Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kupujeme ojetinu: Jak správně hledat v inzerci, rady a tipy (2. díl)

Naše téma
František Mašek | 01.03.2018
foto: Petr Šikl
Připravili jsme pro vás pět základních rad, které se vám mohou hodit ještě před tím, než se pro auto vypravíte k prodejci.

Příklad inzerátu, ve kterém nechybí VIN číslo nabízeného vozu.
Hledáte ojeté auto v inzerci na internetu? Tak to nejste sami. Tímto způsobem dnes postupuje drtivá většina kupujících. Takto veliký zájem nás samozřejmě jako provozovatele nejstaršího inzertního serveru velmi těší. A právě proto jsme se rozhodli věnovat další díl našeho seriálu jednomu z prvních kroků při hledání ojetiny. Co vše vás tedy může při brouzdání mezi jednotlivými nabídkami potkat? Zde je pět základních rad, které se vám mohou hodit ještě před tím, než se pro auto vypravíte k prodejci.

Nutno podotknout, že zde na webu TipCars děláme maximum proto, aby naše inzerce byla „čistá“, tj. aktuální a pravdivá. Prodejci jsou povinni aktualizovat svou inzerci co 14 dní a uvádět pravdivé údaje. Pokud uživatel narazí na hrubé nesrovnalosti v inzerci, může přes tlačítko „námitka k inzerátu“ inzerát nahlásit a web TipCars se touto stížností bude zabývat. Nicméně při výběru vozu je třeba si vždy zachovat selský rozum a mít na paměti následující body:

1) Ověřte si vše, co je napsáno v inzerátu. Vše si s prodejcem potvrďte po telefonu a na místě porovnejte s realitou (jednotlivé prvky výbavy, stav kilometrů, přítomnost a pravost servisní knihy, atd...). Nepoctiví prodejci totiž mohou cíleně inzerovat velmi zajímavý model, aby nalákali co nejvíce zájemců. Spoléhají na to, že když už do autobazaru zájemce dorazí za inzerovaným vozem, který reálně neexistuje, vymluví se mu, že se auto prodalo. No a zájemce si pak vybere jiný vůz. Třeba velmi podobný, který má ale najeto o mnoho víc kilometrů a některé prvky výbavy mu chybí.

2) Někteří prodejci ojetin mohou nabízet vozy za dvě ceny. Ta nižší bez DPH je graficky názornější, naopak reálná s DPH je v inzerci, nebo na ceduli za sklem auta uvedena malým písmem. Obdoba tohoto postupu je stav, kdy je zvýrazněná cena platná pouze v případě, kdy si vůz pořídíte prostřednictvím finančního úvěru, který ale nebývá dvakrát výhodný, protože obsahuje řadu poplatků, které auto v konečném důsledku výrazně prodraží.

3) Prověřte si také prodejce, který vámi vyhlédnutý vůz prodává. Zkuste o něm dohledat recenze na internetu. Preferujte vždy vozy, které vlastní přímo autobazar, ideálně když nabízí i garance na původ vozu, ujeté kilometry, atd...U komisního prodeje je vhodné prověřit, zda současný majitel vozu vůbec existuje. Pokud by došlo na soudní spor, může to být kámen úrazu. Ze strany prodejce se nenechejte do nákupu nijak tlačit, měli byste mít prostor si vše v klidu vysvětlit a prověřit. Včetně důkladné testovací jízdy, možnosti si k nákupu ojetiny přizvat nezávislého odborníka a možnosti si smlouvu nechat prověřit vlastním právníkem.

4) Pokud reagujete na inzerát od soukromé osoby, dejte pozor na podvodníky, kteří budou chtít peníze předem. Jde vždy o finančně velmi výhodné nabídky na mladé ojetiny s minimálním nájezdem. Pokud na takový inzerát zareagujete, většinou dostanete odpověď, že majitel není aktuálně v ČR, ale že auto může být vaše, pokud si jej zarezervujete a pošlete zálohu předem. Zde je text reálného podvodného e-mailu z února 2018:

Dobrý den, děkuji za odpověď. To auto je stále na prodej. Cena je 210000 Kč, registrace byla učiněna v roce 2012. Auto má 56550 km a je přesně takové, jak ho můžete vidět na fotkách. Bez mechanických problémů. Pracoval jsem v České republice, kde jsem ho koupil, takže auto je přihlášené v České republice. Má české poznávací značky a doklady.
Doufám, že rozumíte mé češtině. Omlouvám se, pokud tento text obsahuje pravopisné chyby. Byl přeložen z angličtiny. Raději mi odpovězte anglicky.
Mnohokrát děkuji za zprávu.
Přeji pěkný den!


5) Než se na auto vypravíte podívat (někdy to může být klidně přes celou republiku), mějte na paměti, že asi polovina všech inzerátů obsahuje VIN kód. Pokud ho u vámi vyhlédnutého vozu nenajdete, vyžádejte si jej u prodejce, má ho každé auto. K čemu vám tohle unikátní sedmnáctimístné číslo bude? Díky němu si můžete předem na specializovaných internetových službách sami zkontrolovat historii nabízeného vozu a porovnat ji s informacemi z inzerce. Díky VIN kódu můžete zjistit třeba ujeté kilometry, rok uvedení do provozu, počty servisních prohlídek, záznamy o poškození, počty majitelů, atd...Může se ale stát, že společnost, u které budete vůz prověřovat, nemá k dispozici všechna data k vámi vyhlédnutému vozu. Pak nezbývá, než si vše prověřit sami v autobazaru.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů