Mýty a polopravdy o zimních nemocech

Tagy:  nachlazení, chřipka, nemoci v zimě, obranyschopnost

Sponzorované odkazy:

Mýty a polopravdy o zimních nemocech

Mnoho zdravotních problémů se spojováno se zimou a všichni tomu věří, i když je to úplně jinak. Ono totiž ne všechno, co se říká, je vždy pravda. Jen nízké teploty nejsou zodpovědné za nachlazení, rýmu nebo virózu, která nás skolí, ale můžeme si za to i my sami.

Při zimních sportech nastydnete

Zimní sportyZimní sporty Zdroj: Flickr / Autor: Bianca Deaconu

Zimní sporty na čerstvém vzduchu jsou naopak velmi přínosné, protože se při nich spaluje mnohem více kalorií než v teple. Kromě posilování svalů navíc také posilujete svoji obranyschopnost a bude se vám mnohem lépe spát. Vyzkoušejte třeba běžkování, které není příliš náročné a zlepšíte si při něm hladinu krevního tuku a cholesterolu a také zvýšíte výkonost plic. Nebo při bruslení zlepšíte fyzickou kondici, posílíte velké množství svalů, a přitom šetříte klouby.

Chladný vzduch může za chřipku

RýmaRýma Zdroj: Flickr / Autor: Laveraburkins M

Mezi chřipkou a klimatem neexistuje žádná spojitost. Chřipka se totiž přenáší dýchacími cestami vzduchem za každého počasí. Nakazit se můžete přímým stykem s nemocným, vzdušnou cestou nebo z předmětu, na který nemocná osoba prskla bacily. Proto je důležité míst ruce, když přijdete z venku a před umytím si nesahat na tváře, sliznice a nesahat na potraviny.

Alergií se v zimě netrpí

KopřivkaKopřivka Zdroj: Flickr / Autor: btkhoa

Ucpaný nos a škrábání v krku mohou být alergickou reakcí na přechod ze studeného do teplého prostředí a naopak. Alergická reakce se může objevit nejen při styku se studeným vzduchem, ale i při kontaktu pokožky se studenou vodou. Výsev kopřivky se objeví do půl hodiny po kontaktu s chladným předmětem nebo větrem. Zasáhnout vás může i lyžařské astma, které souvisí se zvýšenou aktivitou v mrazivém vzduchu.

Vitamín C ochrání před nachlazením

Vitamín CVitamín C Zdroj: Flickr / Autor: Yulia Mustakimova

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ale neochrání vás před nachlazením nebo chřipkou. Pomůže ale zmírnit příznaky a uspíšit vyléčení, to je pravda. Céčko také podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek a doporučuje se jako prevence proti chřipce a nachlazení. Takže i když úplně neochrání, je velmi prospěšný.

Článek Mýty a polopravdy o zimních nemocech byl publikován 28. února 2018 v 08.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...