Menu
TOPZINE.cz
Ze světa

Látka používaná při eutanázii se objevila v psích konzervách

Redakce

Redakce

23. 3. 2018

Poslední rok otřásl nejen USA, ale také dalšími zeměmi, skandál. V psích konzervách byl totiž nalezen pentobarbital. Jedná se o poměrně velký šok, protože tato látka se využívá při eutanázii zvířat.

Začátkem roku 2017 vypukl v USA skandál, protože byla v krmivu pro psy od Evanger’s zjištěna složka pentobarbital sodný. Je to poměrně neuvěřitelné, jelikož se uvedená látka využívá pro utrácení zvířat jako jsou psi, kočky nebo koně. Konkrétně se jednalo o produkt Evanger’s Hunk of Beef, který byl vyroben v červnu 2016 a měl trvanlivost do června 2020.

Žena, jejíž problém prolétl médii, zažila skutečný šok a bolest, když její pes po konzumaci uvedené konzervy najednou začal padat a narážet do zdi, vše doprovázely křeče. Sice se hned vydali za veterinářem, ale bylo příliš pozdě. Organismus zvířete setkání s nebezpečnou látkou nezvládl, a pes pošel.

Nebezpečný pentobarbital

Uvedenou látku přitom americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv – Federal Drug Agency (FDA) zakázal pro účely využívání ve stravování – u lidí i zvířat. Nastal mediální boj mezi výrobcem krmiv a FDA. Výrobce se oháněl informacemi od odborníků, podle kterých by neměla velmi nízká hodnota pentobarbitalu škodit. Přesto prý se neshoduje s kvalitou a standardy jejich výrobků.

Protože se jednalo o prémiové krmivo, které mělo obsahovat jedinečnou kvalitu hovězího masa, mohlo přilákat kupující. Zarážející bylo také zjištěné koňské maso, které mohlo být příčinou výskytu nebezpečné látky. Pentobarbital se později také objevil v krmivu Against the Grain. Jedná se o prémiovou značku, kterou vlastní dcera a syn zakladatele Evanger’s.

Uvedené krmivo bylo možné sehnat i v českých e-shopech. Při nákupu krmiv se doporučuje vyšší pozornost.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Látka používaná při eutanázii se objevila v psích konzervách