Lid VS roboti. Foto: Czechinno

Praha – Projekt Kyberneticka revoluce CZ navazuje na loňský zdařilý pilotní ročník a vyráží i letos šířit praktické informace o implementaci Průmyslu 4.0 ve firmách do regionů České republiky. Hlavním tématem pro letošní rok je problematika interakce lidí a technologií. Fenomén Průmysl 4.0, který do výrobních procesů přináší propojování digitálních zařízení, zásadně ovlivní dosavadní organizaci práce i spolupráci v týmech. Do jaké míry lidé si budou muset zvykat na práci v týmech složených z lidských a technologických prvků, a budou se proto muset naučit novým dovednostem vysvětlí vybraní specialisté postupně v několika krajích ČR. „Předskokanem“ pro letošní speciální ročník se stala již v lednu Plzeň.

V březnu 2018 pokračuje II. ročník úspěšného projektu

Záměrem letošního ročníku je šířit novinky o dění na národní i evropské úrovni a na druhé straně od zúčastněných firem a institucí získat informace o nových počinech realizovaných v uplynulém roce ve regionech celé České republiky. Na rozdíl od loňské série se ta letošní zaměřuje více, než na technologie samotné, na jejich dopad do firemní kultury, práce s lidskými zdroji a na podstatné bezpečnostní a právní konotace. Účastníci budou letos mít možnost s přítomnými odborníky diskutovat právě na témata související s rozvojem lidských zdrojů, nových manažerských a obchodních modelů a fyzické i kybernetické bezpečnosti a právní průchodnosti nových technologií, jakož i na jejich celospolečenský dopad.

Lid VS roboti. Foto: Czechinno / official. *

Kyberneticka revoluce CZ navštíví již 28. 3. března Jihočeský vědeckotechnický park v Českých Budějovicích, v dubnu Olomouc a Karlovy Vary, v květnu Brno a v červnu Ostravu, ve II. pololetí se pak bude stěhovat do Hradce Králové, Ústí nad Labem a Zlína. Projekt si klade za cíl vést kvalifikovanou diskuzi nad společensko-ekonomickými dopady Průmyslu 4.0 a prezentovat příklady dobré praxe a úspěšných řešení v této oblasti. Cílem série akcí je nejen šířit informace do regionů ČR, ale zejména umožnit efektivní síťování a sdílení příkladů dobré praxe.


ČTĚTE TAKÉ: Český Michael Jackson nastaví 4 tváře v Hradci Králové


Letošní ročník je unikátní zaměřením na interakci robotů a lidí. Robotika a automatizace je celosvětovým aktuálním tématem a každoročně se týká rostoucího počtu firem. Stejnou situaci lze zaznamenat v České republice. Pro rok 2018 se bude projekt zaměřovat na konkrétní případové studie malých a středních podniků, které se úspěšně popasovaly s novými technologiemi a využily jich jako příležitosti ke svému rozvoji,“ říká předseda sdružení CzechInno, David Kratochvíl.

Lid VS roboti. Foto:Czechinno / official *

Pečlivě vybraní specialisté na každé z akcí budou vysvětlovat, jaké jsou klady, ale i případná úskalí nahrazování lidského faktoru kybernetickými systémy a zavádění automatizace do podnikání, a to jak ve výrobním procesu, tak ve fázích předvýrobních a povýrobních, včetně nových manažerských a obchodních modelů. Každá z akcí bude zahrnovat dopolední teoretickou část s přednáškami a diskuzními panely k těmto tématům, expoziční část s praktickými ukázkami všech představených témat, po nichž bude odpoledne následovat fakultativní návštěva v provozu některého z regionálních technologických leaderů s praktickou ukázkou řešení důsledků Průmyslu 4.0 v podnikové praxi.

>>Konkrétní termíny a rozpis programu i lokace akcí jsou k dispozici na www.kybernetickarevoluce.cz a www.czechinno.cz.<<

CzechInno je zájmové sdružení právnických osob založené k podpoře českého inovačního podnikání a autorem unikátního systému podpory inovací v ČR, který spočívá v organizaci soutěže Vizionáři, jejímž cílem je každoročně oceňovat inovativní počiny v českém podnikání, festivalu chytrého a inovativního přístupu k podnikání s názvem Smart Business Festival a přehlídky informací a kontaktů pro mezinárodní obchod s názvem Festival Exportu CZ. Od r. 2017 realizuje sérii regionálních akcí k propagaci využívání prvků tzv. Průmyslu 4.0 ve firmách pod názvem Kyberneticka revoluce CZ. Za tyto své počiny v rámci Eastern European Elite Business Awards 2016 obdrželo od anglického Corporate Vision Magazinu ocenění za excelenci v podpoře podnikání v České republice.

Hlavními odbornými partnery projektu Kyberneticka revoluce.cz jsou Česká exportní banka, Technologická agentura České republiky, Technologické centrum Akademie věd České republiky jako koordinátor sítě Enterprise Europe Network Česká republika, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Elektrotechnická asociace České republiky, Asociace inovačního podnikání ČR a Společnost vědecko-technických parků České republiky.

Mediálními partnery projektu jsou Regie Radio Music jako provozovatel rádií Frekvence 1, Evropa 2 a Rádio BBC a multimediálního projektu Zet, vydavatelství Empresa Media jako vydavatel časopisu Týden, magazínu Marketing Sales Media a týdeníku Faktor S, portál BusinessInfo a časopis Inovační podnikání a transfer technologií.

 

Martin Moc
PR Media Relations Specialist,
mm, (red.) *

Komentáře