Jak koupit letenku do vysněného Thajska

Cestovatelské tipy

Než jsem koupil svou první letenku do Thajska, měl jsem velké obavy. Především z toho, zda to udělám správně, zda neudělám někde chybu. Jelikož se jedná už o vyšší částky, měl jsem obavu o své peníze, abych náhodou o ně nějakým způsobem nepřišel. V tomto článku Vám odkryji svůj postup, který při výběru letenek a koupi letenek do Thajska používám a který mám několikrát vyzkoušený. Některé tipy lze navíc využít ke koupi letenek kamkoliv.

Kdy letět do Thajska

V první řadě je třeba udělat tak trochu průzkum toho, jaké počasí v Thajsku je a kdy je nejvhodnější doba cestování ve Vaši vybrané destinaci. Drtivá většina cestovatelů odjíždí do Thajska v období od listopadu do dubna. Tedy když je u nás v Česku zima. Některé části Thajska jsou ale svým počasím velmi specifické, jako třeba ostrov Koh Samui, kde je počasí tak trochu naopak.

Jak koupit letenky do Thajska

S jakým předstihem letenku kupovat

To je docela důležitá část celého procesu nákupu letenek do Vašeho vysněného Thajska. Pokud nechcete dát za letenky hromadu peněz, je třeba letenky kupovat s předstihem. U letenek do Thajska se mi už několikrát vyplatilo kupovat letenky asi 4-2 měsíce dopředu. Lze samozřejmě využít i nečekané akční nabídky, které některé specializované weby na letenky hlídají, ale pokud nechcete spoléhat na akční nabídku, která je navíc mnohdy rychle pryč, hledejte letenky 4-2 měsíce před Vaši plánovanou cestou.

Jaká je ideální cena

Cena do Thajska se pohybuje v závislosti na počtu přestupů, délky celého letu, kvalitě služeb aerolinky a na dalších faktorech od zhruba 5tis v akci až po třeba 18tis u kvalitnější Aerolinky. Rozumná cena za zpáteční letenky se tedy pohybuje v částkách 10-13.5 tis.

Azair.cz - skvělý vyhledávač a rozcestník

Dáme se tedy do samotného hledání letenek. K tomu používám v prvních chvílích několik vyhledávacích portálu, které postupně rozepíšu. U portálu Azair.cz vždycky začínám. Vyhledávací formulář vypadá sice na první pohled poměrně složitě, ale stačí vyplňit několik políček:

  1. Výběr zpáteční nebo jednosměrné - většina lidí zvolí zpáteční, naopak ti, co neví, kdy se z Asie vrátí zvolí jednosměrnou
  2. Odkud - zde je super zadat hned několik letišt ve Vašem okolí, já například zádávám Praha, Ostrava, Katowice, Krakow, Bratislava, Budapešť
  3. Kam - zde vyberu letiště v Thajsku - většinou Bangkok (BKK), můžete vybrat ale i další letiště jako Krabi (Koh Lanta, Koh Phi Phi), Phukhet, Koh Samui, Chiang Mai, Chiang Rai
  4. Je mi jedno kam poletím - nezatrhávat, chcete přece do Thajska!
  5. Nejdříve odlétat a Vrátit se nejpozději - zde vyberte data, kdy můžete letět a kdy se muíste vrátit.
  6. Chci zůstat - zde vyberte jak dlouhý by Váš pobyt v Thajsku měl být (minimálně a maximálně)
  7. Cestující - vyberte kdo poletí a počet
  8. Max přestupů - obvykle dávám 2-3 přestupy
  9. Nevadí mi čekat na letišti přes noc - toto většinou nechávám taktéž zapnuté, protože některé lety mají na přestup delší dobu a vy se tak můžete podívat třeba na 20 hodin do Dubaje
  10. Kliknu na hledat

Když provedu vše jak jsem popisoval, mělo by to vypadat nějak takto:

Azair

Pokud proběhne vše v pořádku, vyjede Vám seznam možných letů, kde najdete cenu, termín, počet dnů a hlavně seznam jakými aerolinkami musíte letěl. Pokud hledání trvá příliš dlouho, zvolili jste pravděpodobně příliš složitou kombinaci a bude nutno něco zpřesnit. Většinou stačí upravit počet přestupů nebo vynechat některé letiště v sekci Odkud/Kam.

Azair, leteky do Thajska

Přes tento vyhledávač ale nic nekoupíte. Musíte si to pak vše koupit na daných společnostech a je to trochu pracnější. Problémů může zde nastat několik:

  1. Většina webů aerolinek je anglicky.
  2. U letů, kde zbývá omezený počet míst se Vám navíc může stát situace, kdy koupíte první spoj a druhý bude během toho vyprodaný. Pak budete mít problém sehnat navazující spoj a může se celý nákup letenek prodražit.

Z těchto všech důvodů je lepší a pohodlnější využívat jiné vyhledávače letenek. Azair Vám ale i tak dost pomůže, protože již budete mít přestavu, jaké jsou zhruba nejnižší ceny a jakým způsobem se do Thajska dostanete. To využijete u dalších vyhledávačů.

Azair letenky do Thajska

Jednoduchý a pohodlný Pelikan

Přes Pelikán jsem několikrát letenky kupoval. Byl to pohodlný nákup v češtině bez problémů. Přikládám zde v článku přímo vyhledávač, který můžete ihned použít. Stačí zadat Praha - Bangok a hledat.

Výsledky hledání z vyhledávače mohou vypadat takto:

Pelikán Letenky do Thajska

Další vyhledávače

  1. Kvalitní české https://www.kiwi.com/cz/, kde je u některý letů zajímavá služba navíc v podobně garance přestupu - tedy pokud se nějaký let zpozdí nebo zruší, kiwi vám garantuje vrácení peněz nebo jiný navazující let zdarma.
  2. https://www.skyscanner.cz/

Vnitrostátní lety v Thajsku

Někdy se vyplatí koupit letenku z Evropy do Bangkoku a pak si koupit navazující let do cílové destinaci v zemi u aerolinky AirAsia, která je nízkonákladová a ceny jsou velmi rozumné. Nevýhodou je, že se musíte dostat z letiště v Bangkoku (BKK) na druhé letiště Don Mueang (DMK), odkud se už dostanete levně do celého Thajska. Mezi letištěmi funguje zdarma kyvadlový autobus. My většinou využili ale taxi, lokální autobusy, nebo Uber

Tipy a triky při koupi letenek

  1. Vždy sledujte celkovou dobu letu - můžete například narazit na super levný let, ale budete cestovat do Thajska 4 dny a budete totálně zničení
  2. Pozor na přestupy mezi letištěmi v jednom městě - pokud musíte přestupovat z jiného letiště v jednom městě, tak si předem zjištěte, kolik času bude trvat přesun na druhé letiště a jaká bude cena dopravy na druhé letiště. Nám se třeba dost prodražil let na Koh Samui přes Oslo, kdy jsme platili přes 1000 Kč za vlak z jednoho letiště na druhé.
  3. Využijte hlídače ceny - většina zmíněných vyhledávačů nabízí hlídání ceny a v případě změny ceny Vám zašle upozornění přímo na email
  4. Pozor na cookies - cookies jsou zjednodušeně data, která ukládají webové stránky do Vašeho počítače a sledují tak různě Vaší aktivitu. Při nákupu letenek se Vám může stát, že se Vám bude měnit různě cena v různých okamžicích. Pokud se to stane, doporučuji kupovat letenky v anonymním okně.

Pokud byste měli dotazy, připomínky nebo nějakou Vaši zkušenost, napište mi ji prosím do komentáře dole. Pokud se Vám navíc článek líbil, tak ho prosím sdílejte na svém Facebooku. Tím vším mi pomůžete v motivaci psát další články z mých cest.

Článek byl publikován: 26. 03. 2018