Jak na chřipku aneb 10+1 přírodních tipů a k tomu 2 recepty na vyzkoušení

23.02.2018 20:33

Co je to chřipka si tu asi nemusíme vysvětlovat. Většina z nás se s tímto infekčním onemocněním dýchacího systému u sebe či u svých blízkých již setkala. Pro někoho jde možná již o „běžnou chorobu“, se kterou tak trochu počítá každý rok v době vrcholícího výskytu chřipek, tedy v zimních měsících, zejména v únoru a březnu. Co se dá dělat v případě, když na nás chřipkový "bacil skočil", a rádi bychom se léčili co nejpřírodnější cestou? Zde jsou účinné rady, včetně dvou receptů, od pana Broučka z Detoxy.cz, který se věnuje přírodní medicíně, zdraví a zdravému životnímu stylu.

10 + 1 PŘÍRODNÍCH TIPŮ PŘI CHŘIPCE
1. Spěte a odpočívejte
Všimli jste si, že chřipka se velmi často objeví ve chvíli, kdy se Vám to nejméně hodí? Máte hodně práce, stres v práci, nestíháte... Jednou z příčin vzniku virového onemocnění je oslabený imunitní systém. A právě stres je velmi důležitý faktor, který jej ovlivňuje. Vezměte si volno, lehněte si a spěte a spěte. Nebo alespoň odpočívejte. Vypněte mobilní telefon, televizi, rádio a počítač. Čím dříve začnete, tím dříve se problému zbavíte. Nepodceňte to!

2. Vysaďte maso, mléčné výrobky, pečivo, rafinovaný cukr a zpracované potraviny
"Středobodem" imunitního systému jsou vaše trávicí orgány - střeva, játra, ledviny. Odlehčete jim, trávení živočišných bílkovin, mouky, složitých cukrů a zpracovaných potravin je zatěžuje a oslabuje.

3. Teplá voda s citronem
Jedním z důležitých kroků je předejít dehydrataci organismu. Dostatek tekutin pomůže odplavit z těla viry a bakterie a organismus pročistit, citron navíc alkalizuje. Pijte teplou (nikoliv horkou!) vodu s vymačkaným citronem, několikrát denně. Voda by měla být ohřátá na tělesnou teplotu.

4. Dodejte megaporci přírodního vitamínu C
To je moje oblíbená metoda a funguje "na jedničku“. Vitamín C funguje jako "pohon" pro bílé krvinky. Jenže lidské tělo si ho neumí vytvářet a je potřeba ho dodávat prostřednictvím stravy. Pokud organismus bojuje s infekcí, nachlazením nebo chřipkou, potřeba vitamínu C prudce roste. Většina lidí má tohoto vitamínu nedostatek a není tak odkud čerpat. Nepoužívejte vitamín C z lékárny na bázi kyseliny askorbové, nebo vyráběný jako extrakt. Nefunguje.

Zařaďte do své přírodní lékárničky vitamín C, obsahující sušené rostliny jako camu camu, acerola, šípky, kapusta a další bohaté zdroje tohoto vitamínu, ideálně organické. Například camu camu má asi 50x více vitamínu C, než pomeranč nebo citron!
 
5. Echinacea, oregano, česnek a zázvor
To jsou další vynikající pomocníci. Konzumujte je čerstvé, nebo si pořiďte bylinné tinktury a užívejte několikrát denně. Česnek a zázvor můžete přidávat do pokrmů či smoothies nebo šťáv, nebo si dělejte zázvorový čaj.

6. Probiotika - fermentované potraviny
Zdravá mikroflora ve Vašich střevech je důležitá pro jejich správnou funkci. Nejlepším způsobem je používat fermentované (kvašené) potraviny. Udělejte si třeba vlastní fermentované zelí, je to jednoduché a recepty najdete na internetu.

7. Konzumujte silný zeleninový vývar
Je výbornou cestou k zasycení organismu, dodání minerálů a zároveň Váš organismus nezatíží. K přípravě použijte směs dostupných druhů zeleniny - celer, petržel (kořenová i zelená), mrkev, zelí, kapusta, pórek, přidejte česnek, oregáno a mořské řasy. Vývar udělejte pouze z této zeleniny, nesolte a chcete-li polévku zahustit, část uvařených surovin rozmixujte tyčovým mixérem.

8. Zelené smoothie neboli koktejl
Podobně jako zeleninový vývar nezatíží Vaše trávení a dodá Vám jak výživné látky, tak "předzpracovanou" vlákninu. Volte suroviny s protizánětlivými, antibakteriálními a protivirovými účinky.

Vyzkoušejte například Smoothie "Imunita":
Postup: Do mixéru (nejlepší je vysokorychlostní, který vše rozmělní na jemný koktejl) nakrájejte:

  • 1/4 bulvy celeru
  • 1/2 okurky (máte-li bio, pak jí neloupejte)
  • zelenou petržel (hrst)
  • koriandr (hrst)
  • 1 oloupaný citron
  • 2-3 cm kořene zázvoru, oloupaného
  • 1-3 stroužky česneku
  • 1-2 hrnky vody

Vše rozmixujte dohladka, množstvím vody ovlivníte výslednou konzistenci (řidší nebo hustější) i chuť. Pijte 3x denně.

9. Zeleninové šťávy
Jednou z ideálních cest proti chřipce a nachlazení je šťávový půst. Jedná se o doma připravované šťávy, krabicové apod. z obchodů rozhodně nekupujte, nemá to význam. Čerstvé šťávy zasytí a dodají obrovské množství antioxidantů. Zkuste třeba tento recept.

Protichřipková šťáva - ingredience:

  • 1/4 bulvy celeru
  • 1/2 hlavy fenyklu
  • 2-3 cm kořene zázvoru, oloupaného
  • 2-3 cm kořene kurkumy, oloupaného
  • 1/2 hrnku listů kapusty
  • hrst zelené petržele
  • 1/2-1 zelené jablko

Všechno odšťavněte nejlépe ve šnekovém odšťavňovači, pijte čerstvé, sklenku několikrát denně.

10. Organický Cayenne
Tohle se virům a bakteriím rozhodně nebude líbit. Organický Cayenne – tzv. kajenský pepř – seženete jako prášek v kapslích nebo jako samotný sušený prášek. Vybírejte prášek z organických pálivých papriček capsicum annuum. Cayenne je výborný antioxidant s mnoha pozitivními účinky. Při viróze doporučuji 3x denně 2 kapsle.

11. Nenechte se vystrašit očkovací reklamou
Existuje asi 200 různých druhů virů, které se projevují velmi podobnými symptomy, označovanými jako chřipka. Další nové mutace těchto virů se objevují každý rok. Protichřipkové vakcíny můžou být částečně účinné pouze proti cca 10% virů chřipky. Pokud se podaří "trefit" vakcínu proti očekávané virové mutaci pro daný rok, je potřeba naočkovat 100 lidí na prevenci JEDNOHO jediného výskytu chřipky. Očkování má svá rizika a je spojované například s tzv. GBS (Guillain-Barrého syndrom, autoimunitní onemocnění postihující periferní nervovou soustavu). Tato a jiná podobná zjištění naleznete v tzv. Cochranově knihovně. To je soubor databází s vysoce kvalitními a nezávislými důkazy na podporu rozhodování lékařů. Nenechte se tedy strhnout "šílenstvím", které Vás bude strašit výskytem chřipky v případě, kdy se nenecháte naočkovat. Jedná se o čistě komerční záležitost s hlavním cílem vydělat.

Budujte a posilujte svoji imunitu. Založte si přírodní lékárnu pro případ, kdy vás nějaký virus "skolí" a využijte výše uvedené rady k tomu, abyste se účinně a bez rizika a vedlejších účinků nemoci rychle zbavili. Vaším cílem je takový imunitní systém, který se nemoci sám ubrání.

Zdroj: www.detoxy.cz – Přírodní detoxikace a očista organismu

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode