Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Land Cruiser 2,8 D-4D: omlazení horala

Testy
František Mašek | 05.03.2018
dalších 15 fotek
foto: toyota
Když loni prošel decentní modernizací, asi málokdo čekal, že by mohly být změny nějak zásadní. Co všechno se změnilo a je LC pořád tím pravým off-roadem ze staré školy?
V tržních oblastech, kterým vládnou pravé off-roady se časté střídání tvarů moc nenosí. Zákazníci zde jsou tradicionalisté, kteří si potrpí na styl a bezchybnou techniku. Když se tedy u velkých off-roadů občas nějaký ten facelift objeví, nejde o nic převratného. Stejný případ je i modernizovaný Land Cruiser, který se v této generaci vyrábí celých devět let. Když loni prošel decentní modernizací, asi málokdo čekal, že by mohly být změny nějak zásadní. A taky že nebyly. Ostatně posuďte sami. Přepracovaná byla třeba přední část, nová je maska i přední světlomety a nový prolis uprostřed dostala i kapota motoru. Při bočním pohledu nenacházíme žádné změny, jen vzadu se změnilo rozvržení zadních svítilen.

Uvnitř se změn dočkal středový panel, který nyní disponuje nezbytnou dotykovou obrazovkou ve velikosti osmi palců. Jiné je i řešení klimatizace a volant, který si automobilka vypůjčila z většího modelu V8. Příjemný je i nový přístrojový štít bez platových tubusů. Tohle řešení rozhodně prospělo k jeho lepší přehlednosti. Pohled na nově střižené ukazatele si budou zákazníci moc užívat ze sedadel, které nově umí i ventilovat. Paráda. A do výbavy se dostala také řada bezpečnostních asistentů. Ti umějí upozornit na blížící se překážku, rozpoznají chodce a objeví auto v „mrtvém úhlu“. Pokud často cestujete v noci, oceníte systém pro automatické přepínání dálkových a tlumených světel. Tohle všechno jsou prvky, které se do téhle velké Toyoty dostávají úplně poprvé.

Pod kapotou se ukrývá vznětový čtyřválec 2,8 D-4D. Ten není žádným nováčkem. Díky emisním limitům musel v roce 2016 nahradit předchozí třílitr. Emisně čistšímu nástupci teď nechybí vstřikování močoviny ani dvojitá recirkulace výfukových plynů. Jde o jediný motor v nabídce, o šestiválci si můžeme nechat jen zdát, škoda. Můžete si ale vybrat, jestli má být motor propojen s šestistupňovou manuální převodovkou nebo automatem – což je náš případ. Po nastartování nebudete na pochybách, zda je pod kapotou diesel. Stejně tak pokud je motor v tahu, jeho projev je i v jinak dobře odhlučněné kabině slyšitelný. Dva-osmička s výkonem rovných 130 kW na veliké a těžké auto stačí tak akorát. Pocit rozvážnosti nevyvrátí ani šestistupňová automatická převodovka s dlouhými převody. Díky ní se auto hodí více na dlouhé vzdálenosti, kdy při rozumné konstantní rychlosti pojedete klidně i pod 10 litrů. Naopak časté jízdy ve městě umí spotřebu zvednout i k hranici 18 litrů na 100 km. Pomaleji samozřejmě musíte i v zatáčkách, váha auta je znát. Za rozvážnou jízdu se vám ale podvozek odmění slušnou stabilitou i komfortem.

Auto s poctivým žebřinovým rámem ale pojede dobře hlavně v terénu. A buďte si jisti, že pokud se tam s touhle Toyotou ocitnete, na holičkách vás rozhodně nenechá. Přes volič si můžete vybírat celkem pět možných druhů povrchu, na kterém se auto zrovna pohybuje. Podle vaší volby vůz nastaví trakci, brždění, nebo řízení škrtící klapky. Systém pohonu všech kol pak řidiči skýtá další možnosti nastavení kombinující centrální samosvor Torsen s možností jeho uzamčení. Hrát si můžete i s nastavením diferenciálu zadní nápravy. Tak jako tak, Land Cruiser je auto, jehož schopnosti oceníte hlavně na nezpevněných cestách mimo civilizaci. A nezmění to ani fakt, že u nás i v celé Evropě jej budeme potkávat nejčastěji ve městech.
Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
3
Prostornost
2
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.93
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4780
Šířka (mm)
1885
Výška (mm)
1890
Rozvor (mm)
2790
Rozchod kol vpředu (mm)
1585
Rozchod kol vzadu (mm)
1585
Objem zavazadlového prostoru (l)
104/553
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2755
Max. výkon kW (k)/ot./min.
130/3400
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
450/1600-2400
Spotřeba
Město
9,2
Mimo město
6,3
Kombinovaná
7,4
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
87
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
12,7
Max. rychlost (km/h)
175
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
6
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
195/60
Ráfky
R15
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
1049900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
1179900
Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů