Menu
TOPZINE.cz
Zpravodajství

Nástrahy při prodeji nemovitosti

Prodej nemovitosti je bezpochyby významným milníkem v životě každého z nás. Prodáváme-li nemovitost, toužíme po tom, aby příprava i samotné předání proběhlo hladce a bez větších potíží. Doufáme v to, že nalezneme solidní realitní kancelář, bezproblémového kupce, který bude ochoten zaplatit námi požadovanou cenu a přistoupí na naše požadavky. Ne vždy je ale vše růžové a zalité sluncem. Občas se nevyhneme nějakým těm nepříjemnostem a stane se, že při přípravě bytu k prodeji objevíme „kostlivce ve skříni“ v podobě právního zatížení nemovitosti. Právě tito „kostlivci“ dokáží celý proces prodeje pěkně zavařit. Jak mohou ovlivnit prodej nemovitosti a jak se s těmito překážkami co nejrychleji vypořádat?

Úskalí třetích osob

Před tím, než se rozhodnete prodat nemovitost, je třeba zkontrolovat její technický i právní stav. Právě právní kontrola může být mnohdy zdrojem nepříjemných překvapení a to nejen u samotné nemovitosti. V rámci prověrky je třeba v katastru nemovitostí zjistit, zda neexistují nějaké vlastnické vztahy také k přístupovým cestám či dalším částem vašeho pozemku. I pro vás tak může být překvapením, že předchozí majitel disponuje předkupním právem k vaší nemovitosti, nebo váš soused může užívat část vašeho pozemku jako přístupovou cestu, případně čerpat vodu z vaší studny. To, že existuje třetí osoba, jež omezuje vlastníka nemovitosti, jelikož má určité právo k nemovitosti, není dnes nic výjimečného. Samotný proces prodeje to však může významně ovlivnit.

Prodej se zatížením

Vždy samozřejmě záleží, o jaký typ zatížení se jedná. Některá břemena totiž běžný chod domácnosti téměr neovlivní, jiná, jako například právo na dožití, naopak výraznou měrou přispějí k neatraktivitě prodávané nemovitosti. V případě, že jde o závažnější případ, nejjednodušší je zkontaktovat příslušnou osobu a domluvit se na řešení, které bude vyhovovat všem zúčastněným. Můžete být mile překvapeni, ale ne vždy je jednoduché všeobecné spokojenosti dosáhnout. Pokud příslušná osoba, která má z věcného břemene prospěch, na jeho pokračování trvá, je třeba s ní veškeré vztahy smluvně podchytit, aby nedocházelo k nejasnostem či úskalím, neodradilo to potenciální zájemce od koupi a prodej bytu či rodinného domu tak proběhl bez větších potíží.

Přizvěte odborníky

Kupci jsou v případě takto zatížené nemovitosti opatrní, a jelikož očekávají komplikace, logicky požadují nižší cenu. Pro prodejce však nižší cena nepředstavuje vždy jediné řešení. Pokud si nevíte rady, co s takto zapeklitou situací, nejjednodušší cesta vede přes realitního makléře. Vybrané realitní kanceláře mají patřičné zkušenosti, pomohou s odstraněním závazků i s prodejem zatížené nemovitosti. Nebojí se problematických situací spojených nejen s břemeny, exekucí, oddlužením či zástavou. Nezalekněte se proto vzniklých překážek a prodejte nemovitost bez potíží za pomocí realitní kanceláře!

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Nástrahy při prodeji nemovitosti