10. týden v Asii: Siem Reap a Angkor Wat, Kambodža

Cestovatelský seriál

Usedl jsem ke stolu střešní restaurace hotelu. Je to náš domov už více než týden. Vytáhl jsem z batohu svůj nálepkami polepený Macbook a pustil si album “This is all Yours” úžasné skupiny Alt-J. Mohl bych jejich hudbu poslouchat tisíckrát dokola a stále by mě z ní mrazilo v zádech. Zachytili to, co na cestách zažívám já. Ta atmosféra plná tajemna, dobrodružství, zamyšlení nad vlastním životem a hlavně to, co zatím nejsem schopen popsat slovy.

Zázemí vs. cestování

Bez cestování bych si už nedokázal život představit. Ty dlouhé týdny mimo domov, které trávíte mimo svou komfortní zónu, poznáváte neuvěřitelná místa, kultury, jídla, vůně a nejrůznější lidi. To mi dodává pocit, že opravdu žiji. Ano, tam doma samozřejmě taky žiji. Každý den pracuji, jako všichni ostatní, a i kdybych mohl mít více volného času, nemám ho. Protože ho nemají ani ostatní. Po práci, ten malý kousek volného času, trávím s blízkými povětšinou v čajovně s vodní dýmkou. Občas navštívím kino, koncert, nějaký ten výlet, a to je asi tak vše.

Když se snažím tento život na cestách srovnat s životem tam doma, závěr je jasný. Tam na Ostravsku, v tom smogu a šedivém hnusu, mám to nejcennější. Zázemí, přátele a rodinu. Naopak tady na cestách mám dobrodružství, sebepoznání a něco, co neumím popsat, něco duchovního.

Jsme na cestách teprve 10 týdnů. Čekají nás ještě asi 4 měsíce a já si začal neuvěřitelně moc vážit toho zázemí, které na mne doma čeká. Moc se na ten bezpečný stereotyp těším. Až se vrátíme, dám si určitě na nějakou dobu pauzu od dlouhodobého cestování. A až mne ten bezpečný stereotyp přestane zase bavit, vyjedu na cestu plnou dobrodružství a sebepoznání.

Angkor – město starých Khmérů 

Jak už jsem psal v minulém článku, koupili jsme si týdenní vstupenku do velkolepého chrámového komplexu Angkor. Toto královské hlavní město bylo postaveno před více jak 800 lety starodávnými Khméry. Kmérská říše byla obrovská a patřilo pod ní dokonce Thajsko, Laos a Vietnam. V hlavním městě této říše, Angkoru, žilo v největším rozkvětu přes milion lidí a byl to takový New York tehdejší doby. Staří Khmérové vycházeli v náboženství z Hinduismu a později začali praktikovat Buddhismus. V roce 2007 bylo díky satelitním snímkům zjištěno, že město Angkor bylo největším městem na světě až do doby industriální. Jak to, že se o tom vůbec neučí ve školách?

Angkor Wat

První den v Angkoru

Je asi jasné, že tuto neuvěřitelnou památku zapsanou do světového dědictví UNESCO neprojdeme za jeden den. První den jsme tedy navštívili chrámy Srah Srang, Banteay Kdei, Ta Phrom, a večer na západ slunce jsme stihli ještě velkolepý chrám Bayon ve starém městě Angkor Thom.

Banteay Kdei

Ta Phrom a Tomb Raider

Ta Phrom je chrám, kde se točil film s Angelinou Jolie  Lara Croft: Tomb Raider. Nedá se říct, který chrám je nejhezčí, ale tento patří určitě k těm velmi zajímavým. Je to hlavně díky tomu, že je zde mnoho původních stromů rostoucích na chrámech z doby, kdy bylo město ztraceno v džungli. Atmosféra místa je opravdu hodně autentická. Tedy pokud tam nepůjdete okolo poledne spolu se stovkami dalších turistů. Rád bych do tohoto chrámu zajel ještě brzy ráno, kdy by tam mohla být mlha a žádný turista, tak uvidíme, zda se mi to povede.

Ta Phrom

Doprava v Angkoru

Celou dobu jsme se pohybovali v této oblasti na skútru, který jsme si pronajali. Někteří nám tvrdili, že to není povoleno a že můžeme dostat pokutu, ale zatím nás nikdo nezastavil. Navíc nám u vstupu do Angkor kontrolovali lístky a nikdo neměl žádné námitky. Dokonce jsme parkovali přímo před zraky policistů. Toto se ale určitě může změnit. Na dopravě parkem rýžují tuktukáři pronajatí na celý den za několik desítek dolarů. Mnoho turistů zde využívá pronájem jízdního kola. Já bych to ale nedal. Park je opravdu obrovský a cesta z města Siem Reap taky není žádná pětiminutovka. Navíc je v parku po desáté hodině dopoledne nesmírné horko až do západu slunce.

Ta Phrom

Jídlo v Angkoru

Po návštěvě Ta Phrom jsme si dali pozdní oběd v jednom ze skromných stánků, které jsou všude poblíž větších chrámů. Trochu jsme se báli, co nám to uvaří v takových polních podmínkách, ale moje kuřecí s ananasem opražené na česneku s rýží bylo naprosto luxusní a to za pouhých 44 Kč!

Kuřecí s ananasem na česneku

Angkor Thom 

Pak jsme vyrazili do chrámu Bayon ve starém městě Angkor Thom, které bylo vystavěno později. Důvodem výstavby tohoto novějšího města byl totiž vpád cizích vojsk do Angkor Watu a proto tehdejší Khmérové postavili kousek dál nové město Angkor Thom.

Angkor Thom

Bayon, Avalókitéšvary nebo Ježíš?

Chrám Bayon symbolizuje posvátnou hinduistickou horu Méru a je proslulý tím, že je na něm vytesáno několik desítek tváří Bayonu. A co to vlastně ten Bayon je? To nikdo přesně neví, ale předpokládá se, že se jedná o tváře bódhisattvy Avalókitéšvary ztělesňující soucit. Právě soucit a moudrost jsou nejvýznamější ctnosti Buddhismu. Velmi zajímavé je i to, že některé prameny spojují Avalókitéšvary s Ježíšem, který v 1. století n. l. působil v Lotosové sútře.

Ta Phrom

Krize financí zažehnána

Dny strávené prohlížením památek v Angkoru jsou opravdu vyčerpávající a tak jsme si mezi dny dali vždy “pracovní” pauzu. Je opravdu super, že týdenní lístek nemusíte vyčerpat ve dnech za sebou, ale můžete z něho čerpat celý měsíc. Vzhledem k tomu, že jsem v minulém týdnu řešil otázku financí dalších měsíců v Asii, musel jsem zabrat v práci pro své klienty a pracovat klidně 7 hodin denně. To se mi povedlo, a tak jsme díky zaslaným fakturám zažehnal riziko předčasného návratu. Aspoň tedy prozatím. Máme před sebou ještě tři týdny v městě Siem Reap před sebou a máme v podstatě vše kromě jídla, kina a masáží zaplaceno.

Digitální Nomád

Kino v Siem Reap

Jak už jsem naznačil v Siem Reapu se nachází kino, kde hrají normálně světové filmy. Tak jsme neváhali a zašli si za pouhých 53 Kč na film Zmenšování (Downsizing), který byl fakt vtipný a už to, že jsme se na něj dívali zrovna tady v asijské Kambodži dodávalo na celkové atmosféře. Film byl v původním anglickém znění doplněn o khmérské titulky.

Poznávání města Siem Reap

Město Siem Reap je šílené, není ani moc pěkné, ale splňuje tak trochu to, po čem srdce dobrodruha prahne. Chaotická doprava, spousta autentických zákoutí, ať už koloniálního nebo typicky asijského stylu, nejrůznější lidé na každém kroku a také trhy. Člověk, který zde přijede na pár dní nemá šanci město poznat. My za ten týden objevili mnoho a vím, že za měsíc se opravdu seznámíme z duši města Siem Reap.

Obří lokální trh

Při jedné z projížděk, jsme objevili úžasný obrovský lokální trh. Nachází se na hlavní silnici číslo 6 směrem k Prasat Bakong. Najdete ho asi 2 km od centra ho najdete po pravé straně hned vedle silnice. Když projdete první stánky s ovocem, narazíte na stánky s nejrůznějším zbožím - kosmetika, oblečení, šperky. Když projdete celou částí trhu až dozadu, najdete tam neuvěřitelně místní atmosféru s prodejem vajec, masa, ryb a potravin, které jsme v životě neviděli. Jediné, na co je třeba se připravit, je puch od masa, na které sedají mouchy a od ryb, které lapají po dechu v nádobách bez vody. Pokud toto místo navštívíte, opravdu na Vás dýchne atmosféra autentické Asie.

Trh v Siem Reap

Na závěr článku bych rád dodal, že se zde tentokrát opravdu nevlezlo vše, co jsme za ten týden zažili. Snažil jsem se alespoň trochu přiblížit tu pestrost zážitků, co tu máme. A to byl jenom jeden týden! Jsem zvědav, co nás v tomto městě čeká další tři týdny. Určitě to bude návštěva největšího jezera v Asii, které je jen 5 km od nás. Jezero je tak velké, že vypadá jako moře a plavou v něm původní plovoucí vesnice nebo devíti metroví sumci.

Digitální nomád


Pokud byste měli dotazy, připomínky nebo nějakou Vaši zkušenost, napište mi ji prosím do komentáře dole. Pokud se Vám navíc článek líbil, tak ho prosím sdílejte na svém Facebooku. Tím vším mi pomůžete v motivaci psát další články z mých cest.

Článek byl publikován: 24. 01. 2018