Evropská rada souhlasí s Británií. Za útokem na Skripala podle ní nejspíš stojí Rusko

Prezidenti a premiéři ostatních zemí Evropské unie souhlasí s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou v jihobritském Salisbury je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko. Uvedl to na twitteru předseda unijních schůzek Donald Tusk s tím, že podle summitu EU není jiné věrohodné vysvětlení.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk

Podle Donalda Tuska neexistuje jiné věrohodné vysvětlení. Za útokem na bývalého agenta Sergeje Skripala je zodpovědné Rusko, shodli se lídři EU. | Zdroj: Reuters

Šéfové států a vlád evropského bloku už při příchodu na čtvrteční bruselské jednání v mnoha případech zdůrazňovali jednotu evropského postoje ke kauze. Moskva jakýkoli podíl na pokusu o otravu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervovou látkou Novičok (nováček) odmítá.

Summit tedy večer zřejmě poněkud posílil vyznění diplomaty předem připravených závěrů schůzky, které uváděly, že lídři berou britská obvinění „mimořádně vážně".

'Drzý a bezohledný útok'

Britská premiérka Theresa Mayová při příchodu jednoznačně spojila „drzý a bezohledný" útok ze 4. března s agresivním chováním Ruska vůči Evropě a dalším zemím v ruském sousedství. O věci diskutovala na trojstanné schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Sešla se také s dalšími účastníky summitu, včetně českého premiéra v demisi Andreje Babiše.

V minulých dnech patřilo mezi země EU se zdrženlivějším pohledem na situaci především Řecko. Jeho premiér Alexis Tsipras dnes zdůraznil potřebu řádného vyšetření věci a také odpovědnost.

Některé země, například pobaltské státy, v souvislosti s kauzou přemýšlejí o vypovězení některých ruských diplomatů. Podle zdrojů z diplomatických kruhů EU o zvážení takového kroku požádal Londýn část členských zemí unie, včetně Česka.

Podle starších Tuskových vyjádření i připravené verze závěrů by EU v reakci na Salisbury měla posílit svou odolnost vůči biologickým, chemickým a jaderným rizikům. Lépe by měla spolupracovat s NATO a zlepšit své schopnosti v boji s hybridními hrozbami, včetně kybernetických.

Štěpán Sedláček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme