Co dělat, když se ve stolici objeví krev?

Je všeobecně známo, že krev ve stolici může být příznakem závažných onemocnění. O tomto problému se však pro jeho důvěrnost v ordinaci lékařů často nemluví. Proto je důležité být dobře informovaný a případně neoddalovat vyšetření odborníkem.

Krev ve stolici je známkou krvácení v trávicím traktu. Někdy je množství krve tak malé, že je možné ho detekovat pouze testem na okultní krvácení (detekuje stopy krve ve stolici). Často si člověk krve všimne na toaletním papíře, kdy je nejnápadnější jasně červená krev. Dochází-li však ke krvácení ve vyšších částech trávicího traktu, krev se částečně natráví, a pak zbarvuje stolici do černa. Některé potraviny a léky mohou způsobit zabarvení stolice do červena nebo do černa např. červená řepa, ostružiny, borůvky, rajčatový džus nebo léky s obsahem železa, bismutu či živočišné uhlí.

Jednou z příčin krvácení v trávicím traktu mohou být:

  • Hemoroidy – jedná se o onemocnění cévního systému, kdy dochází k rozšíření cévních spojek kolem konečníku a části tlustého střeva. Pokud je krev na povrchu stolice, pak často signalizuje hemoroidy.
  • Anální fisura – malá prasklinka v oblasti konečníku. Fisury jsou často způsobené průchodem většího objemu tvrdé stolice. Bývají bolestivé a často svědí.
  • Divertikulóza – divertikl je malá vychlípenina tlustého střeva. Většinou nezpůsobuje potíže, ale může začít krvácet nebo zde můžou vzniknout infekce.
  • Kolidita – zánět tlustého střeva. Mezi nejčastější příčiny se řadí nespecifické střevní záněty jako je Crohnova choroba nebo ulcerozní kolitida.
  • Žaludeční vřed – vřed v žaludku nebo dvanáctníku (horní část tenkého střeva) může způsobit krvácení. Krev se při průchodu trávicím traktem natráví, takže zbarví stolici do černa. Jednou z příčin vředu může být infekce bakterií Helicobacter pylori nebo nadměrné užívání protizánětlivých léků jako je např. Brufen© 400, Ibalgin® 400, Nalgesin® S nebo Veral® 25 mg. Tyto léky je vhodnější užívat po jídle, protože se po jídle zvyšuje ochranná vrstva žaludku, čímž se chrání žaludek.
  • Angiodysplasie – stav, kdy jsou cévy velmi křehké, a tak dochází ke krvácení.
  • Jícnové varixy – cévy v okolí jícnu se mohou rozšiřovat a způsobit masivní krvácení. Jícnové varixy jsou způsobeny především zvýšením tlaku v portálním řečišti (krevní řečiště mezi střevy a játry).
  • Polypy nebo karcinom – polypy jsou výrůstky ve střevě, které mohou růst, krvácet nebo se zvrhnout do karcinomu. Kolorektální karcinom je u nás druhým nejčastějším nádorovým onemocněním. Každý rok nově onemocní téměř 8 000 osob. Příznaky kolorektálního karcinomu:
    – průjmy či zácpy
    – pocity neúplného vyprázdnění
    – přítomnost krve ve stolici
    – stolice, které jsou v průměru tenčí, než bývají normálně (tzv. "stužkovitá" stolice)
    – časté bolesti či křeče břicha, pocity plnosti či nadmutí
    – ztráta na váze bez jasné příčiny
    – stálý pocit únavy
    – pocit jako na zvracení či přímo časté zvracení.

Příčin, které mohou způsobit přítomnost krve ve stolici je mnoho, a proto je důležité nechat se vyšetřit lékařem. Kromě samotného vyšetření mohou pomoct zjistit příčinu krvácení jakékoli příznaky, které lékaři sdělíte. Například černá stolice může být příznakem žaludečního vředu nebo jícnových problémů. Zato jasně červená krev na povrchu stolice může být způsobena divertikulózou nebo hemoroidy.

Nad padesát let má každý člověk nárok na test na okultní krvácení, který probíhá u praktického lékaře. Test může probíhat odlišně podle typu testovací soupravy. Vzorek stolice se odebírá buď do zkumavky, nebo na plastové kartičky. Většina testů je založena na schopnosti protilátky ukotvené na testovací kartičce navázat lidský hemoglobin a změnit tak barvu testu. Orientační testy se dají zakoupit také v lékárně.

Mezi další vyšetření, která mohou po návštěvě lékaře následovat, jsou nazogastrická laváž, která může určit, zda krvácení pochází z horních částí trávicího traktu. Při tomto vyšetření se odebere obsah žaludku a zjišťuje se přítomnost krve. Nižší části trávicího traktu se mohou vyšetřit pomocí esofagogastroduodenoskopie. Tento krkolomný název označuje endoskopii jícnu, žaludku a duodena (česky dvanáctníku). Enteroskopie a kolonoskopie jsou vyšetření, kdy se endoskopicky hodnotí stav tenkého nebo tlustého střeva. Při endoskopiích je možné odebrat i malý vzorek tkáně pro mikroskopické vyšetření. Mezi další vyšetření může patřit například rentgen trávícího traktu, kdy se jako kontrastní látka (aby byl trávící trakt na rentgenu vidět) používá síran barnatý, který se nevstřebává a je proto bezpečný.

Na preventivní kolonoskopii má nárok každý člověk (se zdravotním pojištěním) nad 55 let. Vyšetření se provádí jednou za deset let a poté již není potřeba provádět test na okultní krvácení. Kolonoskopie slouží jako prevence karcinomu tlustého střeva, může objevit střevní polypy, které se dají odstranit, a případně zjistit zdroj krvácení do stolice. Před vyšetřením je nutná příprava, aby se vyčistilo střevo a vyšetření tak poskytlo co nejpřesnější výsledky. Tři dny před vyšetřením by se měla jíst bezezbytková strava. Nemusíte ale zoufat, stále můžete jíst loupanou rýži, brambory, těstoviny, vejce, libové maso, banány, džusy bez dužiny a po dohodě s lékařem i některé další oloupané a vypeckované ovoce. Vynechat by se mělo zejména celozrnné pečivo, ovoce a zelenina s obsahem vlákniny. Den před vyšetřením by se měla zahájit pouze tekutá dieta a v den vyšetření se může pouze pít. Dále by se měl vynechat černý čaj nebo káva z důvodu zabarvení střeny střeva. Den před vyšetřením a ráno před vyšetřením se užívá projímadlo, které vám předepíše lékař. Dnes již existuje několik druhů projímadel a není nezbytné pít velké objemy projímadla. Samotný zákrok probíhá ambulantně. Lékař podá injekci s lékem proti bolesti a na zklidnění. Tyto léky tlumí, takže si po vyšetření zajistěte odvoz domů a určitě nesedejte za volant auta.

Léčba je zaměřena nejprve na zástavu akutního krvácení a pak na zvládnutí vyvolávajícího onemocnění. Existuje několik způsobů, jak mohou lékaři zastavit krvácení v trávicím traktu. K uzavření krvácející cévy lze aplikovat chemickou látku, dále lze použít laser nebo speciální svorku. Další léčba závisí na primárním onemocnění, které krvácení způsobilo. Antibiotika se používají při léčbě žaludečních vředů způsobených Helicobacterem pylori nebo při léčbě kolidity. Chirurgické řešení může být nezbytné u střevních polypů, karcinomu nebo nespecifických střevních zánětů.

Samozřejmě existují i preventivní opatření, které může udělat každý z nás. V případě hemoroidů nebo anální fisury je dobré jíst dostatek vlákniny, aby se zabránilo zácpě a tvrdé stolici. Mezi další režimové opatření patří dostatek tekutin, na které se často zapomíná. U zácpy může pomoct také tělesná aktivita a nácvik defekačního reflexu na stejnou denní dobu (fyziologicky na ráno). Dále není vhodné trávit víc času na toaletě, než je nutné, protože se sezením na toaletě zvyšuje tlak na cévní spojky v oblasti rekta. Po toaletě pomáhá studená sprcha rekta. V lékárně lze zakoupit přípravky na léčbu hemoroidů. Jedná se o mastičky nebo čípky s obsahem znecitlivujících léčiv, léčiv zastavujících krvácení nebo léčiv, které zlepšují stav žilní stěny. Volba masti nebo čípků záleží na lokalizaci hemoroidů. Pro vnější hemoroidy a fisury jsou vhodné masti, ale pro vnitřní hemoroidy je lepší použít čípky. Tyto místní přípravky je dobré kombinovat s léky na zlepšení stavu žilní stěny ve formě tablet jako je např. Ascorutin®, nebo Glyvenol® 400.

Přečtěte si také: Léčbu hemoroidů nepodceňujte. Víte, jaké léky vám pomohou?

Pro léčbu chronické zácpy (trvá déle než čtyři týdny) je dlouhodobě vhodná laktulosa – jedná se o sirup s obsahem sacharidu (laktulosy), který se nevstřebává a váže na sebe vodu. Dále lze použít minerální vody s projímavým účinkem (Šaratice®, Zaječická®) nebo psyllium. Psyllium je vláknina z indického jitrocele. Při jeho užívání je nezbytné dostatečně pít, jinak by mohlo naopak způsobit zácpu. Dlouhodobě nejsou rozhodně vhodná projímadla typu např. Guttalax®, Laxygal®, Regulax® pikosulfát kostky 10 mg nebo kapky, čaj ze Senny nebo jiné projímavé čajové směsi. O vhodnosti volně prodejných přípravků se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Přečtěte si také: Zácpa: nejčastější příčiny a jak ji řešit

Krev ve stolici je varovným signálem mnoha onemocnění, a proto je dobré co nedříve vyhledat lékaře. Po padesátce nezapomínejte při preventivní prohlídce na test okultního krvácení a nezdráhejte se ho podstoupit. Test nebo preventivní kolonoskopie mohou zachytit případné onemocnění v raném stádiu a zlepšit prognózu díky včasné léčbě.

Mgr. Jana Pokorová

Nemocniční lékárna FN, Hradec Králové


VYUŽIJTE ON-LINE PORADNU

Ptejte se odborných farmaceutů na oblast léčiv on-line. Rádi Vám zodpoví dotazy související se správným užíváním, dávkováním či (ne)vhodným užíváním léků či lékovými interakcemi nebo s dalšími tématy z oblasti lékárenství. Poradna je anonymní, pro rychlejší a co nejpřesnější odpověď je třeba vyplnit potřebné informace o Vás.

Formulář pro on-line dotaz

Odpověď na Váš dotaz Vám bude odeslána v nejkratším možném čase, obvykle během 1 – 3 dní. Pokud by Váš dotaz přesahoval rámec kompetencí našich odborníků, informujeme Vás o tom a doporučíme Vám konzultaci u Vašeho ošetřujícího lékaře.

V případě otrav nebo podezření na předávkování léky kontaktujete Toxikologické informační středisko na telefonu

  • 224 919 293
  • 224 915 402

Otázka a odpověď budou v anonymizované podobě zveřejněny na našem portálu.

Vážíme si Vašeho soukromí

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami:
Přečtěte si naše zásady pro soubory cookie

Přihlásit se k odběru novinek