tentokrát přidala sušený tymián. Dobře promícháme.
  5. K zelenině přidáme rajčata z plechovky, lehce promícháme a vrátímě do trouby.
  6. Pečeme dalších deset až dvacet minut, až je zelenina hotová k našemu přání - někdo ji má radši měkčí a sladší, někdo zase křupavější.
  7. Pečenou zeleninu dáme na talíř, přidáme na ni zakysanou smetanu a posypeme nastrouhaným sýrem. Můžeme podávat jako lehkou večeři jen tak, nebo přidáme kousek dobrého pečiva. Zelenina v této úpravě je také skvělá jako příloha ke grilovanému masu, nebo třeba jako obložení opečeného chleba.
    Pečená zelenina se zakysanou smetanou
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

You may also like

2 comments

Růžena 23. 03. 2018 - 0.10

Přes zimní období dávám na pečící papír nakrájenou mrkev, petržel, řapíkatý celer , cibuli, česnek, cuketu,bílou ředkev .Pokapat olivovým olejem,osolit, opepřit a občas zamíchat. Jako příloha k masu to nemá chybu, A s přibývající nabídkou jarní zeleniny klidně přihodím i kedlubnu a ředkvičky, zkrátka to co je momentálně na pultech v obchodech. Sušené bylinky moc nemusím, to si počkám až co vyroste na balkoně v květináčích. Není nad čerstvý tymián, rozmarýn nebo bazalku. každopádně si myslím, že se to klidně obejde bez smetany a sýru. Mám pocit, že mi tady v Česku až moc často dáváme do jídla smetanu a sýr. Zkrátka méně je někdy více, ale to je jen můj názor.

Reply
Marie 15. 08. 2019 - 21.50

Já přidávám k paprice, lilku, cuketě, červené cibuli i žampiony, červenou řepu, přidám bylinky, čerstvé, nebo provensálské sušené, pokapu olivovým olejem a medem.
Med zkaramelizuje a je to moc dobré, hlavně ke grilovanému masu.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc